Op zaterdag 2 december vindt er in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk een jubileumconcert plaats van het Kortrijks Symfonisch Orkest. Het orkest bestaat dit jaar 95 jaar.
Het Kortrijks Symfonisch Orkest (KSO) begon in 1928 na het begeleiden van een filmvoorstelling (een stomme film) voor de Scouts. “Het moet geklikt hebben bij die muzikanten, die een klein groepje moeten gevormd hebben voor dit gelegenheidsensemble,” stelt Wim Storme uit Kortrijk die voorzitter is van het KSO. Zelf speelt hij klarinet. “Men is altijd verder blijven doen. Enkel tijdens de oorlog was er een pauze.”
Het was onmiddellijk al een symfonisch orkest (wat betekent dat er ook strijkers bij waren), en het bestond een heel eind onder de naam ‘Eigen Kunst’.
“Als je in een harmonie speelt, telt vooral het totaalplaatje. Bij een symfonisch orkest is de verantwoordelijkheid van de muzikanten groter en is er ook meer speelplezier. De kleur die je zelf toevoegt is eigen.”
“Vooral voor strijkers is een symfonisch orkest waar je moet zijn: je speelt er echt die grote goede muziek!”
Wim en penningmeester Els Brys (die dwarsfluit speelt) vertellen dat er slechts enkele symfonische orkesten zijn per provincie. “Er zijn daarentegen per stad soms verschillende harmonieorkesten.”
Het Kortrijks Symfonisch orkest
Ondertussen bestaat het KSO uit 62 vaste muzikanten. Hier zitten ook blazers bij. “We werkten bijzonder hard aan verjonging en hebben studenten uit de Kortrijkse hogescholen en Kulak. Doordat onze repetities tijdens de week vallen, kunnen we ook studenten aantrekken die in Kortrijk op kot zitten. We bevroegen ook andere muziekkorpsen. Via sociale media, netwerking en met een open repetitie kwamen er ook mensen bij. Ook werken we samen met het Conservatorium en hebben we studenten Samenspel.”
“De jongste muzikant is nu 16 jaar en de oudste is er 81. “We zijn een amateurorkest. Er speelt slechts één professioneel muzikant bij ons, maar dan op een tweede instrument.”
“Voor het komend concert kregen we redelijk wat versterking bij, vooral extra blazers en er is zelfs een orgel en een piano.”
Onlangs gingen de muzikanten op repetitieweekend in Ter Helme in Nieuwpoort.
Repetities
De repetities vinden plaats in het Groeningeheem in Kortrijk. “Het begint echter wat te klein te worden. We oefenden al enkele jaren in Marke, maar we kunnen geen vaste repetitiedag hebben in de OC’s in de deelgemeenten.” Wim doet bij deze ook een oproep: “Wie een akoestische bergruimte heeft van 20 op 30 meter, en ook een toog, mag zeker contact opnemen!”
Naast Wim en Els bestaat het bestuur van het KSO nog uit secretaris Franciska Brys, productieleider Aran Lamaire uit Beveren-Leie en PR-verantwoordelijke Melanie Gérard. Leen Hauspie, de enige professionele muzikante is concertmeester.

Het concert Interstellar
Het concert wordt op zaterdag 2 december om 20 uur gebracht in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk. “We spelen dat concert ook op 21 januari voor Rotary Oostende.”
De dirigent van het KSO is Bart Van Beneden. Bart is een professioneel saxofonist. Hij geeft les in Luik en woont in Ternat. Wekelijks komt hij naar Kortrijk voor de repetitie van het KSO.
De naam van het concert verwijst naar één van de werken die er zullen gespeeld worden, nl. de muziek van de film Insterstellar die door dirigent Bart gearrangeerd werd voor een symfonisch orkest.
Er wordt tijdens het concert nog meer muziek uit films gespeeld.
Het eerste werk, ‘Also sprach Zarathustra’ van Richard Strauss, is een heel gekende opening. “Wij brengen de eerste twee delen van dit werk dat normaal 2 uur duurt”, vertelt Bart. “Het is een herkenbaar werk uit de film ‘A Space Odyssey’, een film van 1968. De muziek van Strauss is uiteraard veel ouder.”
“Het tweede werk dat gebracht wordt is ‘Nocturne’ van August De Boeck, een Belgisch componist en één van de grote componisten van rond de eeuwwisseling. Hij leefde van 1865 tot 1937. Het werk heeft een eigen stijl en is wat impressionistisch!”
Bart gaat verder met het overlopen van het programma van het concert:
“Gustav Holst schreef ‘The Planets’, waar elke planeet zijn stuk in heeft. Eén van de negen delen is ‘’Mars’, en dat brengen wij. Er zit in dat stuk een hoopvol kantje!”
Het volgende stuk is de insterstellar Suite die Bart samenstelde.
“Het moeilijkste werk is de 3° Symfonie van Camille Saint-Saens. Het is een orgelsymfonie.”
“In bijna alle stukken wordt ook het orgel bespeeld. Vandaar dat we met de solist Ben Van Nespen aan het orgel werken. In ‘Interstellar’ staat het orgel zelfs centraal en komt het op een supermooie manier tot zijn recht.”
Omwille van het majestueuze orgel trekt het KSO voor het concert naar de Sint-Maartenskerk.
Het KSO is alvast van plan om binnen 5 jaar met nog iets speciaals uit te pakken. “Dan bestaan we 100 jaar!”
Tickets
Tickets kosten 18 euro. Studenten betalen 10 euro en kinderen onder de 13 jaar mogen gratis meekomen.
Bestel je tickets op https://www.hetkso.be/concerten of mail naar kaarten@hetkso.be