Acht derdejaarsstudenten Sociaal Agogisch Werk uit Hogeschool VIVES in Kortrijk werkten aan een groepsbachelorproef over wat te doen bij schokkende gebeurtenissen. AGO Jobs & HR was vragende partij om hier tools rond te maken.
Het betreft een multidisciplinaire groepsbachelorproef waar acht studenten aan werkten. De studenten zijn Febe Dupont (20) uit Heule en Maxine Weyts (21) uit Welle van de opleiding Toegepaste Psychologie, Jana Buysschaert (21) uit Zwevegem, Senne Pieters (26) uit Deerlijk en Shana Vercruysse (23) uit Anzegem van de opleiding Orthopedagogie, Elisa Verschoot (21) uit Ingelmunster van de opleiding Maatschappelijk Werk en Arne Vandenberghe (21) uit Ooigem en Chloë Van Lokeren (20) uit Zele van de opleiding Maatschappelijke Veiligheid. Deze studenten studeren eind juni af. Vijf onder hen studeren volgend jaar nog verder en wie stopt heeft al werk.
De opdracht
Het hoofdkantoor van AGO Jobs & HR uit de Wolvenstraat in Kortrijk kwam met de vraag om een tool te ontwikkelen over hoe om te gaan met schokkende gebeurtenissen. AGO is een uitzendkantoor met vestigingen over heel België. “Men ondervond dat er bij een ongeval met één van de klanten of bij andere schokkende gebeurtenissen wel wat chaos ontstond. Wij werkten een hulpmiddel uit zodat er als er iets gebeurt een draaiboek kan geraadpleegd worden. We maakten ook een flowchart waar je gewoon met de vinger kan volgen wat er moet gebeuren,” aldus Chloë.
De studenten werkten ook voor de verschillende klanten van AGO een folder uit rond arbeidsongevallen. “Zo kan men de korte stapjes volgen van wat te doen wanneer zich een arbeidsongeval voordoet. We maakten daarbij nog een onderscheid tussen ongeval met of zonder dodelijk slachtoffer,” legt Jana uit.
Niet enkel arbeidsongevallen vallen onder ‘schokkende gebeurtenissen’. Het kan ook over agressie of grensoverschrijdend gedrag tegenover de uitzendconsulent gaan.
Veel geleerd
Om te beginnen aan de bachelorproef namen de studenten interviews af van mensen die betrokken zijn bij psychosociale interventies en arbeidsongevallen. “Soms is het moeilijk want bepaalde instanties staan niet te springen om hieraan mee te werken. Vooral met de GDPR-wetgeving liepen we soms vast.” Doordat het thema heel breed is, moesten de studenten ook wat afbakenen. “We kunnen maar 8 weken voltijds aan onze bachelorproef werken en er bestaat veel wetgeving en literatuur rond. We moesten dus heel gericht zoeken.”
De jongeren konden wel goed samenwerken en waren op elkaar afgestemd. “We kenden elkaar nochtans niet allemaal vooraf”, zegt Shana. “We werkten ook samen met de preventieadviseur van AGO.”
De studenten leerden veel uit hun bachelorproef. De voorkennis over dit thema was vanuit de verschillende opleidingen niet even groot, wat ervoor zorgde dat iedereen veel bijleerde over dit onderwerp. Ze zijn tevreden dat er nu bij AGO iets klaarligt dat kan gebruikt worden bij schokkende gebeurtenissen. “Arbeidsongevallen gebeuren niet zoveel, maar als ze gebeuren is het belangrijk dat je onmiddellijk weet wat te doen. Jammer genoeg is er een stijging van agressief gedrag. Daar willen ze dus ook iets aan doen. Het hoofdkantoor van AGO in Kortrijk zal de uitgewerkte tools nu verdelen over de verschillende kantoren.