In onze reeks terugblikken op het voorbije jaar stellen we ook graag auteur-fotograaf Bernard Noffels uit Kuurne voor. Op 8 januari werd hij 68 jaar. 2021 kon voor Bernard niet beter eindigen, want hij won in december de Cultuurprijs in Kuurne. Bernard werkt en publiceert ook onder het pseudoniem Georg Bernoff.
De Kuurnse Cultuurprijs wordt uitgereikt aan een persoon, een organisatie of vereniging die zich in de loop der jaren op cultureel en/of artistiek vlak verdienstelijk maakte en die de gemeente Kuurne op de cultureel-artistieke kaart plaatsten.
Opmerkelijk is dat Bernard zelf één van de oprichters is van de cultuurprijs in Kuurne. Hij was 13 jaar geleden nog ondervoorzitter van de cultuurraad en kwam toen met het voorstel om een cultuurprijs uit te reiken. Deze prijs werd ondertussen al 11 keer uitgereikt. De eerste vijf jaar zat Bernard in de jury. “Ik heb nooit gedacht dat ik ooit zelf die prijs zou krijgen”, klinkt het vereerd. Bernard werd genomineerd door het Davidsfonds. Zelf had hij de Kunstkring voorgedragen voor de cultuurprijs.
“Bernard is een cultureel multitalent. Fotograaf, kunstenaar, organisator, curator en man van het verenigingsleven. Door deze talenten in te zetten maakt hij het Kuurnse sociaal-culturele leven rijker en diverser. Dat talent combineert hij ook met een grote gedrevenheid en passie om iets moois aan het publiek te geven. En dat doet hij soms alleen maar ook heel vaak met mensen om zich heen”, stond er te lezen in het juryverslag.
Bernard
Bernard groeide in een Harelbeeks arbeidersgezin op als oudste van zeven kinderen. Hij woonde vervolgens in Le Bizet, Halle, Zwevegem om uiteindelijk in 1974 in Kuurne te belanden.
Zijn carrière begon Bernard als arbeider bij Bekaert. “Ik begon te werken aan 15 jaar”, zegt hij. Hij was gedurende zijn beroepsloopbaan vooral actief in de verkoop. De laatste 25 jaar verkocht hij verpakkingen voor Rova Sac.
Fotografie en gedichten
In zijn jonge jaren schreef Bernard gedichten en deed hij wat aan fotografie. Hij begon te fotograferen in het analoge tijdperk, hoofdzakelijk in zwart/wit. Hij stopte een tijdje met fotografie en volgde schilderen en kunstinitiatie aan de Academie van Harelbeke en keramiek aan de Academie van Tielt. In het digitale tijdperk begon hij opnieuw te fotograferen. Bernard kreeg de zin in het fotograferen weer te pakken toen hij in Cuba was in 2010. Hij ging fotografie volgen aan het CVO Scala in Kortrijk waar hij in 2018 zijn portfolio presenteerde. In het fotoboek/magazine ‘Onderweg’ presenteerde hij zijn portfolio. Bernards eindwerk werd voorgesteld op een tentoonstelling in VC Mozaïek in Kortrijk. “Het was een project dat buiten mijn comfortzone lag, want op die manier zou ik veel bijleren”, aldus Bernard. “Eigenlijk ben ik een straat- en reisfotograaf, maar voor mijn eindwerk besloot ik ook eens thuis te blijven en een project ‘voyage autour de ma chambre’ uit te werken, gebaseerd op een boek van Xavier De Maistre, waar de schrijver sprak tegen de dingen in zijn huis. Ik fotografeerde voorwerpen waar ik dagelijks aan voorbijkwam, maar er nooit bij stilstond. Door het herontdekken van bepaalde voorwerpen haalde ik ook herinneringen op.”
Vrije tijd
Bernard is vooral actief als fotograaf, auteur, curator en organisator van het Kuurns Comedy Festival. Maar hij was en is ook nauw betrokken bij het verenigingsleven, als voormalig ondervoorzitter en voorzitter van de Kuurnse Cultuurraad, en nu als lid van Davidsfonds en Heemkundige Kring Cuerna en als voorzitter van de verenigingen Fotocollectief Retina en Curieus Kuurne. “Aangezien ik voorzitter ben van twee verenigingen, vond ik dat niet verenigbaar met de Cultuurraad.”
Projecten
Straatfotografie is nog altijd waar Bernard het meest mee bezig is, maar daarnaast doet hij projecten die ook eens afwijken van wat hij gewoonlijk doet.
Vorig jaar nam Bernard deel aan Track & Trace in Kortrijk. “De opdracht was om een portret te maken van een sociale organisatie in Kortrijk. Ik was bij de voedselbedeling terechtgekomen waar ik een tijd ben gaan helpen en werkte een concept met ‘handen’ en ‘delen’ uit, wat resulteerde in twee bij elkaar horende foto’s.
Foto’s van Bernard zijn overal te vinden. Zo staat Bernard tussen 70 internationale fotografen in een boek en vind je volgende maand foto’s van hem in Portugal.
Bernard stond ook nog aan de kust met een project met kastjes. Hiervoor haalde hij zijn inspiratie uit de kastjes bij Bekaert. “Daar waar we ons omkleedden, waren alle kastjes gelijk en was er aan de buitenkant niets te zien. Telkens je een kastje opende had je echter wel telkens een ander verhaal.”
“Eigenlijk ben ik met veel zaken bezig en ben ik zelfs een beetje een chaoot”, lacht hij. “Ik heb eigenlijk al veel kunstwerken ontworpen in mijn hoofd, maar ik heb geen atelier en heb er soms ook het geld niet voor. Nu werk ik meer gefocust.”
Boeken
In volle Coronaperiode publiceerde Bernard twee boeken:
- ‘Het krassen van de Tijd’ is een remake van zijn in 2009 in eigen beheer verschenen gedichtenbundel. Dit is te verkrijgen aan 15,99 euro en kan besteld worden via volgende link:
https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=10973
- Het fotoboek ‘Waiting Walking Working’, waar zeker nog een vervolg op komt. Dit fotoboek kost 21,50 euro en kan besteld worden via volgende link:
https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=11551
Meer info via
https://bernoff.auteursblog.nl/