Search

Een gratis aperitiefconcert in feeststemming

Bert Six en Leen Maelfait (copyright foto Els Deleu)

De Heulse Concertband en het Trommelkorps Djoem brengen op zondag 26 mei een aperitiefconcert ter gelegenheid van de 130ste verjaardag. Hét moment om eens de nieuwe dirigent en voorzitter voor te stellen.

In oktober startte Bert Six uit Marke als nieuwe dirigent van de Heulse Concertband en ook Leen Malfait heeft er nog maar haar eerste jaar als voorzitter van de Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia Heule op zitten. Leen volgde in januari 2023 haar vader Luc op als voorzitter. De muziekmaatschappij omvat de Heulse Concertband, het trommelkorps Djoem en de Jeugdharmonie Fieramente.

Dirigent Bert Six

Bert groeide op in Wervik en startte bij het muziek ‘Onder Ons’ waar zijn vader dirigent was. “Dan verhuisden we naar de kust. Van mijn 13 tot mijn 24 jaar heb ik in Oostduinkerke gewoond.” Later verhuisde Bert naar Bissegem en nu woont hij in Marke. Hij is gehuwd met Jasperien Dejaegere. Het koppel heeft met Lorelai en Linus twee kinderen. De hele familie speelt muziek. Bert is zelfstandige en maakt de software voor de 165 academies in Vlaanderen.

Bert speelt klarinet bij de Concertharmonie Crescendo maar neemt momenteel een sabbatjaar. “Het is ook druk op het werk en ik moest eventjes pauze nemen om de goesting opnieuw te vinden. Die uitdaging vond ik nu in het dirigeren.”

Na het concert ‘Heulse Vonken’ van de Heulse Concertband is Bert in oktober 2023 als dirigent van de Heulse Concertband begonnen. Hij volgde Nathan Feys op die het nu wat kalmer aan doet.  

Bert begon net voor corona met een opleiding Instrumentale directie in Gentbrugge. “Het was het doel een beter inzicht te krijgen in een orkest”, stelt Bert. “Ik had eigenlijk de ambitie om te componeren voor orkesten. Die opleiding leert je een orkest van binnen en van buiten kennen. Instrumentenleer en muziektheorie zijn daar deftige onderdelen van. Zo kreeg ik de microbe van het dirigeren te pakken. We werden al van in het begin voor de leeuwen gegooid door veel voor orkesten te staan. Ik werd zelfs eens voor een Frans orkest gezet. Het was een straffe tactiek die zeer leerrijk was. Gelukkig kwam die praktijk er al van in het begin, want toen kwam corona. Het was een uitdaging om die opleiding via afstandsonderwijs verder te zetten.” Bert haalde zijn diploma in coronatijden.

De praktijk van het dirigeren is nadien geleidelijk gegroeid met hier en daar vervangingen te doen. “Ik kon Gertjan Seynhaeve een paar keer vervangen in Harelbeke en ook bij Crescendo kon ik een aantal repetities dirigeren toen de dirigent er niet kon zijn. In het kader van mijn opleiding had ik ook al een concert gedirigeerd.”

“Ook met Claribel, het Clarinet Choir uit Koksijde, dat mijn vader Guido oprichtte in 1992 heb ik de wereld gezien. Bij dat ensemble met enkel klarinetten heb ik gespeeld en in een triobaan gedirigeerd. We waren hiermee al in Chicago, Arizona, Oklahoma, Parijs en in 2017 in Orlando. Deze zomer gaan ze naar Ierland, maar daar ga ik niet mee.”

Bert wil ook nog nieuwe muziek maken, componeren dus. “Voor Claribel heb ik al gecomponeerd. In Orlando werd al een stuk van mij gespeeld. Ik heb hier toch wat ambitie in. Het op wekelijkse basis dirigeren van een orkest geeft me meer inzicht en leert me mogelijkheden en beperkingen van instrumenten en muzikanten.”

Voorzitter Leen Maelfait

Leen woonde vroeger in Heule en verhuisde dan naar Gullegem. Nu woont ze in Bissegem. Ze heeft een relatie met Chris Vanhee en haar kinderen zijn Laura en Lukas.

Leen speelt dwarsfluit. In het begin speelde ze nog mee in tal van orkesten. Ze speelde bij Fieramente, de jongerenwerking van de Heulse Concertband. Ze speelde ook in KMKG in Kuurne en ging dan in Kuurne naar Moed en Vlijt. “Tijdens mijn schooljaren speelde ik ook bij de Sint-Jozefharmonie en ook bij de harmonie van ’t Fort heb ik gespeeld.” Ze ging ook nog versterken in Meulebeke en speelde nog bij WMV, de Winkelse Muziekvereniging. Dat deed ze allemaal voor hij bij de Concertharmonie Crescendo in Bissegem kwam.

Ze is tevreden voorzitter te zijn van een dergelijke vereniging. “Het is fijn als je na een repetitie een grote cirkel muzikanten samen ziet staan en op te merken dat er geen kliekvorming is. Ook nieuwe mensen zijn nog welkom”

Ook over de dirigent is ze tevreden. “We evalueerden hem al met het bestuur na een proefperiode en lieten op onze nieuwjaarsreceptie de muzikanten noteren wat ze goed vinden en wat niet, want wij zijn als bestuur niet de enigen die met de dirigent moeten werken. Het valt echt reuzegoed mee!”

De Heulse Concertband repeteert op woensdagavond in het OC De Vonke. “Het is een goed moment in de week, de repetitie breekt als het ware de werkweek in twee. Op woensdagavond ervaren onze muzikanten een ‘mini-weekend’.”

Olé Olé Fiesta!

Het is een feestjaar dit jaar, met de 130ste verjaardag. In april trok de muziekmaatschappij al op jubileumweekend naar Houffalize. “Vijf jaar geleden deden we dat ook naar Trier”, pikt Leen in.

Met Olé Olé Fiesta! Staat er bij de Heulse Concertband o.l.v. Bert Six en het trommelkorps Djoem o.l.v. Aranka Dekyvere een aperitiefconcert op de agenda. “We brengen opgewekte en feestelijke muziek met een mix van klassiekere en moderne werken.” Bert kreeg de vrijheid om suggesties te doen voor het programma. “Als mensen naar het muziek komen, doen ze dat voor hun plezier. Het is een hobby en ze komen ook om zich te amuseren. Het is belangrijk dat iedereen aan bod blijft. Het kan niet dat de dirigent de helft van de repetitie bezig is met een bepaalde passage voor enkel één instrumentengroep. Ik ben blij dat ik de muziek mocht mee kiezen hoe ik het zelf zie. Ook voor de toeschouwers moet het programma aangenaam blijven.”

Leen is het er mee eens dat het belangrijk is om een dirigent te hebben die niet enkel ‘de maat slaat’ maar ook meedenkt in het muzikaal gegeven en de toekomst van de vereniging.

De toegang tot het aperitiefconcert dat plaats vindt in het buurthuis ’t Senter op het Sint-Katrienplein achter de kerk van Sint-Katrien in Kuurne is gratis.

Wie wenst kan blijven voor een aansluitende barbecue waarvoor volwassenen 22 euro en kinderen tot 12 jaar 15 euro betalen.

Ten laatste op 15 mei kan je hiervoor inschrijven via www.8501.be/hcb

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.