Search

Een greep uit 100 jaar bigbandmuziek in één avond

copyright foto Els Deleu

Op zaterdag 6 mei pakt Bigband BbKey uit met een avond met als titel ‘When Big Bands Ruled The Earth’, waar men terugblikt op het 100 jarig bestaan van bigbands als orkestvorm.

“Bigbands ontstonden in het begin van de twintiger jaren als orkestvorm”, aldus Stany Criel, de dirigent van BbKey. “Ze startten in de swingperiode na de oorlogsjaren.”

De bigband vond dat dat honderdjarig bestaan van de bigbands niet ongemerkt mocht voorbijgaan en wijdt hier een concert aan. Naast huiszanger Kurt Lesaffre uit Kuurne zal ook Katrien Van Opstal, die opgroeide in Izegem maar nu in Nazareth woont instaan voor het vocale gedeelte.

Het concert is opgebouwd met afwisselend instrumentale nummers, een vocaal gedeelte waar zowel Kurt als Katrien solo en ook enkele nummers samen zingen. Er worden in totaal 26 nummers gebracht, met daartussenin een pauze.

Bigband BbKey Kooigem

De Bigband BbKey groeide zo’n 30 jaar geleden uit de Koninklijke Harmonie van Kooigem, die al in 1867 opgericht werd.

Het bestuur bestaat uit voorzitter Dany Vanovertveldt uit Kooigem, secretaris Harry Deschuymer uit Kuurne, Erwin Bruggeman uit Kortrijk, dirigent Stany Criel uit Harelbeke, Philippe Neve uit Wevelgem en Dirk Lefebvre uit Beveren-Leie. Deze laatste tekende de affiche voor ‘When Bigbands Ruled The Earth’.

“We hebben met 23 muzikanten een iets grotere dan de standaard bezetting van een bigband”, vertelt Stany die al sinds 2014 actief is bij de bigband.

De muzikanten komen uit Bellegem, Kortrijk, Kuurne, Wevelgem, Sint-Denijs, Zulte, Lauwe, Gullegem, Zwevegem, Beveren-Leie, Bissegem, Marke, Heule, Deerlijk en Pittem.

“Na corona is niemand weggevallen, integendeel, we zijn er naar bezetting toe sterker uitgekomen. Tijdens de coronaperiode hebben we er wel voor gezorgd dat het contact bleef.”

De bigband BbKey brengt aangepaste arrangementen die zorgen voor de typische bigbandsound maar ook muziek met een meer jazzy sound.

Concerten

Na het laatste concert ‘The Love Story’ dat de bigband BbKey nog net voor de lockdown op 20 februari 2020 kon geven, is het concert van zaterdag 6 mei weer het eerste concert van BbKey zelf. “We speelden in de tussentijd wel op de Sinksenfeesten in Kortrijk, op het feestweekend van de brandweer van Harelbeke en luisterden een trouwfeest van een gewezen spelend lid van de bigband op.”

Op zaterdag 6 mei brengt de bigband BbKey in het OC De Wervel een greep uit 100 jaar jazz en bigbandmuziek. “Het wordt een divers programma met aangename luistermuziek voor een breed publiek”, belooft Stany.

Het publiek zit aan tafeltjes in een verduisterde zaal waar de bar open blijft.

Tijdens het Sinksenweekend speelt BbKey in Café Damast. “Cindy van Damast is ook muzikante bij ons. We spelen in september ook nog een terrasconcert bij Bianca in Kooigem en in oktober luisteren we een benefietconcert voor Jong Kiwanis in Hooglede op.

Tickets voor het concert van zaterdag 6 mei zijn te verkrijgen bij de muzikanten en de bestuursleden. Je kan ze ook bestellen via harry.deschuymer@gmail.com

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.