Search

Diamant voor Frans en Christiane

Christiane en Frans (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 21 januari vierden Frans Claeys (87) en Christiane Declercq (85) uit Harelbeke hun diamanten huwelijksjubileum in het stadhuis van Harelbeke.

Frans

Frans werd thuis in Markegem geboren. Hij was de oudste van een gezin van drie kinderen. Hij heeft nog een jongere broer en zus. Zijn vader was wagenmaker en had zich gespecialiseerd in wielen. Na het kleuter en het lager in Markegem trok hij naar school in Torhout. Hij zat er op internaat en volgde er het regentaat waar hij Lichamelijke Opvoeding en Algemene Vakken studeerde.

Frans kon zijn loopbaan starten met twee halve opdrachten, één in Oostende en de andere in het Sint-Amandscollege van Kortrijk. Al snel was er in het College van Harelbeke een volledige opdracht. Frans bleef tot zijn 60ste werken als leraar.

Christiane 

Christiane werd in het ‘moederhuis’ in Kortrijk geboren in een gezin met drie dochters. Haar jongste zus is overleden en de andere zus woont in Hoei.

Haar papa Henri was rijkswachter. Het gezin woonde nog in Brussel en Antwerpen en kwam dan in de rijkswachtwoning in de Gentsesteenweg in Harelbeke wonen. Later verhuisde het gezin naar de Wolvenstraat.

Het kleuter- en het lager onderwijs volgde Christiane in de Ballingenweg in Harelbeke.

In de Heilige Familie in Tielt volgde ze het middelbaar. Ook zij zat op internaat. Later volgde Christiane het regentaat in Tielt.

Na haar studies ging Christiane les geven in het Heilig Hart in Harelbeke. Ze gaf in het begin Aardrijkskunde, Geschiedenis, Nederlands en Frans, en later gaf ze enkel nog Nederlands. Op haar 56ste mocht Christiane eigenlijk al met pensioen gaan, maar ze bleef nog 2 jaar werken tot ook Frans met pensioen ging.

Het huwelijk

Frans en Christiane leerden elkaar kennen tijdens hun vrijwilligerswerk. Frans was vrijwilliger in de Bouworde. Dat was een groep die naast het College opgericht was om scholen te bouwen en verbouwingen te doen. Hij hielp mee aan de bouwwerken aan het College. Enkele vrouwen waren er als vrijwilliger om te koken in het Parochiaal Centrum op ’t Eiland in Harelbeke. Eén onder hen was Christiane.

Na vier jaar verkering trouwden Frans en Christiane op 24 december 1962 voor de wet in Harelbeke. Op 27 december trouwden ze in de St-Salvatorkerk in Harelbeke. “Er lag veel sneeuw”, zeggen ze.

Er werd feest gevierd bij een tante van Frans in Wielsbeke.

Na het huwelijk woonde het koppel in de Kortrijksesteenweg. Na 2 jaar verhuisden Frans en Christiane naar de Elfde Julistraat, die achter hun eerste huis lag. Dan bouwden ze hun eigen huis, van waar ze nog één keer verhuisden naar hun nieuwe woning in de Fazantenstraat, waar ze sinds 1975 wonen.

Ignaas (57) is de oudste zoon en is getrouwd met Katrien Callens.

Wouter werd in 1966 geboren en overleed echter in 2014. Hij was getrouwd met Marleen De Wintere.

Goedele (53) is de jongste.

De kleinkinderen zijn Yul en Daan (met Annelore Victor). Vic is het achterkleinkindje.

Vrije tijd

Frans en Christiane zijn natuurliefhebbers en genieten van de natuur dicht bij hen. Ze waren allebei nog natuurgids bij de Wielewaal en gingen om de twee weken op natuurwandeling.

Frans was gids bij daguitstappen van GOSA (Grootouders- en seniorenactie van de Gezinsbond) en is ook geïnteresseerd in wetenschappen.

Christiane houdt van koken en bloemschikken.

Het koppel houdt ook van reizen. Met de kinderen reisden ze binnen Europa en toen de kinderen uit huis waren trokken ze verder. Ze reisden vrijwel de hele wereld rond. Het verste was Nieuw-Zeeland.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.