Search

Een greep uit het dagelijkse leven

copyright foto Els Deleu

Met ‘De Kras’ pakt Teater Kotee Koer dit weekend uit met een toneelvoorstelling die als het ware een greep uit het dagelijkse leven zal tonen. “Dit stuk van Gerald Sebleyras werd vertaald door Jef Depaepe. Het is een stuk met enkele actuele thema’s die op een luchtige manier gebracht worden.

De Kras wordt geregisseerd door Veerle Verhenne uit Gullegem.

“Het gaat over het jonge koppel Deconinck die verhuist naar een flatgebouw ‘met standing’. Als kort daarop de tekst ‘Deconinck=KLOOTZAK’ in de lift gekrast wordt, start meneer Deconinck een onderzoek naar de vandaal die het aandurfde zijn naam te besmeuren. Het feit dat meneer Deconinck de buren regelmatig lastigvalt met zijn ‘onderzoek’ stoort de buren. Als hij de buren iets later uitnodigt in zijn appartement voor een aperitief, loopt het helemaal fout.”

De acteurs zijn Maaike Demeyere uit Heule, Robin Nolf uit Bissegem, Lise Vanwettere uit Stasegem, Johan De Muyt uit Kortrijk, Katrien Vandenbroucke uit Harelbeke en Wout Demeyere uit Kortrijk/Ledegem.

Twee van de acteurs zijn nieuw bij Kotee Koer, nl. Johan De Muyt (55) uit Kortrijk en Robin Nolf (24) uit Bissegem.

Johan De Muyt

Johan De Muyt woont in Kortrijk en geeft Latijn en Grieks in het Guldensporencollege op campussen Plein en Kaai. Hij begon in 1995 les te geven in het Sint-Jozefinstituut in Kortrijk.

Johan De Muyt woonde nog in Brugge. “Toen ik daar nog bestuurslid was van de KWB speelde ik eens mee in een toneel toen een speler 3 weken voor de première afhaakte. Men vroeg me of ik het zag zitten om in te vallen.”

Een aantal jaar geleden speelde Johan nog eens in een toneel maar dan op school. “Dat was in het kader van promotie naar nieuwe leerlingen toe. Samen met de leerlingen van de eerste graad stelden we via toneel onze school op een speelse manier voor. Dat waren kleinere tafereeltjes op verschillende locaties.”

Toneel is nu Johans belangrijkste hobby. “Ik heb ook interesse in voetbal. Ik ben als Bruggeling een Cercle supporter.”

Johan woont nog maar 3 jaar in Kortrijk. Hij volgde de liefde en is 2 jaar geleden getrouwd. Hij is meer dan 25 jaar met de trein naar Kortrijk komen werken.

“Joost Bossuyt, een neef van mijn vrouw speelde bij Kotee Koer en vroeg of ik niet wou meedoen. Zo ben ik er in gerold. Ik zou meespelen in 2019 maar bij een arbeidsongeval scheurde ik toen mijn beide kuitspieren. Ik heb dan de taak van souffleur op mij genomen. Zo kon ik me al inburgeren in het toneelgebeuren.”

Johan speelt in De Kras de rol van Mr Tytgat, een iets oudere man die in het flatgebouw woont en een buur is van meneer Deconinck.

“Ik zal beginnen met dat eerste theaterstuk”, aldus Johan. “Als het meevalt zie ik wel of ik in de toekomst nog meewerk aan andere stukken.”

Robin Nolf

Robin is afkomstig uit Heule maar woont nu met zijn vriend in Bissegem. Hij werkt als verpleegkundige in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper.

“Toen ik vroeger in het Spes Nostra school liep, deed ik nog toneelkampen. Ik heb echter nooit de tijd kunnen maken om echt toneel te spelen door mijn studies. Het bleef wel kriebelen. Ik wist dat Wout en Maaike en hun mama Veerle (de regisseur) in een toneelgroep waren en zij polsten eens. Na een gesprek ben ik begonnen. Ik doe het heel graag maar soms kunnen de repetities lastig zijn, want ik werk in 10-uren-shifts.”

Robin combineert toneel met waterpolo. “Daarvoor is er ook 2 x per week training en er zijn matchen tijdens het weekend.”

De toneelmicrobe gaf Robin thuis blijkbaar al door, want zijn vriend heeft ook al zin om toneel te spelen. “Hij was vroeger al betrokken in een toneelgroep in Krombeke.”

Robin speelt in De Kras de rol van meneer Deconinck. “Ik ben een redelijk braaf persoon en moet voor die rol echt uit mijn comfortzone komen. Ik ben normaal eigenlijk nooit boos en op toneel moet dat wel. Dat maakt het zo leuk om eens in een rolletje te kruipen.”

Praktisch

De Kras wordt gespeeld op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart, telkens om 20 uur, in het OC De Vonke aan het Lagaeplein in Heule. Kaarten in voorverkoop aan 10 euro kan je reserveren via https://www.koteekoer.be/ of door een mailtje naar reservaties@koteekoer.be

Aan de deur betaal je 12 euro.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.