Dierenasiel De Knuffelpootjes bij Nuba-R

copyright foto Els Deleu

Vrijwilligers van Dierenasiel De Knuffelpootjes uit Rekkem zijn op zondag 10 juli aanwezig op het evenement ‘Dag van de hond’ bij pop-up bar Nuba-R aan de Oostkaai in Menen. “Vanaf 11 uur zijn we er bij de opening van Nuba-R. Normaal blijven we tot rond 18 uur, maar indien nodig blijven we nog wat langer.”

“Het is de bedoeling dat de klanten hun hond meebrengen. Wij staan er met een stand zodanig dat iedereen er kan kennismaken met ons asiel. We verkopen er ook enkele toffe spulletjes voor en over dieren verkopen t.v.v. het asiel”, aldus Brenda Devos van Dierenasiel De Knuffelpootjes. Enkele spulletjes zijn bv. een tandenstokerhouder in de vorm van een hond, een handdoek met een kat op, een puzzel van 1.000 stukjes met 101 poepende puppy’s, en nog veel meer.

“Toen het voorstel van de pop-up bar kwam om eens samen te werken, gingen we er onmiddellijk op in. Zij willen helpen om steun en giften voor het dierenasiel binnen te krijgen.”

Het dierenasiel heeft heel veel kosten en kan giften goed gebruiken. “De subsidies die we jaarlijks krijgen zijn er in drie maanden al door aan dierenartskosten. Ook alles wat hier extra gebeurt wordt gefinancierd door giften.”

De Knuffelpootjes

Brenda Devos, die vroeger zelfstandig fiscalist was, nam in januari 2020 het toenmalig Dierenasiel De Grensstreek over. Het hoeft geen twijfel dat Brenda een dierenliefhebber is. Thuis heeft ze een hond en drie katten.

De naam van het asiel wijzigde naar Dierenasiel De Knuffelpootjes.

Later kwam Marc Beirnaert, een informaticus bij AZ Delta die thuis drie honden heeft ook in het bestuur van Dierenasiel De Knuffelpootjes. Zowel Brenda als Marc wonen in Wevelgem. Ze doen hun werk voor het dierenasiel allebei als vrijwilliger. “Iedereen die hier komt helpen doet dit als vrijwilliger”, zegt Marc. “We hebben een twintigtal vaste vrijwilligers en kunnen gerust nog wat mensen gebruiken om te ondersteunen. Vrijwilligers gaan wandelen met de honden en helpen bij het onderhoud van honden en katten. De kennels worden hier ook dagelijks geschuurd.”

Brenda en Marc hebben allebei het diploma van asielmedewerker, uitgereikt door Dierenwelzijn. “Dat is vereist om een dierenasiel open te houden. “We hebben al redelijk wat opleidingen achter de rug en hebben ook al veel ervaring.”

Wat doet het dierenasiel?

“We hebben hier een vergunning voor honden én voor katten”, vertelt Brenda. “Stad Menen hanteert een zwerfkattenbeleid waarbij alle wilde katten moeten gesteriliseerd en gechipt  worden. Wij doen dat, en we doen het ook voor de gemeente Wevelgem. Van als er kittens binnenkomen worden ze dus gesteriliseerd. Wilde katten die gesteriliseerd en gechipt zijn zetten we terug. We zoeken dus constant naar plaatsen waar we verwilderde katten weer kunnen uitzetten. Dat gebeurt soms rond oude fabrieksgebouwen tegen de muizen.”

Brenda vertelt dat die vangacties van zwerfkatten heel intensief zijn en veel werk vragen: we moeten kooien plaatsen, zit er een kat in, dan gaan we naar de dierenarts en we moeten de katten ook terugbrengen of elders uitzetten. We kunnen hier zeker nog hulp voor gebruiken.” Die acties kunnen gebeuren op vraag van een buurt, van de politie of van Dierenwelzijn.

In het Dierenasiel De Knuffelpootjes zijn er vijf kattenkamers. De living van het oude boerderijtje waar het asiel gelegen is, is ingericht als kattenverblijf. “Die ruimtes werden vroeger als stockeerplaats gebruikt maar wij maakten er allemaal kattenverblijven in.”

Buiten zijn er kennels van de grote honden. Er zijn ook verschillende binnenhokken voor de kleinere honden. “Het is de bedoeling om voor zo’n 10 à 12 honden te zorgen, maar we draaien ondertussen al een tijdje op bijna 30 honden. Er is momenteel zelfs een wachtlijst.”

In het asiel in Rekkem worden honden niet gesteriliseerd als dit niet nodig blijkt. “Er zijn asielen waar dit wel gebeurt, maar voor het karakter van de hond is dat niet altijd een goede oplossing. Er wordt zelfs in vraag gesteld of dat wel goed is voor een hond.”

In Dierenasiel De Knuffelpootjes heerst er een ‘no-kill-beleid’. “Gezonde honden worden hier niet ingeslapen.”

In het asiel verblijft een hond die praktisch niet adopteerbaar is. “Hij voelt zich hier vrij goed. Hij heeft een hernia en vrijwilliger Veronique gaat er 1 x per week mee zwemmen bij Dog Lover in Kuurne, die voor het asiel een mooie geste doet.

Bij honden die moeilijk plaatsbaar zijn, proberen we altijd wel aan het gedrag te werken. We zijn niet zomaar een asiel waar dieren binnen en buiten komen zonder dat er iets met de dieren gedaan wordt.”

Bij Dierenasiel De Knuffelpootjes gebeuren ook inbeslagnames in samenwerking met de politie. “Honden en katten die in beslag genomen worden, nemen we altijd binnen en voor deze dieren is er geen wachtlijst.

Een hond of kat adopteren

“Al onze honden en katten zijn hier ter adoptie. Wie interesse heeft kan hen bekijken op onze website https://www.knuffelpootjes.be/

Wie interesse heeft kan een interesseformulier invullen op onze site. Daarop worden enkele vragen beantwoord zoals waarom je interesse hebt, of je plaats en tijd hebt voor het dier, enz. Wij kijken dan of het wel kan passen, of misschien is er nog een andere hond/kat die beter past. We nemen dan contact op.”

Brenda vertelt dat het op die manier gebeurt omdat gewoon de kennels bezoeken te stresserend is voor de honden/katten.

“Pas als de drie partijen na een bezoek akkoord gaan, nl. het baasje én de hond moeten het zien zitten, en wij moeten een goed gevoel hebben, gaat de adoptie door. Als er al andere honden in het gezin zijn, organiseren wij hier ook een kennismaking.

Mensen worden ook begeleid bij een adoptie.”

error: De inhoud is beschermd!