Search

Diamant voor Willy en Jacqueline

Willy en Jacqueline (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdagavond 19 maart kregen Willy Vanhoutte (85) en Jacqueline Coorman (84) het bezoek van burgemeester en schepenen voor hun diamanten huwelijksjubileum.

Willy

Willy groeide op in Dadizele. Hij was 10 jaar jonger dan zijn zus Georgette die al overleden is en 7 jaar ouder dan zijn broertje Wilfried, die op 3-jarige leeftijd al overleed.

Het lager middelbaar volgde Willy in Roeselare. Later volgde hij nog drie jaar boekhouden.

Willy studeerde tot zijn 18de. Hij had zijn zinnen op De Post gezet. Hij had er al mogen meehelpen met zijn schoonbroer Urbain. “Er was nog niet onmiddellijk werk in de Post en ik ging in de Algemene Fluweelweverij werk vragen ‘in den bureau’. Daar was geen werk op dat moment, maar ik kon wel aan de slag in de fabriek. Ik werkte er negen maanden tot er een plaats vrij kwam in De Post. Willy begon er op zijn 19de. Hij werkte in de Post in Wevelgem, verhuisde dan voor negen jaar naar de Post in Moorsele en kwam dan weer terug naar Wevelgem, waar hij de rest van zijn loopbaan bleef werken.

Jacqueline

Jacqueline groeide op als derde in een gezin van vier kinderen. Haar zus en broer zijn al overleden. Haar twee jaar jongere broer is nog in leven. Het gezin woonde op de Deizelhoek. “Dat was gemeentelijk Dadizele, maar parochiaal hoorde dit bij Ledegem. We gingen ook in Ledegem naar school”, legt Jacqueline uit.

Op haar 14de wou Jacqueline niet meer naar school gaan. Ze ging ‘de ménage gaan doen’ bij een kleermaker in Roeselare. “Na een jaar moest ik van mijn moeder naar de naaischool in Ingelmunster. Naar die school ging ik liever en ik volgde er nog drie jaar les en werd dus naaister.” Daarna werkte Jacqueline drie maanden in een atelier in Lauwe en een jaar bij tapisserie Gheysens in de Doorniksestraat in Kortrijk. “Ondertussen waren mijn ouders verhuisd naar Ledegem en ik kon aan de slag in de Algemene Fluweelweverij op 70 meter van mijn huis. Daar werkte ik tot Willy en ik trouwden. Ik werkte dan nog korte tijd in ‘het Plucheke’ in Wevelgem en toen er kinderen geboren werden bleef ik thuis om voor het gezin te zorgen.”

Het huwelijk

Willy en Jacqueline leerden elkaar kennen in het ‘Deizelpark’, dat later het Dadipark werd.

Uiteindelijk kregen ze een relatie. Pas na 6 jaar trouwden ze. “Dat duurde zo lang doordat ik vrijgesteld was van legerdienst omdat mijn vader ziek was en ik hem moest verzorgen. Ik moest minstens tot mijn 25ste thuis blijven wonen anders zou ik toch nog opgeroepen worden voor het leger.”

Willy en Jacqueline trouwden op 9 maart 1962 voor de wet in Ledegem en op 11 augustus trouwden ze in dezelfde gemeente voor de kerk. Ze gingen in de Kozakstraat in Wevelgem wonen, doordat Willy toen al in Wevelgem werkte.

Er zijn met Wilfried (58) – die sinds 2000 op de Filipijnen woont – en Herman (56) twee zonen. De kleinzonen zijn Pieter (31), Niels (28) en Siebe (21) en sinds 4 december is er met Mona ook al een achterkleindochtertje.

Vrije tijd

In zijn jeugd voetbalde Willy bij Dadizele Sport. Hij was met zijn 17 jaar de jongste van de ploeg toen zijn ploeg in april 1954 kampioen speelde. “De anderen waren 23 jaar en ouder”, vertelt hij.

Zijn grootste hobby werd dan de duivensport. Willy was een heel gekend duivenmelker en zette hier Wevelgem mee op de kaart, zelfs tot in China.

Jacqueline zong nog in een schoolkoor en zong in Wevelgem in het Sint-Hilariuskoor.

Willy en Jacqueline zijn lid van Okra.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.