Search

Drie nieuwe directies in de basisscholen van het gemeenschapsonderwijs in Kortrijk

v.l.n.r. Martijn Stragier, Lander Naert en Annelies Anckaert (copyright foto Els Deleu)

Het Kortrijks gemeenschapsonderwijs mag voor het begin van het schooljaar 2022-2023 drie nieuwe directeurs verwelkomen. Het zijn Martijn Stragier in basisschool Drie Hofsteden, Annelies Anckaert in Freinetschool De Baai en Lander Naert in MPI Pottelberg.

Drie Kortrijkse basisscholen binnen het gemeenschapsonderwijs krijgen een nieuwe directeur. Basisschool Drie Hofsteden biedt het gewoon basisonderwijs aan, Freinetschool De Baai is een methodeschool voor kleuter- en lager onderwijs met 170 kinderen en MPI Pottelberg biedt buitengewoon onderwijs en er is ook een MPI, een internaat van maandag tot vrijdag met 100 kinderen en een IPO (Internaat met Permanente Openstelling), dat 365 dagen per jaar geopend is en waar 30 kinderen opgevangen worden.

Talentenwerf

De drie nieuwe directeurs volgden allen de talentenwerf. “Zo leerden Martijn en ik elkaar kennen”, vertelt Lander. “Wij volgden die samen aangezien we uit dezelfde scholengroep kwamen, nl. scholengroep 26 Mandel en Leie. Annelies volgde die talentenwerf op een andere plaats. Voor de opleiding directie die op de talentenwerf volgde, zaten de drie wel samen. Ze carpoolden zelfs. “Naast de interessante opleiding die we kregen en waar we klaargestoomd werden voor een directiefunctie, was en is ook het netwerken belangrijk.”

Vooral Martijn en Annelies zullen veel samenwerken. “We delen leerkrachten, een schoolbus en een sportzaal.”

Martijn Stragier

De directeur van basisschool Drie Hofsteden is Martijn Stragier (31), die afkomstig is uit Sint-Denijs maar met zijn partner Charis Minne in Deerlijk woont. Het koppel heeft een dochtertje van zes jaar en het tweede kindje wordt binnenkort verwacht. Martijn voetbalt af en toe eens op de Lange Munte.

Martijn stond verschillende jaren in de lagere scholen van scholengroep 25 Brugge-Oostkust. Tot nu was hij twee jaar beleidsmedewerker in Futura, de basisschool aan het Vander Merschplein in Menen. “Dat was een heel leerrijke periode waar ik onder de vleugels van Carine al kon proeven van directietaken.” Martijn wil vooral eerst de school en het 45-koppig team leren kennen en een goede werking en structuur op poten zetten. “Het pedagogische zal vooral vanaf het tweede jaar aangepakt worden. Het is beter om correcte duurzame beslissingen te nemen in plaats van overhaast dingen te willen veranderen.”

Er staan op de campus Drie Hofsteden heel wat veranderingen op de planning de komende jaren. “Er loopt een vergroeningsproject en er zal nog een nieuwbouw komen. Op campusniveau gaan we op Drie Hofsteden 200 leerlingen vooruit. Ook in de basisschool is er een lichte stijging van het aantal leerlingen.

Een eerste groot evenement dat er op de campus Drie Hofsteden zit aan te komen is een Italiaanse avond van de vriendenkring. In februari is er een campusfeest.

Annelies Anckaert

Annelies Anckaert (40) is de nieuwe directeur van Freinetschool De Baai in de Baaistraat in Kortrijk.

Annelies groeide op in Stasegem en woont samen met Olivier Debue en hun drie dochters van 17, 14 en 11 jaar in Anseroeul. Ze werkte al veel op beleidsniveau doordat ze 17 jaar zorgcoördinator was in basisschool De Toekomst in Avelgem. “Daarvoor deed ik een korte opdracht in het secundair onderwijs en ben ik een tijdje zorgleerkracht geweest.” Annelies vindt haar directiefunctie in De Baai het een hele uitdaging en heeft er veel zin in. “Ik werd alvast warm en enthousiast onthaald in het team dat uit zo’n 20 mensen bestaat. Deze Freinetschool werkt met kleine klasgroepen om de visie te blijven waarmaken.

In haar vrije tijd gaat Annelies wandelen en fietsen. Ze heeft ook groene vingers.

Lander Naert

Lander Naert (37) uit Rollegem is de nieuwe directeur van MPI Pottelberg op de Pottelberg in Kortrijk. Lander is getrouwd met Margaux Corbonné. Het koppel heeft een dochtertje van drie jaar.

Van 2008 tot 2010 gaf Lander les in Athena in Kortrijk, dus in het middelbaar. Daarna deed hij tien jaar leerlingenbegeleiding en dan heel kort een coördinatorfunctie in de bovenbouw op campus Driehofsteden. “Ik zal vooral eerst veel luisteren naar mijn team van een honderdtal mensen. Zo’n groot personeelsbestand is natuurlijk wel stevig. Ik geef mezelf een jaar om alles en iedereen te begrijpen. Ik neem veel van de opleiding die we kregen mee. De realiteitszin is belangrijk en nu moeten we de theorie toepassen in de praktijk. Mijn doelstelling is om van het volledige MPI Pottelberg een coherent geheel te maken. Het past ook in mijn stijl om mijn teamleden verantwoordelijkheid te geven om goede keuzes te maken, een principe dat ik meenam uit Athena Drie Hofsteden.”

Er staat Lander een gigantische uitdaging te wachten rond de transitie van internaten met het schakelen van Onderwijs naar Welzijn.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.