Op zaterdag 29 maart is er met ‘De Tafel van Pascal’ een benefiet om Pascal Defever uit Marke zijn stem terug te geven. De robottherapie die hij hiervoor volgt, wordt amper terugbetaald. Om 17 en om 20 uur kan je in Spes Nostra in de Koffiestraat in Heule aanschuiven voor een maaltijd waar je vooraf kiest wat je wenst te eten.
Pascal Defever (53) is afkomstig uit Hulste woont met zijn vrouw Hannelore Vandersteene (53) in Marke. Hun kinderen zijn Lars (23) en Lisa (28, met Kevin Blondeel).
Pascal was projectverantwoordelijke in de bouwsector. Hij werkte bij een aannemer en was bezig met het opstarten van een nieuwe werf. Hij hield van motorrijden en trok er graag eens met zijn zoon op uit met de tent. “We zaten ook samen uren te babbelen op Alcatraz”, weet Pascal nog. Pascal heeft heel het huis waar hij met zijn gezin woont verbouwd en er stonden weer werken op de planning.
Wat voorafging
In het begin van mei 2022 begon Pascal echter klachten te krijgen. Hij had hoofdpijn en ondervond zelf dat hij wat trager sprak. Hij werkte echter veel uren en er werd aan stress en vermoeidheid gedacht.
De week voor 8 mei 2022 was er een feest bij Pascals broer. Pascal kon er moeilijk op zijn woorden komen en dacht dat hij een tromboze had gedaan.
De woensdag voelde hij zich niet zo goed en had hij hoofdpijn. Hij werd aangeraden om naar de dokter te gaan, maar vond dat hij op dit moment – bij de opstart van een nieuwe werf – maar moeilijk thuis kon blijven.
Pascal en Hannelore waren de vrijdag nog met vrienden uit eten gegaan. Hij had het weer moeilijk gevonden om op zijn woorden te komen, maar voor de buitenwereld leek er niet echt iets aan de hand.
Op zaterdag 7 mei 2022 was Pascal dan met zijn vrouw naar de werf in Antwerpen gereden, om haar eens te tonen wat hij aan het opstarten was. “Het was een leuke dag”, zegt Hannelore. “’s Avonds reed ik naar huis, want Pascal was nogal moe.”
8 mei 2022 staat in het geheugen gegrift
De dag erop – de bewuste 8 mei 2022 – was het moederdag. Pascal en Hannelore dronken ’s middags een glaasje bubbels. “Bij mijn ouders zei hij niet veel,” aldus Hannelore. Thuis at het koppel nog iets en dan trokken Pascal en Hannelore rond 17 uur naar Pascals ouders in Hulste. Toen ze er nog maar 5 à 10 minuten waren heeft Pascal daar een TIA (Transient Ischemic Attack), een miniberoerte dus. “Pascal sprak brabbeltaal en er kwamen geen woorden meer uit”, aldus Hannelore.
De mensen van de ambulance raadden aan om naar de Spoed te gaan. De halsslagader was vernauwd. Er zou overlegd worden wat te doen. “De dokters waren nog niet helemaal uit de kamer toen Pascal een CVA (een beroerte) deed. Hij was halfzijdig verlamd, kon niets meer zeggen en wist niet meer wie hij was.”
Pascal werd geopereerd: er werd een trombectomie uitgevoerd om de klonter te verwijderen, maar tijdens de operatie werden klonters doorgeschoven naar de hersenen en Pascal deed weer een CVA.
“De maandag verliep redelijk: Pascal leerde weer een beetje eten, maar kon niet goed zwellen. De dinsdag ging hij weer achteruit en ontwaakte hij niet. De druk was hoger zag men op de MRI. Na een CT-scan meldde de neurochirurg dat het vijf voor twaalf was. De helft van de schedel werd afgenomen. Technisch was de operatie goed verlopen, maar bij het ontwaken wist Pascal niet meer welk jaar of welke dag het was en moest hij alles opnieuw leren, zoals ook leren eten, het televisiebakje bedienen, enz… De helft van de hersenen was kapot, waardoor Pascal ook niet meer kan praten.”
Pascal verbleef ruim een week op instensieve. “We wisten aanvankelijk niet of hij er nog zou door komen of niet, maar na vijf dagen zagen we wel dat het gelukkig de goede kant op ging.”
Opnieuw alles leren
Er volgden ondertussen een aantal jaren van revalidatie. In 2023 verloor Pascal ook nog eens zijn mama.
Pascal leerde alles opnieuw aan, en het meeste lukte, behalve dat één been blijft slepen en hij niet meer kan praten. Pascal kreeg dagelijks therapie op Overleie.
“We hoorden over Prof. Dr Steven Laureys die nog deelnam aan Kamp Waes, en dat hij bezig was met robottechnologie. We vroegen wat hij met de wetenschap kon betekenen voor ons. Na enkele consulten kon Pascal op 3 februari starten met therapie bij Trainm in Zottegem, waar hij dagelijks 4 tot 5 uur bezig is. Hij volgt er robottherapie en rTMS (repetitieve Transcraniële MagneetStimulatie). “Daarvan wordt maar een half uur per dag terugbetaald, maar Pascal moet het vier tot vijf uur per dag krijgen.”

Met deze therapie worden nieuwe baantjes gecreëerd in de hersenen. “Eigenlijk worden constant juiste prikkels gegeven aan de hersenen voor allerlei bewegingen.”
“We zouden kunnen beginnen met medicatie, maar deze kan epileptische aanvallen creëren.”
Voor de therapie van Pascal wordt er gerekend dat het zelf te betalen gedeelte tot 75.000 euro kan oplopen.
Crowdfunding en benefiet
Daarom werd er een crowdfunding opgestart via https://steunactie.be/actie/geef-pascal-zijn-stem-terug/-45079
Daar kan nog altijd op gestort worden.
Op zaterdag 29 maart wordt er een benefiet georganiseerd in VBS Spes Nostra in de Koffiestraat in Heule.
Op dat eetfestijn kan je kiezen voor vol-au-vent, stoofvlees of kaaskroketten en frikandellen voor de kinderen. Deze maaltijden worden allemaal geserveerd met frietjes en groentjes.
Er zullen optredens zijn van onder meer Claude Delatter en Petra Vanwildemeersch, er is een dessertbuffet en een tombola en er is kinderanimatie. De kinderen leren danspasjes en er is een springkasteel. “Onze vrienden Dominique en Marino zullen muziek draaien.”
Om in te schrijven voor de shift tussen 17 en 20 uur en uw keuze voor eten te maken klik je op https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfwowSx3oB8Ruh_r7orGGRTzvzVeh_zq0FACygFzrhAg6U7VA/viewform
Voor de shift van 20 tot 22 uur schrijf je in op https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd4Fr_nnOmznBBvghdNsPi2JlFruh5WwEuD9NMk5cPXj2NkGQ/viewform