Diamant voor Georges en Monique

Georges en Monique (copyright foto Els Deleu)

Georges Deceuninck (85) en Monique Decanniere (82) uit Kuurne vierden op zondag 13 maart hun diamanten huwelijksjubileum in het gemeentehuis in Kuurne. Het koppel was op 30 december al 60 jaar getrouwd, maar moest het feest uitstellen wegens de coronamaatregelen.

Georges

Georges werd in Lendelede geboren als jongste zoon van Achiel Deconinck en Emma Goeminne. Hij had nog vier zussen en twee broers. Georges ging na de lagere school in Lendelede naar het VTI in Kortrijk waar hij alles leerde wat te maken had met tapijten weven. Op zijn 16de ging hij werken bij Dejaeghere, waar hij enkel 18 maanden wegging om zijn legerdienst in Duitsland te doen. Hij bleef er ook na de fusie met Lanneau toen de firma Lano werd. Op zijn 57ste ging Georges met pensioen.

Monique

Monique was de oudste dochter van Leone Decanniere en Marene Snauwaert en werd geboren in ’t Mollegat in Wevelgem. Aangezien ’t Mollegat dichter bij Bissegem ligt, ging Monique naar school in Bissegem. Toen Monique 7 jaar was verhuisde ze met haar gezin naar Kuurne, waar haar vader vlasvlochter was. Haar vader werd na 1 jaar ziek en kon niet meer werken, maar het gezin bleef in de Pouckeweg in Kuurne wonen. Monique ging naar school in de Kortrijksestraat bij zuster Fientje.

Toen Monique 14 jaar was ging ze in Dottenijs werken om er ook haar Frans te leren. Ze vlocht er aan de zwarte markt en ging er gaan dienen, maar na twee weken kwam haar vader haar halen. Monique was er niet kwaad om want leuk was het daar niet. Monique ging dan een beetje van het ene werk naar het andere maar ze werkte vooral bij televisiefabriek Carad. Na de geboorte van haar tweede kindje bleef Monique thuis om de menage te doen.

Het huwelijk

Georges en Monique leerden elkaar kennen op het bal van de kermis in Lendelede. Na anderhalf jaar in kennis te zijn geweest trouwde het koppel op 30 december 1961. Georges en Monique gingen in het laatste huis van de Pouckeweg wonen. Later verhuisden ze naar de Steenovenstraat en ondertussen bouwden ze in de Seizoensweg. Dochter Christa werd in 1962 geboren en dochter Dorine vijf jaar later. Met Vanessa, Cindy, Kelly en Linsey zijn er vier kleinkinderen en er zijn ook al vier achterkleinkinderen.

Twee jaar geleden verhuisden Georges en Monique naar een assistentiewoning

Vrije tijd

Georges was een grote fan van de voetbal in Kortrijk. Met zijn broer Staf ging hij vaak naar het voetbal kijken. Nu kijkt Georges op de televisie.

Hij kweekte ook kanarievogels en was 10 jaar lid van de kaartersclub op de Seizoenswijk en ook nu legt Georges graag een kaartje in het woonzorgcentrum.

Monique was jarenlang actief in de turnclub. Ze luistert ook graag naar de radio. Naar televisie kijkt ze enkel als er shows of artiesten op het scherm komen. Ze is fan van Kuurnenaar Herbert Verhaeghe.

Als Georges en Monique op reis gingen, gingen ze niet graag ver weg. Ze verbleven vaak in een studiootje in Hengelhoef in Limburg, waar ze graag gingen wandelen met de kinderen.

Ook in Kuurne gingen Georges en Monique vaak op stap. Zo vonden ze onder meer de jaarlijkse voorstelling van het Kuurns Theater bijzonder mooi.

error: Content is protected !!