Search

Diamant voor Arseen en Thérèse

Thérèse en Arseen (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 26 augustus vierden Arseen Vandorpe (84) en Thérèse Cottem (80) uit Kortrijk hun diamanten huwelijksverjaardag in het stadhuis van Kortrijk.

Arseen

Arseen werd geboren in Kortrijk. Hij was de enige zoon en kreeg de naam van zijn vader die tekenaar van tapijten was bij De Poortere. Vader Arseen overleed echter al op zijn 45ste aan de gevolgen van MS. Arseens moeder was Maria Libbrecht. Zij werd 94 jaar. Zij had nog een naai en borduuratelier.

Arseen groeide op in de Sint-Rochuslaan en op Walle. Na de Sint-Rochusschool trok Arseen voor twee jaar naar het Sint-Amandscollege, twee jaar naar Sint-Jozef en twee jaar naar de kappersschool in Gent.

Op zijn 17,5 jaar werd hij zelfstandig dameskapper in de Deerlijksestraat in Kortrijk, waar hij eerst met zijn moeder en later met zijn vrouw woonde. Arseen was er zelfstandig kapper van 1 januari 1956 tot in 2004.

Thérèse

Ook Thérèse werd in Kortrijk geboren en groeide er op. Haar vader Robert Cottem was onderwijzer in de Sint-Rochusschool. Arseen kreeg in het derde leerjaar nog les van Robert, die later zijn schoonvader zou worden. De moeder van Thérèse was Henriette Dumortier. Zij was huisvrouw. Er waren vijf kinderen in het gezin. Thérèse was de vierde. Er waren drie zonen en twee dochters. “Mijn zus en mijn jongste broer Daniel leven nog”, vertelt Thérèse.

Thérèse ging na haar lager op Sint-Theresia naar OLV van Bijstand.

Ze volgde met leercontract een opleiding tot kleermaakster bij Vermote in de Lange Steenstraat. Tot ze trouwde werkte Thérèse in ’t Roodkapje in Kortrijk. Na haar huwelijk hielp ze mee in het kapsalon van haar man.

Het huwelijk

Arseen en Thérèse leerden elkaar kennen op een eindejaarsfeestje in de Sint-Rochusschool. “Het was een bal met de Falado’s, een orkestje,” weten ze nog. Na twee jaar verkering trouwde het koppel op 27 juli 1963 in de Sint-Elisabethkerk. Er werd feest gevierd in Bolsius in de Doorniksesteenweg. Arseen en Thérèse waren de week voordien getrouwd voor de wet.

Het koppel woonde 50 jaar in de Deerlijksestraat en nu al 10 jaar in een appartement in de Loodwitstraat in Kortrijk.

Er zijn twee zonen, nl. Peter (met Véronique) en Chris (met Sophie). De twee zonen zijn allebei schoenmaker in Kortrijk, één in de Doorniksewijk en één in de Oude Vestingstraat. De vier kleinkinderen zijn Kenneth, Sarah, Bert en Tim.

Vrije tijd

Arseen en Thérèse tennisten nog samen in de Wembley. Er werd ook nog getennist in Marke. Nu speelt Arseen nog enkel in de winter in De Wikings met 4 man. Vroeger biljartte Arseen in de Gilde, het Belfort en de Patria. Hij gaat ook elke week kaarten in Café Wielsbeke. Thérèse winkelt graag.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.