Search

Diamant voor Germain en Annie

copyright foto Els Deleu

Op donderdag 29 mei vierden Germain Breughe (81) en Annie Vanhoutte (82) hun diamanten huwelijksverjaardag in Ter Biest in Lauwe. Daar kregen ze het bezoek van een delegatie van het schepencollege van de gemeente Wevelgem.

Germain

Germain is een rasechte Wevelgemnaar. Hij werd thuis in Wevelgem geboren en groeide er op op de Waterpoel op de Kijkuit. Zijn ouders waren Odile Breughe (gekend als ‘Breughske’), die in Frankrijk en in de Plush werkte en Emma Vanhauwaert. Germain was de vierde in het gezin en groeide samen met Daniel, Medard, Therese, Paul en Bernice op. Nu zijn er nog drie in leven.

Germain liep school op de Kijkuit en later in de Gemeenteschool in Wevelgem. Voor het middelbaar trok hij naar het VTI in Roeselare om er te leren voor wever. Hij was er drie jaar intern.

Dan vond Germain onmiddellijk werk bij Callens Textiel in de Moorseelsestraat in Kortrijk. Hij werkte daar 40 jaar, gedurende heel zijn carrière. Hij heeft er geweven, was er scheerder en de laatste jaren was hij monteur (getouwregelaar). In 2001 ging hij er met brugpensioen.

Annie

Annie werd in Roeselare geboren. “Toen ik een jaar of 3 was zijn we met ons gezin naar Wevelgem komen wonen”, vertelt ze. Annie is het vijfde van de zes kinderen van Marcel Vanhoutte en Laura Vantournhout. Haar vader werkte ‘in den Tapijt’ – de Franco-Belge – in Wevelgem. Het gezin woonde in de Kijkuitstraat in Wevelgem. Annie is de enige van haar broers en zussen die nog in leven is.

Ze ging naar de Kijkuitschool en later naar de school in het centrum van Wevelgem. Op haar 14de begon ze te werken in de Monotex in Moorsele. Dan trok ze naar Louis De Poortere in Aalbeke, waar ze bleef werken tot ze kinderen kreeg.

Later ging Annie poetsen in het VTI van Kortrijk. Ze deed dat tot Mariane haar eerste kindje kreeg. Vanaf dan bleef Annie thuis om voor de kleinkinderen te zorgen.

Het huwelijk

“We kennen elkaar al van op school”, vertellen Germain en Annie. “We zaten al samen in de kleuterklas in de Kijkuitschool en woonden maar een straat van elkaar, dus we waren buren en kennen elkaar al vrijwel heel ons leven.”

“Annies broer was een vriend van mij, en Annie was bevriend met mijn zus”, aldus Germain.
Germain en Annie gingen nog samen rond voor Sint-Maarten. Later was Annie in de VKAJ en Germain in de KAJ. “We vertoeven eigenlijk al bijna heel ons leven samen!”

Toen Germain de trein naar school in Roeselare moest nemen, zag hij Annie altijd. “Ik had haar eens niet gezien, en heb die keer mijn trein gemist, van het zodanig rondkijken”, lacht Germain.

Germain en Annie trouwden op 15 mei 1965 zowel voor de wet als voor de kerk.

Na het huwelijk ging het koppel meewonen bij de vader van Annie. “Mijn moeder was net na mijn plechtige communie al overleden”, zegt Annie. In 1970 verhuisden Germain en Annie, met Annies vader naar de Nachtegaalstraat in Wevelgem. “Mijn vader is dan in 1972 overleden”, luidt het.

Germain woont nog altijd in hun huis. Annie verhuisde twee jaar geleden naar het woonzorgcentrum. Ze verblijft in het WZC Elckerlyc in Wevelgem.

De kinderen zijn Mariane (°1966) die getrouwd is met Herman Vanhoutte en Nancy (°1968à die met Karel Verscheure getrouwd is. Pieter, Niels, Siebe, Pauline en Viktor zijn de kleinkinderen. Met Mona, dochtertje van Pieter, is er ook al een achterkleindochtertje.

Vrije tijd

Germain voetbalde nog bij de Lilyboys, de voetbalploeg van de Bond in Wevelgem, die genoemd werd naar Liliane, de cafébazin van toen. Hij voetbalde ook bij de KWB. “Met de ene ploeg speelden we de zaterdag en met de andere de zondagvoormiddag.” Bij de KWB speelde Germain tot hij 38 jaar was.

Hij speelt nog altijd Curve Ball en Kubb bij de KWB. “Ik woon ook graag eens een interessante vergadering bij.

“Toen ik jong was, was ik bij de VKAJ. Ik ben ook nog  gaan turnen”, aldus Annie die ook altijd graag genaaid heeft. Ze heeft ook haar 5 kleinkinderen opgevoed.

Germain en Annie hebben ook altijd graag samen gewandeld en gefietst.

Ze gingen acht jaar lang mee op kamp met de Chiro van de Wijnberg in Wevelgem om te koken. “Onze kinderen waren daar lid en mijn zus ging ook mee. Dat was ons verlof. Het waren geen luiervakanties: we moesten veel werken maar amuseerden ons.”

Het koppel houdt ook wel van een koffieklets. “We kunnen echter niet ver met de rolstoel, anders hebben we speciaal vervoer nodig”, klinkt het.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.