Op zaterdag 13 november vierden Jacqui Porteman (87) en Georgette Vangeenberghe, die volgende week 84 wordt hun uitgesteld diamanten huwelijksjubileum. Het koppel trouwde op 16 september 1960.
Jacqui
Jacques werd thuis geboren als zoon van Gaston Porteman en Cordulla Matthijs. Hij groeide op met één broer en drie zussen en was zelf de tweede in de rij. Hij wordt aangesproken als Jacqui.
Na kleuter- en lagere school volgde hij het middelbaar bij de broeders Van Dale in Menen. Na drie jaar ging hij aan de slag bij een bakker in Wingene. Vroeg opstaan om de oven op te starten en te bakken was een must. Jacqui reed ook rond met het brood op de fiets. Na drie maanden werd hij echter ziek en ging hij opnieuw naar het VTI om er nog drie jaar de opleiding metaal te volgen.
Jacqui kon aan de slag bij de firma Schotte, een fabrikant van weefgetouwen. Jacqui maakte modellen voor de gieterij. Dat was allemaal handwerk en ook nauwkeurig paswerk. De metalen onderdelen voor de machines werden er zelf gemaakt.
Na 18 maanden legerdienst ging Jacqui nog drie jaar automechaniek volgen in het VTI. Hij ging dan werken bij firma Derover in Menen waar men buizenstoven maakte. Nadien werd Jacqui matrijzenmaker bij de firma Savic. Daar maakte men onder meer onderdelen voor Winsol. Er werden matrijzen in metaal en later in kunststof gemaakt. Jacqui maakte ook de eerste kunststof bierbak.
Als specialist matrijzenmaker kon Jacqui later aan de slag bij de firma Boucherie, een gekende fabriek maar men borstelmachines maakte. Hij ontwierp, tekende en maakte en moest met de baas van de firma mee naar klanten in heel Europa. Jacqui was in Belfast toen de eerste gevechten er in 1969 startten. Jacqui bleef 33 jaar bij Boucherie werken. In 1994 ging hij met pensioen.
Georgette
Georgette werd geboren in Moorslede als dochter van Georges Vangeenberghe en Julienne Tempelaere. Ook zij is de tweede in rij met net als Jacqui één broer en drie zussen. Ze ging niet naar de kleuterklas en zat in de lagere school in gemengde graadsklassen. Na het zesde leerjaar trok ze naar Ten Bunderen in Moorslede waar ze een algemene opleiding kreeg. Op haar 14de ging Georgette in de keuken werken in ziekenhuis Sint-Jan in Brugge. Ze werkte er 7 dagen op 7 van 5 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds. Ze was intern en mocht maar één keer per maand naar huis. Het was geen leuke tijd voor haar.
Op haar 18de slaagde Georgette bij het ingangsexamen voor ziekenoppasser in Brussel en kreeg ze een opleiding van 15 maanden. Later werd dit de opleiding verpleegassistente.
Na haar opleiding ging ze nachtwerk doen in de Refuge in Moeskroen. Ook in dat ziekenhuis was ze intern bij soeur supérieure. Op zondag was ze vrij.
Na haar huwelijk werkte Georgette even in de Sint-Maartenskliniek. Daarna bleef ze thuis om voor de kinderen te zorgen. In 1970 ging ze opnieuw halftijds aan de slag in de Sint-Jozefskliniek in Izegem. Ze werkte er ’s nachts op de spoedafdeling. In 1993 ging Georgette met pensioen.
Het huwelijk
Jacqui en Georgette leerden elkaar kennen op een dansfeest in een danszaal in Moorslede in 1957.
Ze trouwden op 16 september 1960 in Moorslede en kwamen onmiddellijk in Kuurne wonen, eerst bij de zus van Jacqui en in maart 1961 verhuisden ze naar hun eigen woning in de Groenstraat. Daar wonen ze nog altijd.
Piet, Lieven en Jo zijn hun kinderen. Jo is echter in 2016 overleden.
Hanne, Robbe, Annelies, Annelore, Lowie, Sam en Daan zijn de kleinkinderen en Sam en Fons de achterkleinkinderen.
Copyright foto Els Deleu
Hobby’s
Jacqui en Georgette wilden snel geïntegreerd raken toen ze in Kuurne kwamen wonen en engageerden zich onmiddellijk in onder meer het Kinderwelzijn.
Als oud KLJ-leider sloot Jacqui zich tijdens zijn beroepsloopbaan aan bij het ACV. Hij kwam op voor de veiligheid en gezondheid en voor de verbetering van de werkomstandigheden zoals onder meer propere wasplaatsen.
Jacqui was ook jarenlang actief lid van de vriendenkring van woonzorgcentrum H.Familie. Hij hielp in de cafetaria, was begeleider bij de rondgang met rolstoelen en zorgde voor de kapel.
In de Sint-Michielskerk en in het Emmaüshuis zorgde Jacqui voor het klein onderhoud. Jacqui is bijzonder handig en nauwkeurig in het herstellen van de beelden, zoals het houten beeld van St.-Michiel.
Jarenlang was Jacqui ook misdienaar.
Jacqui speelt elke week petanque in Leiemeers.
Georgette was wijkverantwoordelijke van de vrouwenbond en is ook lid van Okra, waarmee ze veel ging wandelen en fietsen.
Jacqui en Georgette gingen ook graag met hun gezin op reis. Ze trokken jarenlang naar Villa Vallière, een B&B dicht bij Limoges.
Na hun pensioen deden ze veel busreizen, onder meer naar Noorwegen, Italië en Spanje.