Search

Diamant voor Eddy en Lydie

Eddy en Lydie (copyright foto Els Deleu)

Op zondag 24 september vierden Eddy Haspeel en Lydie Spriet (82) hun diamanten huwelijksjubileum in het gemeentehuis van Kuurne. Ze werden er ontvangen door een delegatie van het college van burgemeester en schepenen en van de Ezelsorde.

Eddy

Eddy werd in Heule geboren. Hij was de oudste van de twee zonen van George Haspeel en Alice Ottevaere.

Eddy ging naar de Broederschool in Heule. Op zijn 12de trok hij nog voor vier jaar naar de vakschool in Kortrijk, waar hij leerde voor metser.

Hij werkte in Gullegem, niet enkel als metser, maar hij deed er allerlei stielen in de bouw. Eddy schoolde zich in avondschool ook zeven jaar lang bij in bouwkundig tekenen. Na 10 jaar ging Eddy bij Jozef Withouck in Kortrijk werken. Daar bleef hij 30 jaar tot aan zijn pensioen in 1997.

Lydie

Lydie werd in Izegem geboren. Ze was de tweede oudste in een gezin van zes meisjes en een jongen. Haar ouders waren Maurice Spriet en Gusta Cornelies.

Lydie liep school bij de zusters in Izegem. Het laatste jaar van het lager kon ze niet meer volgen omdat ze voor haar 13 jaar jongere broer moest zorgen. Na een jaar ging ze in de schoenenfabriek van Drielinck werken. Ze werkte er ook nog toen ze in Kuurne woonde. Daarvoor moest Lydie te voet naar Sente om daar de bus te nemen. Later bleef Lydie thuis.

Het huwelijk

Eddy en Lydie leerden elkaar kennen op het huwelijk van Lydies zus met Eddy’s vriend. 17 maanden later trouwde het koppel in Izegem op 27 september 1963. Er werd feest gevierd met een orkest in het Oud Gemeentehuis.

Eddy en Lydie huurden eerst een huisje in Heule. Na drie jaar bouwen in de weekends konden ze hun intrek nemen in hun huis in de Pieter Vinckestraat Kuurne, waar ze nog altijd wonen.

Vrije tijd

Lydie deed veel herstellingen van kledij. Eddy was als fervent sporter twaalf jaar lid van de sportraad. In 2011 werd hij sportfiguur van het jaar in Kuurne. Hij kon zeer goed skiën en organiseerde skireizen naar Alpe d’Huez.

Eddy was ook 15 jaar lid van de filmclub Impuls in Kortrijk. Hij haalde zelfs eens een provinciale titel met een filmpje over de club ‘De Slepers’, over garnaalvissers in Oostduinkerke.

Eddy en Lydie genoten vaak van reizen. Ze bezochten nog Amerika, Turkije, Marokko, Noorwegen, Yellowstone,… Ze reizen nog rond met de mobilhome, ze waren nog in het bestuur van een mobilhomeclub.

Nu kijkt Lydie graag naar series op televisie. Rond 18 uur genieten Eddy en Lydie van hun dagelijks biertje.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.