Onlangs nam meester Geert Vanhouwaert (61,5) afscheid als ICT-coördinator in de vrije basisscholen van Groot-Wevelgem. Hij kon zijn loopbaan eindigen met het Digifestival voor de medewerkers van de scholengemeenschap Guldenberg, met de vrije scholen van Gullegem, Moorsele en Wevelgem. Dat was een pedagogische werkdag die helemaal rond IT op school ging. Geert trakteerde op de afsluit van de pedagogische werkdag met zelfgebakken wafels, verder in dit artikel meer hierover.

“Wil je in het artikel zeker meegeven dat we hem heel hard zullen missen”, gaven de collega’s van Geert in BAMO (Basisschool Moorsele) mee toen we er waren om foto’s van het afscheid met de kinderen te nemen. “Hij was een ICT-icoon op school.”

Geert kreeg dan ook passende geschenken met vb een T-shirt met een QR-code die hij moest inscannen om wensen van collega’s te zien.
Hij kon zijn loopbaan niet beter afsluiten dan met een Digifestival voor de medewerkers van de scholen waar Geert werkzaam was.
Geert
Geert is afkomstig uit Gullegem, waar hij in zijn kindertijd naar de kleuter- en lagere school ging.
Hij is getrouwd met Greta Bollaert en woonde 25 jaar in Bellegem. Hij kwam met de (lig)fiets naar school. Het koppel heeft vier kinderen, onder wie er twee in het onderwijs werken. Er zijn ook al vijf kleinkinderen.
Toen de kinderen 8 à 9 jaar geleden het huis verlaten hadden, verhuisden Geert en zijn vrouw naar Brugge. Geert kwam dan met de trein en de fiets naar zijn werk.

Loopbaan
Na het middelbaar trok Geert naar Sint-Thomas in Brussel om er voor onderwijzer te leren. “Dat was toen nog een opleiding van twee jaar. Toen ik 19,5 jaar was had ik al mijn diploma. Het was een slechte tijd om werk te vinden. “Tijdens de eerste twee jaar was ik een tijdje werkloos, deed ik mijn legerdienst en deed ik vervangingen. Ik werkte ook een half jaar in Desselgem. In 1984 begon gelukkig het systeem van het lestijdenpakket, waar er per kind een aantal lessen gerekend werd. In de jongensschool in Gullegem waren veel kinderen en waren er uren genoeg zodat ik er bij kon komen op 1 september. Tien jaar aan een stuk had ik een ander leerjaar, ik heb ze allemaal gedaan, behalve het eerste leerjaar.”
“Na tien jaar waren er minder kinderen in de jongensschool en werd ik – aangezien ik vastbenoemd was – gereaffecteerd naar de meisjesschool voor een paar uur. Dan vroeg de directrice of ik iets kende van computers. Ik mocht een paar uur in de computerklas staan. Het interesseerde mij. Ik volgde bijscholingen en heb me er in verdiept.”
“Ik zat drie uur in de meisjesschool en stond voor de rest voor een klas in de jongensschool. Het jaar erop waren er weer minder jongens, en werkte ik halftijds in de jongens- en de meisjesschool. Bij de meisjes gaf ik 12 uur computerles, aan elk van de 12 klassen een uur.” Geert vertelt dat er vooral reken- en taaloefeningen gegeven werden.
Het volgende schooljaar zat Geert volledig in de meisjesschool in Gullegem. Hij hield er zijn 12 uur computerles en nam nog een duobaan in het tweede leerjaar op.
“Dan vond de fusie tussen de jongens- en de meisjesschool plaats. “Er waren toevallig 24 klassen, 12 in de jongens- en 12 in de meisjesschool, en ik kon in elke klas een uur computerles geven. Ondertussen deed ik al meer dan gewoon wat taal- en rekenspelletjes.”
Tot zo’n 20 jaar geleden was Geert voltijds ‘computermeester’. “Er waren scholen met een computermeester, maar er waren ook veel scholen die niets deden op gebied van computers. Er waren zelfs scholen die nog geen computers hadden, terwijl we er in Gullegem al massa’s hadden. De minister begon dit toen te zien en er werden per school enkele uren voorzien voor een ICT-coördinator. Zowel de meisjes- als de jongensschool kreeg hier enkele uren voor en ook voor de kleuterschool kon ik 5 uren opnemen.”

