Search

Duurzame kinderwinkel

Copyright foto Els Deleu

Maria Belén De la Calle Martinez (32) startte deze maand Salve Shop op, een winkel met artikelen van zwangerschap tot kleuterklas, waar ook een borstvoedings- en verzorgingsplek gerealiseerd werd.

Maria is getrouwd met Gilles Catry. Het koppel leerde elkaar kennen toen Gilles in Spanje op Erasmus was. Gilles en Maria zijn allebei ontwerper. “Ik woon nu 8 jaar in België”, vertelt de Spaanse Maria in vloeiend Nederlands. Ze sprak onze taal na 6 maanden elke dag intensief Nederlands te studeren.

Gilles en Maria zijn de ouders van Eva (6) en Nicolas (4) en wonen in Kortrijk.

Maria werkte bijna 8 jaar in K in Kortrijk waarvan 4 jaar in H&M en ruim 3 jaar bij Massimo Dutti.

“In Spanje was ik al zelfstandige. Ik verkocht natuurlijke cosmetica terwijl ik productontwerp studeerde”, aldus Maria.

Nu startte ze Salve Shop met must-haves vanaf de zwangerschap tot de kleuterklas. “Ik selecteer kieskeurig de artikelen die ik verkoop, als mama én als productontwerper. Ik ben meer van het minimalistisch principe en verkoop geen gadgets die kindjes totaal niet nodig hebben om groot te worden. Ik heb een oog voor artikelen die handig en kwalitatief zijn en goed werken. Mensen kopen beter één kwalitatieve fles – die moet je toch uitwassen – dan een set van 8 flessen die na een maand al versleten zijn. Dat de artikelen zo milieuvriendelijk mogelijk zijn vind ik eveneens een superbelangrijk punt.”

Overzicht

Er is een mooi overzicht gecreëerd in de winkel van Maria. “Ik sorteer per thema”, zegt ze. “Aan de ene kant vind je dingen om te gebruiken bij het eten en voor op school, er is ook een gedeelte speelgoed, beddegoed, verzorgingsproducten, wasgerief en kledij voor de baby maar ook zwangerschapskledij.”

Maria probeert ook haar artikelen zo tijdloos mogelijk te selecteren. “Ik heb wel wat warm roze maar probeer zoveel mogelijk te werken met effen en natuurlijke kleuren, zodat die makkelijk van het eerste naar het tweede kindje kunnen doorgegeven worden. Ik kies voor een minder groot aanbod maar voor tijdloze kwaliteit!”

De verzorgingsproducten die Maria verkoopt zijn vegan producten en verschillende artikelen zijn verpakt in karton of in rietsuikerplastiek die op een milieuvriendelijke manier gemaakt werd en sneller afbreekt. De verpakkingen van mijn artikelen zijn minimaal en minstens recycleerbaar.

De badstoffen en de kledij zijn van 100 % katoen en zelfs van een Belgisch merk. Maria probeert zoveel mogelijk bij vrouwelijke ondernemers aan te kopen. “Zo wordt de kledij geproduceerd door een Belgische vrouw met Italiaanse roots en zijn de zuigflessen door een Franse vrouw gemaakt en is de vorm van de fles die niet van plastiek maar van medische silicone gemaakt is gebaseerd op de vorm van de borst. Dat maakt het ook handig want je kan ze uitwassen zonder behulp van een borstel.”

“Ik had een visie voor in de winkel en ook voor de inrichting trok Maria die verder. De meubels werden gemaakt door een vrouwelijke schrijnwerkster uit Litouwen.

Geboortelijsten

Ook geboortelijsten biedt Maria aan. “Ik was aanvankelijk niet zo’n fan van dat concept, want in Spanje kennen we het gebruik van een geboortelijst niet. In onze cultuur wordt voor het geboortebezoek gevraagd aan de mama wat ze nodig heeft.”

Maria maakt de geboortelijsten daarom zo persoonlijk mogelijk. Ze is bezig met haar website https://www.salveshop.net/ waar klanten hun persoonlijke webshop zullen kunnen zien. “Ik maak de geboortelijsten op met een persoonlijke tekst van de ouders en met een foto van alle artikelen die gekozen werden. Ik raad de ouders aan om te kiezen binnen een kleurpakket zodat het thuis past en rustig is.  Drukte zorgt immers voor meer onnodige prikkels voor de baby. Ik verpak ook alles zelf. Het moet voor de personen die het cadeautje geven ook een aangename shopervaring zijn.”

Van Webshop naar winkel

Salveshop was voor Maria een jaar een webshop in bijberoep. “Ik vond het een gemis dat ik niet persoonlijk kon aanwezig zijn om de klanten tips te geven en met hen te praten. Daarom wilde ik een fysieke winkel hebben. Ik wil een boodschap brengen en hoop dat mens goede dingen kunnen zeggen over de producten en het advies.”

Voor grote kinderartikelen zoals kinderwagens, parken, bedjes, stoelen en dergelijke probeert Maria samenwerkingen te realiseren om deze tweedehands te proberen te verkrijgen. “Mijn idee is dat je spullen mag doorgeven als ze niet kapot zijn.”

Maria werkte acht jaar in de ‘snelle modesector’, zoals ze dit benoemt. “Alles wordt gemaakt om snel ‘out of fashion’ te zijn. Mensen moeten overtuigd worden om snel nieuwe kleding te kopen terwijl ze een kleerkast vol hebben. Mijn focus ligt om duurzaamheid en kwaliteit, zodat alles zo lang mogelijk kan gebruikt worden.”

Maria zal zeker nog artikelen in haar assortiment toevoegen. “Ik ben altijd op zoek naar nog nieuwe merken van dingen die noodzakelijk en leuk zijn.”

Bovenruimte en verversingsruimte

Boven de winkel voorziet Maria een voedingsplek waar ouders borstvoeding of ander eten kunnen geven aan hun kindje. “Er kan ondertussen ook een theetje gedronken worden.”

Maria vindt dat er in de stad nog te weinig rustige plaatsen zijn waar je zonder scheef bekeken te worden je kindje kan eten geven. Ze biedt ook een verversingsruimte aan en er is een speelhoekje voor de kinderen.

Workshops

Er zullen ook workshops gegeven worden bij Salveshop. “Dat zal gebeuren door bedrijven die een meerwaarde kunnen betekenen voor ouders. Er staan er momenteel al twee op de agenda, nl. op donderdagavond 2 juni over natuurlijke cosmetica, waar de deelnemers naar huis gaan met vier zelfgemaakte producten en één op zaterdag 21 mei waar een macramé regenboogmobiel gemaakt wordt.

Je kan Salve Shop ook volgen op https://www.instagram.com/salveshop/

Salve opende haar deuren op 1 april in de Onze-Lieve-Vrouwestraat nr 26 te Kortrijk. Open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10 uur tot 18 uur en op zaterdag van 12 uur tot 18 uur.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.