Een escaperoom in een huis dat bewoond is

Thea Muze in Egyptische sferen (copyright foto Els Deleu)

De Gullegemse theatergroep Thea Muze pakt eind oktober-begin november voor de derde keer uit met een escaperoom in Izegem. Hiermee wil de groep wat middelen binnenhalen voor het financieren van decorstukken voor hun theatervoorstellingen. “Het unieke is dat het ontsnappen gebeurt in een huis dat echt bewoond is.”

“Het is al de derde keer dat we uitpakken met een escaperoom”, vertelt Kenneth Soetaert, voorzitter van Thea Muze.

“We waren enkele jaren geleden op zoek naar iets om geld in te zamelen om onze decors te kunnen bouwen”, begint Kenneth. De eerste voorstellen waren er om iets te verkopen. “Ik zat toen nog in de jeugdraad in Izegem, en wist dat elke vereniging wel iéts verkoopt, ik vreesde dat een verkoopactie dus niet zoveel succes zou hebben”, vult penningmeester Koen Stockman uit Izegem aan.

Aangezien velen uit onze groep dol zijn op het ontsnappen uit een escaperoom, en een gedeelte van onze groep ook houdt van horrorfilms, pakte de groep in 2019 voor het eerst uit met een horror escaperoom in het huis van Koen. “Het was meteen een groot succes. Toen moesten de mensen ontsnappen uit een oud theater. Door corona lagen we dan een tijdje stil. Vorig jaar ontsnapten de deelnemers uit een kerk en dit jaar wordt het decor een Egyptisch museum. Dat spreekt tot de verbeelding!”

Vorig jaar was het verhaal gebaseerd op een bestaand spookverhaal. “Dit jaar is het helemaal zelf verzonnen”, vertelt Evi Callens.

Koens huis

Kenneth Soetaert uit Gullegem, Koen Stockman uit Izegem, Evi Callens, Pallieter Defever en Dylan Deprez uit Wervik, Tom Depoorter uit Moorslede en Amy Gevers en Dylan Vereecke uit Waregem werken er samen aan om van Koens huis in Izegem een echt escapehuis te maken met aankleding, zetstukken en belichting. “We kregen al van verschillende mensen Egyptische kaders en attributen en we maakten zelf spullen zoals twee sarcofagen.”

Niet iedereen van Thea Muze zit in de werkgroep van de escaperoom, want verschillende van de leden nemen ook deel om uit het huis te geraken. De medewerkers uit het team zijn aanwezig tijdens de openingsuren, want als acteurs uit een toneelvereniging zorgen ze ook voor scary types die tevoorschijn komen. “Het is tenslotte tijdens de Halloweenperiode hé!”

“Het is al de derde keer dat we dat in mijn huis doen. Heel mijn huis wordt dan opgeruimd en aangekleed. Er wordt begonnen op zolder, en laatst pakt men mijn slaapkamer aan. Vorig jaar sliep ik in mijn zetel, want ik wou thuis blijven bij mijn katten, maar dit jaar zal dit niet lukken, want daar staat een sarcofaag. Het eerste jaar lag er een skelet in mijn bed.” De keukenruimte blijft wel afgesloten zodat Koen daar tijdelijk kan leven en ook kan koken. “Ik heb momenteel geen rust meer, want ik ben er alle dagen mee bezig”, zegt Koen. Ondertussen lopen ook de repetities al voor de voorstelling van Thea Muze op 1 en 2 maart 2024.

Ontsnappen

De deelnemers nemen deel in teams van 3 tot 5 personen. Ze krijgen 1 uur om te ontsnappen, nadat ze in de kelder van het huis een filmpje bekeken hebben. Dan worden ze geblinddoekt naar de zolder begeleid. Door te puzzelen en raadsels op te lossen dalen ze af naar de benedenverdieping van het huis om buiten te geraken. Het verzamelen gebeurt in de garage van het huis aan de Sint-Antoniusstraat 29 in Izegem. Daar kan ook iets gedronken worden.

De escaperoom is geopend op zaterdag 28, zondag 29 en dinsdag 31 oktober en op woensdag 1 november. Er is plaats voor 28 teams en er zijn momenteel – 2,5 weken voordien – nog plaatsen over voor slechts 10 teams. “We zorgden voor een extra dag. Nu zijn al ongeveer evenveel teams ingeschreven als er vorig jaar deelnamen. Wie al eens deelnam komt graag terug.”

Je kan inschrijven voor een tijdsslot van een uur op https://www.theatertheamuze.be/evenementen

Deelnemen kost 12 euro per persoon en kan in teams van 3 tot 5 personen. Alle leeftijden kunnen deelnemen. “Als we weten dat er kindjes in het huis zijn, of mensen die niet zo houden van echt scary, anticiperen we daarop en kijken we wat ze aankunnen.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.