Ook in Moorsele vroegen de scholen om enkele uren op te nemen. “Met mijn uren in Gullegem en Moorsele had ik weer een voltijdse job. Het was niet meer voor elke klas een uur, maar men begon met servers en er kwamen massa’s bijscholingen. In die tijd is alles vliegensvlug geëvolueerd.”
Ondertussen zat Geert ook thuis uren op de computer. Hij was er van bezeten. Toen Windows begon, begon Geert cursussen te geven aan de leerkrachten. “Ik wou dat zij er ook mee konden werken, zonder hen te verplichten. We hadden vooral in Gullegem al veel computers op school.” Geert begon ook Word- en Excel-cursussen te geven, en het beperkte zich niet enkel tot leerkrachten, er werden ook cursussen voor ouders georganiseerd, en met de opbrengst hiervan werd meer en meer ICT-materiaal zoals computers, servers en beamers en later ook laptops aangekocht voor de scholen. “Het ging dus terug naar de kinderen. Tegen dat de overheid startte met het PC/KD-geld voor de aankoop van materiaal, hadden wij al alles.”
Geert vond het ook belangrijk dat de kinderen konden typen, en hij begon hen ook typles te geven. “Ik deed dat ’s middags en om 16 uur. We vroegen hiervoor 1.000 fr en ze mochten hiervoor drie jaar komen oefenen tot ze hun diploma haalden. Iedereen deed dat bijna.” Opnieuw werd materiaal voor de school gekocht hiermee.”
De school in Gullegem werd in 2003 ICT-school van het jaar en Geert werd in 2005 uitgeroepen tot ICT-coördinator van het jaar.
“We werden ook lid van ENIS schools, wat staat voor European Netwerk of Innovative Schools.”
Toen de scholengemeenschappen er zo’n 10 jaar geleden kwamen, besloot de scholengemeenschap Guldenberg om het ambt als ICT-coördinator niet meer per school te zetten, maar dit als scholengemeenschap te nemen. Zo werd Bert Vanhauwaert naast Geert ook voltijds ICT-coördinator voor de scholengroep. “We werkten samen aan hetzelfde doel.”
Daarnaast ging Geert ook verder voor een paar uur naar De Waterlelie in Moorsele. “Vroeger had ik daar een paar uren en ik ben er blijven gaan.”
Leerlijn
Ondertussen werd een leerlijn ontwikkeld met wat er verwacht werd van het kleuter tot het zesde leerjaar. “Samen met de directies ontwikkelden we een ICT-visie met een echte structuur in het ICT-beleid.”
“Niet enkel pedagogisch maar ook technisch staan we sterk en stapten we stilletjes aan af van Windows computers en gingen we naar chromebooks. Dat had voordelen, het is/was makkelijker centraal te bedienen en ook goedkoper voor wat wij beoogden voor de kinderen. We zijn daar in 2017 mee begonnen en legden zelfs zelf het netwerk.”
“Nu zijn er ondertussen al meer dan 1.500 chromebooks over de scholengemeenschap, dat is voor elke leerkracht één en bijna één per leerling.”
Juf Gudrun, iemand uit de scholengemeenschap, die Geert al enkele keren vervangen had, neemt nu zijn taak over. Samen met Bert is zij nu ook ICT-coördinator. “Voor mij is het een geruststelling tot en met. Ik weet dat het werk zal voortgezet worden,” zegt Geert.

Pensioen
Geert is iemand die veel klust en verbouwt. Hij doet echt alles zoals sanitair, elektriciteit, metsen, dakwerken… “Bij de kinderen word ik wel ingeschakeld”, lacht hij.
Geert kocht een professioneel wafelijzer toen zijn kinderen klein waren. Naast nu en dan wafels bakken voor zijn kinderen kwam hij ook nog naar school om er te bakken. Vorige zomer maakte Geert, die heel handig is, van een oude campingkar een wafelkraam.
Hij bakte nog wafels op kerstmarkten en trakteerde soms op vergaderingen met wafels. Ook op het einde van het Digifestival trakteerde Geert met wafels. “Ik doe dat graag en heb nu meer tijd. Als ik een keer per maand eens een feestje kan doen, zou ik het fijn vinden!”


Geert is ook van plan om meer te reizen. “Mijn vrouw die logopediste is moet nog twee jaar werken. Als ook zij met pensioen is zullen we wel meer reizen. We gaan graag naar Tenerife maar willen ook wel verre reizen doen.”
Geert volgde ook negen jaar Spaanse les. “Dat Spaans zit echter wat ver weg, en wil ik weer oppakken. Ook Italiaans heb ik gevolgd.”
Zijn grootste hobby is echter nog altijd de computer. Ik deed er alles op voor school, maar dit voelde niet als werken. Ik probeerde er ook veel nieuwe dingen mee, en maakte hulpmiddeltjes om de leerlingen te helpen, vb siliconeblaadjes om blind te typen.” Geert maakte ook zelf een programma om de kinderen te leren typen. “Ik heb veel geprutst en wou nooit opgeven tot ik oplossingen gevonden had!”
De computer zal Geert zeker niet aan de kant schuiven nu hij met pensioen is!
