Search

Een kunstig afscheid van juf Carine

Juf Carine (copyright foto Els Deleu)

Op vrijdag 28 april ging juf Carine Cottyn (62) uit Kortrijk met pensioen in De Sprong in Kortrijk. Het afscheid stond in het teken van kunst.

Op vrijdagmorgen werd juf Carine bij haar thuis afgehaald met een retro Volkswagencamionette. “Helemaal mijn ding”, reageerde Carine. “Ik zou graag nog eens met zoiets op reis gaan.”

Op school werd Carine verwelkomd door alle kinderen en leerkrachten van De Sprong in de Rekollettenstraat. De leerlingen van haar klas hadden zich feestelijk uitgedost voor het afscheidsfeest. Juf Carine mocht de dag starten met een ontbijt samen met de kinderen van haar klas.

Dan volgden allerlei nummertjes in het teken van kunst door de verschillende klassen.

De dag voordien had Carines man Willem Deseck zijn pensioenfeest gevierd bij TVH. Het koppel ging dus vrijwel samen met pensioen.

De kinderen zijn Helena, de tweeling Pallieter en Joke, en Rosalinde. “De drie meisjes zijn gehuwd en hebben elk 2 kinderen. Onze zoon woont in Spanje.”

Loopbaan

Carine ging in de Olmenlaan naar de kleuterklas en volgde het lager in Sint-Theresia. Ze ging ook nog in OLV van Vlaanderen in Kortrijk naar school.

Na haar humaniora trok Carine naar Amerika als uitwisselingsstudent. Ze deed er haar laatste haar humaniora over. “Dat is een ervaring voor de rest van je leven”, zegt ze.

Ze studeerde voor leerkracht Lager Onderwijs aan het vroegere Crombeen Instituut, dat is nu de Arteveldehogeschool in Gent.

Carine werkte nog bij Revertex in Moeskroen als secretaresse. “Ik kon goed Engels en Frans.”

“De eerste twee jaar dat ik les gaf deed ik dat in het lager in Bijstand in Kortrijk. Daarna trok ik naar Sint-Theresia waar ik 2 jaar een duobaan kon doen in het lager.”

Ondertussen had Carine al haar oudste dochter. “Ik was dan zwanger van mijn tweeling en mocht dat jaar niet werken omdat ik moest plat liggen.”

Daarna kon Carine aan de slag in Ten Broele en in de Lange Munte, waar ze telkens een interim deed. Dan kwam Carine in De Bloesem, een school voor buitengewoon onderwijs in Kortrijk terecht. “Na 2 jaar was ik benoemd.”

Ze gaf er vele jaren les en maakte in 2017 een fusie mee van de scholen voor buitengewoon onderwijs De Bloesem met De Sprong. Daardoor kwam ze in De Sprong in de Rekolettenstraat terecht. “Hier had ik een eigen klasje binnen het basisaanbod.”

Vrijdag was Carines laatste werkdag in De Sprong.

Pensioen

Carine is al bezig met kunst. Ze doet beeldhouwen en zal hier nu nog meer tijd voor hebben. “Vroeger heb ik nog kunst gedaan in de academie. Dat was toen elke avond en daar was ik mee gestopt.”

“Mijn dochter kon me motiveren om in Zwevegem les te volgen, en in AHA (Academie Harelbeke Anders) in Harelbeke was ik nog méér vertrokken. Ik heb daar 6 jaar les gevolgd. Nu zit ik in het Vrij Atelier in Zwevegem waar ik me heel erg amuseer.”

Carine is van plan om een atelier in haar huis te installeren. “Het staat er bijna, dan zal ik mijn eigen plekje hebben om mijn hobby te beoefenen.”

Carine en haar man hebben ook allebei groene vingers. “We hebben 6 kleinkinderen, dus zullen we zeker niet in een zwart gat vallen. We wandelen graag en zullen wellicht ook meer fietsen. We keken ernaar uit om wat meer tijd te hebben. Ik heb mijn werk nochtans altijd graag gedaan en zal het zeker missen. Enkel de bijhorende paperasserij en de vergaderingen zal ik niet missen.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.