Search

Driedubbelconcert met stuk van West-Vlaamse componist

copyright foto Els Deleu

De Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke brengt op zaterdag 5 maart een driedubbelconcert in OC De Wervel in Bellegem. Eén van de stukken die gespeeld worden is ‘Resilience’ van de West-Vlaamse componist Klaas Coulembier, die het werk schreef toen hij 30 jaar was.

Klaas Coulembier (37) componeerde het werk ‘Resilience’, dat de Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke zal brengen op haar concert van 5 maart en wat ook het keuzewerk van de harmonie is op de wedstrijd Flicorno d’Oro in Riva del Garda in april. Hij kwam onlangs de harmonie bijstaan op een repetitie.

Klaas was tevreden over wat hij hoorde tijdens de repetitie van de harmonie van Aalbeke. “Ze zijn zeer goed voorbereid en werken naar de wedstrijd toe. Ik ben tevreden met wat ik gehoord heb.”

Klaas hoopt dat het voor de harmonie een meerwaarde was dat de componist er bij was om toelichting en tips te geven bij zijn stuk ‘Resilience’. “Wellicht kon ik een aantal andere accenten leggen en het verhaal nog wat toelichten. Ik vond het fijn van het orkest en het bestuur dat ze me eens op een repetitie vroegen. Dat betekent dat ze meer willen doen met mijn werk dan enkel muzieknootjes spelen.”

Klaas Coulembier

Klaas Coulembier is afkomstig uit Zillebeke maar woont nu met zijn gezin in Mechelen. “Elk weekend komen we nog naar West-Vlaanderen”, vertelt Klaas. Hij is nog lid – en ondertussen zelfs voorzitter – van Koninklijke Harmonie Ypriana in Ieper.

Klaas is musicoloog en werkt als freelance musicoloog, componist en grafisch vormgever in Leuven. “Een musicoloog is bezig met muziekgeschiedenis en analyse, ik ben dus geen beroepsmuzikant”, verduidelijkt hij. Klaas begon als klein trompettistje in het muziek. Hij studeerde trompet, piano en muziektheorie aan de Ieperse muziekacademie en speelt nog altijd trompet.

Resilience

In 2015 – in volle herdenkingsperiode – was er bij Ypriana een concert gepland rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. “Aan drie eigen muzikanten werd gevraagd om een eigen werk te componeren en ik was hier één van”, begint Klaas. “Ik besloot een werk te maken – niet over de oorlog zelf – maar over wat er gebeurd was nà de oorlog, over de wederopbouw. Het werd ‘Resilience’”

‘Resilience’ betekent ‘veerkracht’. “Deze was nodig om opnieuw te beginnen. Na corona krijgt deze titel weer een extra betekenis, zeker voor amateurorkesten die stillagen en de energie weer moeten vinden om opnieuw te beginnen en zich weer moeten opladen.”

Het stuk bestaat uit drie delen:

“In het eerste deel wordt de indruk gewekt van de stad die volledig in puin ligt, met af en toe een kleine uitbarsting van het leven wat je nog voelt, de energie en goesting middenin de wanhoop. Je voelt de kleine sprankeltjes hoop.”

“Het tweede deel gaat heel langzaam. Het gaat over het verdriet en het herdenken.” Klaas vertelt dat er na de oorlog het idee kwam om de stad Ieper in puin te laten liggen en er een openluchtmuseum van te maken. Dat is uiteindelijk niet gebeurd want de Ieperlingen zijn teruggekomen. “Stel dat het puur een museum zou geweest zijn, dan bleef die focus op verdriet.”

“Het derde deel gaat echt over de mensen die terugkomen en de stad heropbouwen. Je voelt de energie aan het ritme: het tempo gaat de hoogte in. Er is veel activiteit die eindigt in een finale climax.”

Resilience is het tweede werk dat Klaas schreef in 2015. Ondertussen heeft hij al meerdere werken geschreven.

Momenteel is er veel interesse in het werk ‘Resilience’. “Enkel orkesten van een bepaald niveau kunnen het spelen. Ik ben ook heel tevreden dat het dit weekend ook gespeeld wordt door de Royal Airforce Band in Londen. Jammer dat ik niet kan gaan, maar ze zullen het opnemen.”

Italië

Met meer dan 100 mensen gaat Harmonie Eendracht Aalbeke naar Italië waar de muzikanten deelnemen aan de wedstrijd Flicorno d’Oro. Er wordt een verplicht werk gespeeld die hetzelfde is voor alle orkesten binnen de afdeling – Eendracht Aalbeke speelt in Superior, de tweede hoogste categorie – en er is ook een keuzewerk. Dirigent Aaron Eggermont koos ‘Resilience’, het werk van Klaas als keuzewerk. “Het is een moeilijk werk, op een niveau dat onze harmonie aankan. Het is uitdagend maar ook binnen het bereik van onze muzikanten”, stelt Aaron.

Aaron gaat graag op zoek naar werken van jongere Vlaamse componisten. “Klaas is één van de opkomende componisten in de wereld van HaFaBra (Harmonie-Fanfare-Brassband).”

Maartconcert harmonie Aalbeke

Het maartconcert wordt een uniek driedubbelconcert. “Eerst komen de Jeugdharmonie en de Mini’s aan bod”, vertelt Aaron Eggermont uit Geluwe, die al zeven jaar dirigent is van de Aalbeekse Harmonie. Stan Christiaens is dirigent van de jeugdharmonie en Wannes Gykiere van de nieuwkomers, de Mini’s. “Eerst wordt het inspeelwerk ‘Hope’ gespeeld. Met de harmonie brengen we The Seaker, ons verplicht werk voor Italië. Jelle Vanmeenen uit Aalbeke, één van onze opkomende talenten brengt ook solo het werk Solo Bossa op trompet. Dan brengen we Resilience.”

Maartconcert op zaterdag 5 maart om 20 uur in OC De Wervel in Bellegem.

Het aantal publieksplaatsen is beperkt tot 200. Reservatie is noodzakelijk via www.harmonieaalbeke.be. Tickets kosten 12 euro. Kinderen jonger dan 12 jaar komen gratis maar moeten ook reserveren.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.