Search

Diamant voor André en Paula

André en Paula (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 8 oktober werden André Cruydt (87) en Paula Cottinie (83) uit de Moorseelsestraat in Kortrijk op het Kortrijkse stadhuis door schepen Stephanie Demeyer ontvangen voor hun diamanten huwelijksjubileum.

André

André werd thuis in Zonnebeke geboren. Zijn ouders waren metser Henri Cruydt en huisvrouw Martha Landuyt. André’s twee jongere broers zijn Antoon (+) en Albert (74).

Na zijn lagere school volgde André een slagersopleiding in Tourcoing en in Kortrijk. Van 1956 tot 1960 was hij chef atelier bij slagers in Etterbeek, Brussel en De Panne. Hij was dan van maandagmorgen tot zaterdagavond weg van huis. Intussen deed André een examen mee bij de regie der Posterijen. In 1960 kon hij als brievenbesteller beginnen in Rekkem en Menen. Dan deed hij een examen mee en op 1 januari 1963 werd hij genoemd tot sorteerder. Na 6 maanden opleiding in de Postschool werkte André als sorteerder in Brussel X, op de spoorwegpostkantoren Brussel-Gent en Kortrijk-Brussel en in Kortrijk X.

Na een volgende examen werd André in 1969 postontvanger. Hij werkte in het postkantoor in Menen en Harelbeke maar deed ook vervangingen in de hele provincie, van Proven tot Tiegem, Brugge, Oostende, Avelgem en Waregem.

Er volgde opnieuw een examen en in 1979 werd André benoemd in Lauwe waar hij onder meer een vijftal jaar waarnemend postontvanger was. In 1991 verhuisde André naar Marke waar hij eind 1995 met pensioen ging.

Paula

Paula werd in de kliniek in Kortrijk geboren als enige dochter van wegenwerker en kasseilegger Camiel Cottinie en huisvrouw Maria Vermeulen. Na de lagere school werkte Paula in textielfabrieken Ovelacq, Velouta en Dheedene in Deerlijk. Na de geboorte van haar dochter bleef Paula thuis om voor het gezin te zorgen. Later werkte Paula nog in een schoonmaakploeg en werd ze busbegeleidster in de Lange Munte.

Het huwelijk

André en Paula leerden elkaar kennen bij een neef van Paula die in Zonnebeke een café had waar André stamgast was.

Het koppel trouwde op zaterdag 29 september 1962 in de Sint-Colombakerk in Deerlijk. Er volgde een feest met een zingende accordeonist en een drummer.

Na het huwelijk trok het jonge stel in bij de ouders van Paula in de Paanderstraat in Deerljk. In november 1965 zijn André en Paula in de Moorseelsestraat in Kortrijk komen wonen. In februari 1975 verhuisden ze naar een ander huis in dezelfde straat. Daar wonen ze nog altijd.

Er werden drie kinderen geboren, nl. Hilde (58) die gehuwd is met Ivan Van der Auwera, een sterrenkindje in 1966 dat André en Paula graag Lieve hadden genoemd en Rose (53).

Hannah (32) en Brecht (31) zijn de kleinkinderen.

Vrije tijd

André speelde graag voetbal. Hij kon door zijn werk niet vaak meetrainen maar kon de wedstrijden die gelukkig op zondag gespeeld werden spelen met het tweede elftal.

Vanaf het seizoen 1959-1960 werd André na een opleiding voetbalscheidsrechter.

Eind 1961 werd André lid van de Vriendenkring Scheidsrechters Menen en Omliggende, waar hij in 1966 de autozoektocht die nog altijd bestaat oprichtte.

André lag ook mee aan de basis van de groepstraining voor arbiters en van ’t Arbiterken, het op één na oudste clubblaadje van de provincie

André klom op tot topref en kon zo 9 seizoenen lang alle topwedstrijden in de hoogste provinciale afdeling arbitreren. Op het einde van het seizoen 1977-1978 werd André opleider, en job die hij 31 seizoenen lang volhield. Dat maakte dus samen 50 jaar in de arbitrage. André is nog altijd actief in de organisatie en de administratie van de Vriendenkring ex-Refs waar hij al van bij de eerste bijeenkomst bij was.

André is intussen al vele jaren ‘lid van verdienste’ van de Voetbalbond.

Paula was in haar jeugd lid van de Kajotsters.

In 1966 is Paula in de Kerkraad gestapt bij de oprichting van de Fatimaparochie.

Ze stond mee in voor alle organisaties op de parochie. Zo waren er koffinamiddagen voor 60-plussers, het Kerstfeest voor alleenstaanden, de missiefeesten en de schoolfeesten op de parochie.

Paula was een stuwende kracht bij de wandelingen die sinds de zomer van 1982 georganiseerd werden op de Fatimaparochie. Na een eerste herfstwandeling met 100 deelnemers kwamen ook de lente- en zomerwandeling. Zo ontstonden de ‘Fatima Wandelvrienden’. In 1992 werd André ook bij de organisatoren binnengehaald als verantwoordelijke voor de coördinatie, de correspondentie en de financiën. Paula en André zijn er nog  in het bestuur. De laatste herfstwandeling vond op 2 oktober plaats. Paula zorgt nog altijd voor de koffie en boterhammen na iedere wandeling.

In 1989 kwamen pastoor Jan Carreer en André op het idee om een busreis in te richten naar Fatima. Sinds augustus 1990 toen de eerste reis naar Fatima georganiseerd werd, werden ‘de Fatima Reisvrienden’ geboren. André en Paula deden met die groep al verschillende mooie reizen zoals naar plaatsen in Italië, Hongarije, Frankrijk en Duitsland.

Verder zijn André en Paula lid van OKRA Watermolen en Samana Overleie, waar ze zoveel mogelijk activiteiten meemaken. Zo is André lid van OKRA Sport en doet hij enkele OKRA-wandelingen mee. Hij wandelt ook met wandelclubs van Marke en de Zonnewijzer.

Paula vult haar vrije tijd met naaien, breien en handwerk.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.