Search

Dovenclub De Haerne vzw viert 25ste verjaardag

copyright foto Els Deleu

Op 24 augustus 1996 werd de vzw opgericht, maar door coronamaatregelen moest het jubileumfeest dat eind vorig jaar gepland stond uitgesteld worden.

De vzw Dovenclub De Haerne bestond vorig jaar 25 jaar, maar De Haerne Club is al sinds 17 maart 1932 een gevestigde waarde in de dovengemeenschap. De club werd genoemd naar Mgr De Haerne die onderwijs inrichtte voor doven.

De Haerne Club moest tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen de club sluiten, maar na de oorlog waren er verschillende deelnames aan competities en kampioenschappen in verschillende sporttakken zoals voetbal, zwemmen en atletiek. In 1960 was de dovensportclub een feitelijke vereniging.

Sinds 1978 kwamen er bij de club verschillende afdelingen bij. De eerste was De Guldensporenkaarters, die nog altijd bestaat en elke eerste zaterdag van de maand een kaartavond organiseert in het clublokaal.

Daarnaast werden een jongerenwerking, een seniorenclub, een ontspanningsclub, toneelgroep ‘Niemand Perfect’, motorclub‘Deaf DHC Bikers’, feestcomité ‘De Smullers’ en kinderclub ‘De Dobbelsteentjes’ opgericht.

De sportclub werd dan weer uitgebreid met een volleybalafdeling, petanqueclub en een damesminivoetbalploeg.

Vzw De Haerne Club

Toen er meer en meer diverse afdelingen opgericht waren die zich ook richtten op cultuur, waren er in de jaren negentig plannen om een vzw te maken. Dit werd goed bestudeerd.

Door de oprichting van de vzw in 1996 werden er heel wat zaken mogelijk. “Zo denk ik bijvoorbeeld aan een verbouwing in het lokaal en de contacten met het stadsbestuur”, stelt secretaris Marc Van Iseghem die samen met Stéphane Pinardon bij de negen personen was die aan de wieg van de vzw stonden. Marc en Stéphane zijn de enigen van de eerste lichting die nog in het bestuur zetelen. Wijlen Girard Grymonprez, die medeverantwoordelijk was voor de heroprichting van de club na de oorlog werd de eerste voorzitter van de vzw. Girard werd opgevolgd door Filip Vanhede en nu is Fanny Vervaecke voorzitter.

De club was 38 jaar in de Kortrijksestraat in Heule gevestigd – dus nog voor de club een vzw werd – en verhuisde in 2016 naar de voormalige conciërgewoning op de Wembley in Heule.

Feest 25 jaar Dovenclub De Haerne vzw

Het feest voor de 25ste verjaardag van de club vond plaats in OC De Troubadour in Bissegem. Er waren veel leden aanwezig, maar ook schepen Stephanie Demeyer, een afvaardiging uit de stedelijke adviesraad voor personen met een beperking en een afvaardiging van dovenclubs Nowedo vzw uit Brugge en Tred uit Brussel.

Voor wie doof of slechthorend is

Wie doof of slechthorend is (al van bij de geboorte, de kindertijd of op latere leeftijd) of een CI heeft, is welkom bij Dovenclub De Haerne vzw aan de Moorseelsestraat 142 in Heule.

Info via dehaerneclubvzw@gmail.com

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.