Een Circusschool in Marke

copyright foto Els Deleu

Vanaf donderdag 15 september kan je nu wekelijks circuslessen volgen in Marke. Lise van de Kerkhof start er met een circusschool in de lokalen van de Vrije Centrumschool.

Lise van de Kerkhof is van Limburg afkomstig, maar vond op een circuskamp de liefde bij Pepijn Ghesquiere die in Lauwe woonde. “We hebben dezelfde interesses en houden allebei van circus.” Lise ging eerst in Gent wonen en woont nu al vijf jaar in de streek. Pepijn en Lise wonen nu drie jaar in Marke. Ondertussen kwam er 14 maanden geleden met Oscar ook een zoontje bij. Lise geeft les in het buitengewoon lager onderwijs in het MPI Pottelberg in Kortrijk.

In haar vrije tijd is Lise bezig met circus, maar ze volgt ook naailes, doet rope skipping,  doet aan snowboarden en gaat zwemmen. “Onze agenda staat altijd vol”, zegt ze.

Circus

Het circus begon voor Lise al 20 jaar geleden toen er in de sporthal tegenover het huis waar ze woonde circuslessen gegeven werden. “Dat fascineerde me: circussen doen dingen die onvoorspelbaar zijn. Het is fantastisch om te zien! Ik wou dat ook doen. Oorspronkelijk waren mijn ouders wel wat terughoudend, maar ik mocht er op mijn negende toch mee beginnen. Ik kreeg meer en meer interesse en ben er nooit meer mee gestopt.”

Circusschool

In januari is Lise gestart met de voorbereidingen om een vzw op te richten voor haar circusschool in Marke. “Met vzw Circosaurus willen we alle technieken die wij leerden in de circusschool doorgeven aan de kinderen.” Zowel Lise als Pepijn zullen er lesgeven als vrijwilliger, maar er komen ook gastdocenten onder wie circusartiesten die internationaal optreden. “Zo kunnen we de kinderen zoveel mogelijk bijleren. Ook ballonnen en het goochelen zullen aan bod komen.”

Circosaurus vloeide voort uit Circusclub De Skjève Smete uit Kortrijk, die verhuist naar de vrije ruimte (zie verder in dit artikel) in Marke. Zo kunnen we ook inzetten op verjonging en nieuwe instroom.

Voor de naam Circosaurus en de namen van de groepen vond Lise inspiratie bij de dino’s, waarvan ze fan is. “We zochten een goede naam en dino’s komen hier overal terug. Ook mijn zoontjes knuffel is een dino. Ik werkte ook al vaak samen met Markenaar Ward Seynaeve van Remenos die dino-truien maakte.”

In de circusschool leer je alle circustechnieken. “Het doel is om kinderen te prikkelen. Circus is iets waarmee je kinderen motorisch sterker kan maken op een leuke en speelse manier.”

Er wordt gewerkt rond evenwicht, jongleren, op een eenwieler rijden, werken met flowerstick, bordjes, diabolo’s… en nog veel meer.

Naast haar vzw Circosaurus heeft Lise met Pepijn ook circus elPee waarmee ze in bijberoep circusanimaties, ballonplooien en goochelen geeft. Ze geeft ook grafitti- en circuskampen.

“We doen ook circusfestivals en -conventies om ons bij te scholen en gaan naar internationale bijeenkomsten waar we alle soorten artiesten ontmoeten. Dit jaar zijn we in Madrid geweest.”

Marke

Op donderdag 15 september starten de circuslessen in Marke. “Er mogen zeker nog kinderen bijkomen. Er wordt ingeschreven voor een jaar.

Op donderdag van 17 tot 18.15 uur zijn de ‘Tricerakids’ aan de beurt. Dat is de groep van het derde en vierde leerjaar.

De ‘Raptors’ – de groep van het vijfde en zesde leerjar en het eerste middelbaar – oefenen van 18.30 tot 19.45 uur.

Er is van 20 tot 22 uur vrije oefenruimte. Daar mag iedereen deelnemen, ook volwassenen. Hier bedraagt het inschrijvingsgeld enkel het bedrag van de verzekering van 20 euro per jaar en wordt er niet voor een lesjaar betaald. Het is de bedoeling om hier samen tot een oefenmoment te komen. “Misschien blijven ook de jongeren van het eerste middelbaar hier nog wat langer om vrij te trainen.”

Alles vindt plaats in de sportzaal van de Vrije Centrumschool in de Kloosterstraat 39 in Marke. Er is voldoende materiaal aanwezig, maar wie eigen materiaal heeft mag dit altijd meebrengen. “Als ouders circusmateriaal willen aanschaffen kunnen wij ook altijd informatie geven over wat ze best kopen en wat niet.”

“Het is de bedoeling om – als er veel interesse is – ook te starten voor kinderen van het tweede en derde kleuter en de eerste graad van het lager onderwijs.”

Inschrijven kan via https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeUdPBXox6HIsQdxZUBUetKAkGiuQZoN0An15wdSPqk2ExIUA/viewform

Voor prijzen en informatie kan je terecht op https://circosaurus.wixsite.com/rawr

error: Content is protected !!