Diamant voor Jacques en Christianna

Jacques en Christianna (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 12 augustus vierden Jacques Ampe (85) en Christianna Tarras die in augustus 81 jaar wordt hun diamanten huwelijksjubileum in het gemeentehuis van Kuurne, waar ze ontvangen werden door de burgemeester Francis Benoit en een delegatie van de Orde van de Ezel.

Jacques

Jacques werd in Desselgem geboren. Hij is de zoon van Achiles Ampe en Aline Goeminne en hij groeide op met een jongere zus. Voor de kleuterschool trok hij naar de nonnekes en daarna ging hij naar de ‘knechteschool’ in de Nieuwstraat in Desselgem. Daar liep hij school tot het 8ste studiejaar. Op zijn 14de ging Jacques werken in het vlas in de firma van de familie. In 1955 – Jacques was toen 18 jaar – moest hij voor 18 maanden naar het leger in Lombardsijde. Daarna ging hij opnieuw in het vlas werken.

Later werkte hij samen met Christianna in hun thuisweverij. Hieronder meer hierover.

Hij werkte nog bij de firma De Bosco in Desselgem, bij Verbauwhede en bij Maes in Vichte. Hij werkte er aan de aprèsmachines. In 1995 ging hij met brugpensioen.

Christianna

Christianna zag het levenslicht in Anzegem. Ze was de jongste van de vier kinderen van Gerard Tarras en Alice Vanneder en groeide op in de Stientjesstraat in Anzegem. In Den Heirweg in Anzegem ging Christianna naar het kleuter en het lager. Op haar 14de moest ze het huishouden doen. Haar ouders, twee oudere broers en haar oudere zus waren van ’s morgens tot ’s avonds bezig in de weverij. Christianna poetste, deed de boodschappen en kookte.

Toen Christianna Jacques leerde kennen in 1961 heeft het koppel veel samen gewerkt. In 1984 stopte Christianna met werken om het huishouden te doen. Ze zorgde later ook voor kleinzoon Glenn.

Het huwelijk

Jacques en Christianna leerden elkaar in Deerlijk kennen. Na een korte ‘vrijage’ wilden ze trouwen, maar aangezien Christianna nog net geen 21 jaar was had ze in die tijd de toestemming van haar ouders nodig. Dat was gezien de harde discipline niet evident. Het koppel kon toch trouwen op 9 augustus 1963. Het huwelijk vond plaats in de Heirweg in Anzegem.

Na het huwelijk ging het jonge stel in het ouderlijk huis van Jacques in Desselgem wonen. Zijn ouders verhuisden van daar naar Beveren-Leie. De vlasnijverheid liep toen op zijn einde Jacques en Christianna besloten om op de grond achter hun huis een thuisweverij te zetten. De twee weefgetouwen draaiden er dag en nacht tot dit begin 1980 niet meer rendabel was. Dan besloot het koppel om hetzelfde werk te doen maar voor een baas.

Het koppel woont nu in Kuurne.

Hun zoon Guy werd op 6 juni 1964 geboren. Hij is gehuwd met Janique. De kinderen van Jacques en Christianna zijn Glenn (22) en Julie (20).

Vrije tijd

Jacques en Christianna doen alles samen. Een etentje slaan ze niet weg want ze genieten van het culinaire. Christianna leest graag en kijkt graag eens naar een film.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen