Search

“Een eerste droom is al uitgekomen”

Marek, Jorn en Arne van Brouwerie De Voorzet (copyright foto Els Deleu)

Brouwerie De Voorzet staat voor het eerst op het Internationaal Zwevegems Streekbierenfestival dat op 14 en 15 augustus plaats vindt in het centrum van Zwevegem. “Een eerste droom die uitkomt”, aldus Marek Van Den Heede (32) uit Zwevegem en Jorn Mortier (32) uit Stasegem en Arne Fadeux (25) uit Kortrijk. De drie mannen van Brouwerie De Voorzet lanceren er meteen ook ‘Den Beir’, hun nieuwe bruin biertje.

Vorig jaar kwam ‘Ne Voorzet’, het eerste biertje van de Brouwerie De Voorzet op de markt. Hieronder kan je het artikel hierover lezen:

“Ondertussen zitten we met ‘Ne Voorzet’ al aan ons derde brouwsel. Het wordt geschonken in Frituur De Gentpoort in Kortrijk en in een aantal cafés en is te koop in de Drankencentrale Ghekiere in Kortrijk. Je kan het ook via https://www.brouweriedevoorzet.be/ bestellen. “We willen ons nu ook nog meer inzetten om onze bieren in de horeca binnen te krijgen, in het begin misschien als bier van de maand, zodat het uitgelicht wordt.”

Marek, Jorn en Arne zijn ook trots dat bierkenner Geroen Vansteenbrugge Ne Voorzet soms meedoet naar bieravonden om het te laten proeven.

Daarnaast kan je nu ook Den Beir, het nieuwe bruine biertje bestellen. Het kan vanaf 17 augustus – na het Zwevegems Bierfestival waar het gelanceerd wordt – geleverd worden.

“We hopen op het Bierfestival aan onze naambekendheid te kunnen werken. Dat is heel belangrijk! Het is ons eerste bierfestival waar we staan en we zullen er onze beide biertjes serveren.”

“Het recept van Den Beir was eigenlijk al klaar van toen we enkel nog maar hobbybrouwden, maar we wilden eerst Ne Voorzet lanceren. We experimenteren altijd lange tijd, omdat we tot bieren willen komen die er uit springen. We willen niet naar kwantiteit werken en zo in een grijze zone belanden maar willen altijd bieren die écht op punt staan.”

Voor de naam van het bier bleven de mannen in het West-Vlaams zoeken. “We kozen voor de naam van onze zaak ook voor de West-Vlaamse term ‘brouwerie’.”

De brouwsels worden ontwikkeld en er wordt geëxperimenteerd in Zwevegem. We brouwen dan de hoeveelheden samen met brouwer Koen Dejaeghere in Brouwerij Lechasseur in Gullegem.

Den Beir

Den Beir is een donker bier. “We gebruikten net zoals in ‘Ne Voorzet’ weer steranijs”, vertelt Arne. “Dat geeft het bier een iets frissere toets. Er zit ook een hint van chocolade in. Dat ruik je al bij het openen van het flesje. De kleur is heel donker en doet aan een Stout denken, maar het smaakt niet naar een Stout.” Volgens Arne past het bier ook goed bij chocoladedesserts.
Den Beir is 8°, eentje meer dan Ne Voorzet. “Door de hergisting op de fles ging het aantal graden iets meer naar boven. Den Beir heeft een uitgesproken smaak die je zal herkennen. We willen geen bieren brouwen die op andere bieren gelijken.”

Nog dromen

“We hebben nog een recept dat af is, maar willen het toch nog wat finetunen. Het zal wellicht volgende zomer gelanceerd worden. We brouwen in bijberoep – Marek en Arne werken bij Albert Heijn en Jorn werkt in de Zwevegemse bibiliotheek – en willen geen financiële risico’s nemen. We zetten liever voorzichtig in op het lanceren van een bier.”

De mannen dromen ervan om ooit eens een medaille te winnen met hun bieren en mochten ze ooit een eigen brouwinstallatie kunnen aankopen, zou het ook een droom zijn die uitkomt.

De bieren van Brouwerie De Voorzet kunnen per 6 of in een doos van 24 flesjes aangekocht worden. “Je kan kiezen uit enkel Den Beir of enkel Ne Voorzet, of een gemengde doos. Onze twee bieren kosten evenveel.”

Het Internationaal Streekbierenfestival op het T.Toyeplein in het centrum van Zwevegem vindt plaats op maandag 14 augustus van 15 uur tot middernacht en op dinsdag 15 augustus van 13 uur tot middernacht. Er zijn meer dan 40 brouwerijen aanwezig met meer dan 200 streekbieren. Er is een reusachtig openluchtterras, een kinderdorp, een partycaravan en er zijn ook verschillende acts.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.