Op dinsdagavond 16 april kan je in Kortrijk op camerasafari trekken. Deze wandeling kadert in het project WOW van Beweging.net waarvoor samengewerkt wordt met studenten Maatschappelijke Veiligheid van Hogeschool Vives in Kortrijk. Op maandag 29 april organiseren dezelfde studenten ook een info- en debatavond met experten.
WOW staat voor Wie Op Weg is, is gezien. “In Ieper werd deze camerasafari vorig academiejaar al georganiseerd. Daar maakte ik kennis met docenten van Hogeschool VIVES”, stelt Francis Devlamynck, stafmedewerker bij Beweging.net. De docenten Riet Vanderstichele en Julie Tieberghien kwamen mee met de wandeling op zoek naar camera’s in de openbare ruimte en maakten kennis met het project en de afspraak werd gemaakt om dit project dit jaar uit te rollen met de studenten in Kortrijk.
De tien studenten Maatschappelijke Veiligheid met het keuzetraject toegepaste criminologie die meewerken aan WOW zijn Habiba Cant uit Harelbeke, Jade Foulon uit Zwevegem, Louise Decuypere uit Moen, Dana Succitti uit Wevelgem, Toon Willem uit Roeselare, Thu Han Cornilly uit Pittem, Yasmine Faict uit Oostende, Aranka Coppens uit Knokke-Heist, Warre Witters uit Rupelmonde en Jasper Andries uit Zaventem. Ze werken hieraan van uit het vak Sociaal Agogische Vaardigheden.
Voor de vier WOW-projecten in West-Vlaanderen is er telkens een groep studenten die het project uitwerkt. Docente Julie Tieberghien begeleidt twee groepen studenten die het project in Knokke-Heist en Staden uitwerken en docente Riet Vanderstichele begeleidt de twee groepen voor Kortrijk en Veurne.
We waren bij de werkvergadering van de studenten met een docent en met stafmedewerker bij Beweging.net Francis Devlamynck en Anthony Vandebuerie van Beweging.net Kortrijk.
Camerasafari door Kortrijk
De studenten legden zelf het traject van 3 km door Kortrijk vast. “We gaan hier op zoek naar hoeveel camera’s er in Kortrijk staan. We baseerden ons op het cameraplan van Kortrijk en keken waar veel camera’s stonden, maar ook naar plaatsen waar we eerder veel camera’s verwachtten, maar waar er niet veel te zien zijn, zoals bv. in de omgeving van ’t Straatje.
Wie de wandeling wil doen kan op dinsdag 16 april tussen 17 en 19 uur vertrekken aan de voorkant van het station in Kortrijk. Daar vind je drie studenten die herkenbaar zijn aan hun fluohesje van Vives. Zij ontvangen de deelnemers, geven wat uitleg en delen plannetjes uit. Op de route vind je op verschillende plaatsen studenten die wat duiding geven bij de QR-codes. “We vermoeden dat de wandeling met de nodige uitleg zo’n anderhalf uur zal duren.”
De deelname aan de camerasafari is gratis en je hoeft niet in te schrijven.
Debatavond in The Cube in Kortrijk
Naast de camerasafari in Kortrijk kregen de studenten ook de opdracht om een info- en debatavond te organiseren. Deze vindt op maandag 29 april om 19.30 uur plaats in het gebouw ‘The Cube’ in Hogeschool Vives aan de Doorniksesteenweg 145 in Kortrijk. Ook hier is de toegang gratis en je mag er zonder inschrijven naar toe komen. Er is zelfs nog een drankje inbegrepen.
“We werkten voor deze avond ook het programma uit”, luidt het bij de studenten. “Naast wat uitleg door een docent en door studenten worden stellingen gegeven aan experten en daarover wordt in een panelgesprek gedebatteerd door experts. We mikken op experts actief in de privacy, de gebiedswerking, privacy, veiligheid… Nadat we de mening van experten hoorden, vragen we ook de meningen van het publiek.”
Politiek en ervaring
“Er zal over de camera’s ook een vraag op de gemeenteraad komen en we hebben binnenkort een persoonlijk onderhoud met de burgemeester van Kortrijk. Het wordt voor ons ook een leerrijke ervaring om te overleggen met politieke overheden.”
“Aangezien wij allemaal later wellicht in het werkveld van veiligheid zullen terechtkomen, is het interessant dat we kritisch nadenken. We moeten een basis leggen en samenwerken, en niet enkel maatregelen treffen.”
“Vooral op het vlak van ethiek kunnen we met dit project veel bijleren. We stellen vragen zoals wie de camera’s beheert, wie de beelden bekijkt, verwerkt en bewaart, welke effecten camera’s hebben, of er alternatieven zijn…”
“Het is heel interessant dat de studenten dit in de praktijk kunnen ervaren. Zo leren ze de privacywet wel in hun vakken, maar nu leren ze deze toepassen in de realiteit. Wat mag er en wat niet? Is het gelijk waar je een camera plaatst? Het is echt een eerste werkervaring voor deze eerstejaarsstudenten”, besluit docente Riet Vanderstichele.