Search

Dirigentenwissel bij de Crescendoentjes

Niels De Potter en Lisa Verhoeven (copyright foto Els Deleu)

Na het laatste kermisconcert gaf Niels De Potter (33) de dirigeerstok van instaporkest De Crescendoentjes door aan Lisa Verhoeven (29).

Niels De Potter, die afkomstig is uit Heule en nu in Bissegem woont was acht jaar dirigent van de Crescendoentjes, het instaporkest van Concertharmonie Crescendo in Bissegem. Hij was een tijdje dirigent van de Crescendoentje én het jongerenorkest Jong Crescendo dat in 2016 begon tot Alain Verhoeven, dirigent van de harmonie ook Jong Crescendo overnam. Niels speelde vroeger in Heule en kwam toen hij 14 à 15 jaar was naar Crescendo. Hij speelt hobo. Hij studeerde musicologie en geeft les in Guldensporencollege campus Kaai. Hij geeft onder meer communicatie en esthetica. Niels is getrouwd met Annelies Fabry die bij Crescendo contrabas speelt. “We spelen ook samen in het Kortrijks Symfonisch Orkest waar ik nog hulpdirigent ben.” Het koppel heeft een zoontje van negen maanden.

“Nu komt er eens tijd voor iets anders. Ik stond hier wekelijks op zondag om kwart voor negen en dat is natuurlijk een engagement want een dirigent moet er uiteraard altijd zijn. Ik heb het altijd graag gedaan en blijf wel in de harmonie spelen.”

Niels heeft ook nog groene vingers en werkt graag in zijn grote moestuin.

“Door het lesgeven kreeg ik de kriebel te pakken”

Lisa Verhoeven is de nieuwe dirigent van de Crescendoentjes. Lisa woont in Lauwe samen met Simon Fieuws die tenorsax speelt. Zelf speelt ze trompet. “We speelden nog samen in de harmonie van Lauwe. Ik heb al in redelijk wat orkesten gespeeld. Lisa speelde vroeger ook in de Vooruit in Harelbeke.”

Lisa kreeg de muziekmicrobe van haar papa Alain, die dirigent is van Crescendo. Ze  studeerde trompet aan het conservatorium in Brussel en geeft muziek aan het conservatorium in Kortrijk. Ze doet de afdeling Bissegem waar momenteel 70 leerlingen muziekles volgen in de lokalen van de lagere school. Er wordt vier jaar notenleer en twee jaar muziekinitiatie gegeven. In 2013-14 begon Lisa les te geven in Bissegem. “Het jaar erop ging ik spreken met Petra Flament, de directeur van het conservatorium. Ze zorgde dat er hier in Bissegem een volwaardige afdeling van het conservatorium kwam.” In de academie van Menen heeft Lisa een blazerklas. “Door het lesgeven kreeg ik de kriebel om te dirigeren te pakken.”

Naast muziek spelen en dirigeren danst Lisa in haar vrije tijd nog bij Pirouette. Vroeger danste ze ook nog in De Vaste Vuist. Ze heeft ook een klein moestuintje.

Één familie

Momenteel zijn er bij instaporkest De Crescendoentjes zo’n 20 muzikantjes van tussen de 9 en 12 jaar oud. Dan stromen ze door naar Jong Crescendo. “We hebben een zeer actief orkest bij Crescendo”, luidt het zowel bij Niels als bij Lisa. Lisa kwam er met haar vader mee als ‘dochter van…’ maar ze vertelt dat iedereen bij Crescendo op één of andere manier geconnecteerd is. “We zijn één familie, en wie hulp nodig heeft kan hier altijd op iemand rekenen. De orkesten ondersteunen elkaar ook als het nodig is. De samenwerking is heel goed.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.