« Een hymne van een gemeente is een unicum »

copyright foto Els Deleu

Op zaterdag 7 januari wordt de officiële hymne van de gemeente Kuurne gespeeld tijdens het concert van Moed & Vlijt, waar ondertussen nog slechts 25 plaatsen meer zijn.

“Dat een gemeente of een stad een eigen hymne heeft, is zeldzaam,” luidt het bij de gemeente Kuurne. “We verrichtten wat opzoekingswerk en vonden enkel hymnes van de stad Antwerpen, de stad Schaarbeek en de Provincie Limburg.”

Burgemeester Francis Benoit vertelt dat de inwoners van Kuurne trots zijn op hun gemeente. “We hebben al een volkslied – een ezelslied – dat gelanceerd werd door Jacques Neyrinck en vaak gezongen wordt. Ondertussen waren er ook al liederen ontstaan via Soupapke en Herman Defoort.”

Nu heeft de gemeente Kuurne ook een officiële hymne. Deze werd gecomponeerd door de Kuurnse componist Jos Wylin.  Het is de bedoeling dat de hymne bij de vele evenementen in Kuurne – zeker al 50 dit jaar – maar ook op officiële momenten en sportevents gespeeld wordt. “Dat zal beginnen dit jaar nu Kuurne 900 jaar bestaat, maar het is de bedoeling dat die altijd blijft gespeeld worden”, aldus de burgemeester.

Er is een versie voor harmonieën en een digitale versie. Componist Jos droomde van een versie voor een symfonisch orkest, maar budgettair was dit voor de gemeente niet haalbaar.

De hymne is passend voor de gemeente Kuurne. Op een gegeven moment hoor je ook de ezeltjes afkomen. Ze zal herkend worden en door de Kuurnenaren beschouwd worden als ‘van ons’.

Hoe Jos een hymne maakt

“Na het zoeken van de nodige thema’s probeer ik een harmonie (een akkoordenreeks) te bedenken”, vertelt Jos. “Dan zoek ik een structuur en dan volgt de volledige orkestratie. Hier gaat het om 39 tracks, dat zijn opnames van 39 verschillende intrumenten(groepen).”

“Na het maken van de volledige orkestpartituur wordt elk instrument track per track voorzien van de juiste speeltechnieken, dynamiek, klankkleur en balans.”

Jos vindt het leuke aan componeren dat zo’n werk steeds groeit en beter gaat klinken naarmate het werk vordert. “De beloning komt natuurlijk op het einde, wanneer alles goed zit!”

Bij Studio Createc in Zwitserland werd met de nodige apparatuur de eindopname in tweespoorstereo gemaakt van de beste versie van Jos. Zo kan de hymne op elke geluidsinstallatie of streamingdienst afgespeeld worden.

Vlaggen

Op woensdag 4 januari 2023 werd ook gestart met het hangen van vlaggen voor 900 jaar Kuurne. Aan de klokkentoren bij de Sint-Pieterskerk werden al wimpellijnen en 900-vlaggen opgehangen. “Hier hangen ze eerst, omdat het feestjaar voor 900 jaar Kuurne start met het concert op zaterdag 7 januari en de volksreceptie op 8 januari”, aldus Francis.

Er komen ook vlaggen aan de Sint-Michielskerk en op Sint-Katharina. “We moesten vandaag echter stoppen door té hevige wind.”

error: De inhoud is beschermd!