Search

Diamant voor Jacques en Thérèse

copyright foto Els Deleu

Op zaterdag 30 maart kregen Jacques Azou (82) en Marie-Thérèse Cardoen (82) uit Wevelgem het bezoek van hun familie en van een delegatie van het schepencollege van de gemeente Wevelgem voor hun diamanten huwelijksjubileum. Precies op 30 maart waren ze 60 jaar getrouwd.

Jacques

Jacques’ vader was een Wevelgemnaar en zijn moeder was van Geluwe. “In het begin van de oorlog trokken mijn ouders naar Geluwe en ze zijn daar blijven wonen. Ik ben daar dus ook opgegroeid, maar mijn domicilie bleef bij een tante in Wevelgem staan”, vertelt Jacques. “Mijn vader was voerman en reed veel in Wevelgem.”

Jacques ging tot het achtste studiejaar naar school in Geluwe en trok dan naar Torhout om er vier jaar te studeren voor onderwijzer.

“Het eerste jaar nadat ik afgestudeerd was kon ik les geven in Beselare. Dan moest ik nog mijn legerdienst vervullen. Daarna kreeg ik een aanbieding om in de gemeenteschool in Wevelgem te beginnen op 1 september. Op 1 februari van dat schooljaar was ik al benoemd.”

Jacques bleef de rest van zijn loopbaan in de gemeenteschool in Wevelgem les geven. “Ik gaf er vijf jaar het eerste leerjaar, dan drie jaar BLO in de gemeenteschool, en dan het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar. Het was toen de mode dat je opschoof”, legt hij uit. Jacques heeft altijd graag les gegeven.

Thérèse

Thérèse werd eigenlijk als ‘Maria’ geboren, maar niemand kent haar bij die naam. “Het werd Marie-Thérèse en uiteindelijk zegt iedereen Thérèse.” Ook zij is van Geluwe. Haar ouders hadden er een schilderwinkel. Na haar schooltijd in Geluwe, waar ze een viertal jaar technische volgde, bestelde ze in de schilderswinkel. Toen ze na haar huwelijk naar Wevelgem kwam wonen, is ze niet meer buitenshuis gaan werken. Ze heeft altijd voor haar kinderen en ook voor de kleinkinderen gezorgd.

Het huwelijk

“We waren bijna buren, dus we kenden elkaar al lang”, vertelt Jacques. Na drie of vier jaar verkering zijn Jacques en Thérèse op 30 maart 1964 gehuwd voor de wet en voor de kerk in Geluwe.

Ze gingen eerst voor drie jaar in de Hoogstraat in Wevelgem wonen en kwamen dan naar hun huidige woning in de Kloosterstraat.

De kinderen zijn Bart (59), Leen (57, met Tom Nuyttens), Koen (54, met Martine Bouciqué) en Mieke (47, met Frederik Pennick).

Freek, Brecht, Ine, Sien, Floor, Daan, Pippa, Miep en Marie zijn de kleinkinderen. Er zijn met Viv, Ubbe en Oumi ook al drie achterkleinkinderen.

Vrije tijd

Jacques is meer dan 35 jaar secretaris van de voetbal in Wevelgem geweest. Nu werkt hij in zijn tuin.

Thérèse zorgde voor de kinderen, kleinkinderen en ook voor kinderen uit de buurt.

Het koppel heeft veel gewandeld. “We gingen eerst naar Duitsland op vakantie en dan gingen we jaren aan een stuk naar Oostenrijk met een schoonbroer en schoonzus om er heel veel te wandelen.”


error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.