Search

Dialogen van Corine en Mady

links Corine Vanhoenacker en rechts Mady Herman (copyright foto Els Deleu)

Van 1 tot 9 juni gaan Corine Vanhoenacker (63) uit Rekkem en Mady Herman (69) uit Heule op artistieke wijze met elkaar in dialoog tijdens hun gezamenlijke tentoonstelling in het ‘Kasteel van Bourgogne’ in Estaimbourg (bij Estaimpuis).

“We deden al twee keer samen een expositie in het Koetshuis op de site van Baron Casier in Waregem. Daar praatten we veel met elkaar, we gingen dus ‘in dialoog’”, zegt Mady, die toen al het kasteel in Estaimbourg vastgelegd had voor juni 2024. Mady vroeg Corine om er samen tentoon te stellen. “We hebben er met zeven zalen veel plaats en elke zaal zal rust uitstralen. Het kasteel is groot en nodigt uit voor veel werken, maar we willen het niet te vol zetten, zodat de sereniteit in elke zaal blijft en alle werken tot hun recht komen. Het moet een aangename tentoonstelling worden om te bekijken en ervan te genieten.”

De voorbereiding begon eigenlijk al tijdens de expo’s in Waregem. “In de zeven zalen zullen we zeven verschillende sferen creëren in verschillende technieken.”
Mady brengt in één zaal etsen en brengt daarnaast haar glaswerk. Corine brengt een beetje glas, schilderwerk, mozaïek en aquarel.

De rode draad over de tentoonstelling is ‘het lichaam van de vrouw’. “We zien dit figuratief als een onthulling over de natuur van de vrouw.”

“Waar de vrouw niet besproken wordt, komen we naar elkaar. We willen een atmosfeer creëren van wat we doen en we willen dicht bij de natuur staan.”

“In de grote zaal zal het het meest over de vrouw gaan, en in de andere zalen willen we een atmosfeer creëren waar we naar elkaar toegroeien, vb de blauwe sfeer van het water waar Mady glaswerken toont en Corine grote blauwe aquarellen.

De bewegingen van Mady zitten in het glas, terwijl deze van Corine in haar tekeningen zitten.

“Elke zaal is een samenspraak tussen ons beide. Alles is voortgesproten uit wat we tegen elkaar vertelden. Onze werken passen echt samen. Al van voor we wisten van elkaar, hadden we elk al werken die dicht bij elkaar stonden.”

“Door wat Corine me allemaal vertelde, heb ik gezocht naar een installatie die universeel is voor iedereen”, stelt Mady.

De twee kleine zalen in het kasteel gebruiken de vrouwen elk voor eigen werk. Mady werkte hiervoor met glas en papier en Corine gebruikt de zaal waar met de opening de drank zal geserveerd worden. “Het is de zaal waar de meeste artiesten het minst aandacht aan besteden, omdat ze klein is, maar ze zal opgewaardeerd worden met Corines werk : ze volgde een cursus gebaseerd op het werk, de kledij en de tijd van Toulouse Lautrec die vrouwen en klanten van cafés in Parijs rond 1900 tekende.”

Mady en Corine

De tentoonstelling in Estaimbourg moet nog starten, maar Mady en Corine zijn nu al bezig met plannen voor 2026. Dan willen ze opnieuw in Waregem tentoonstellen.

Corine is nu ook bezig met het leren werken met glas, dit naast schildertechnieken, aquarel, etsen en hedendaagse mozaïeken die ze al maakt. “Er zit een eenheid in de technieken door de eenheid die we hebben in onze werken”, aldus Corine. Mady vindt dat Corine zodanig veel maturiteit heeft in haar werk dat ze toch ook de weg naar het glas moest vinden. De beide vrouwen volgen dit nu samen in de academie van Doornik. “Corine zal een grote glasartieste worden. Glas is wel een nieuwe materie voor haar, maar door wat ze al kent, zit er nu al maturiteit in haar glaswerk. Je zou niet zeggen dat haar glaswerken die van een eerstejaars zijn.”

Corine volgt ook nog boekbinden in het boekenatelier van het museum van Mariemont. “Ik zal daar niets van tonen, ik zit nog maar in het tweede jaar”, zegt ze.

Dialogen

Mady, die op Heule-Watermolen opgroeide werkte bij Barco. Ze begon haar kunstcarrière met grafiek en schakelde over naar glas. Ze volgde haar eerste opleiding in 1988.

Corine begon al met kunst op haar 16de. Ze  werkte 3 jaar als kleuterleidster en was 24 jaar opvoedster. Ze werkte in de bijzondere jeugdzorg en werkte ook met jongvolwassenen. De laatste 12 jaar van haar carrière werkte ze opnieuw als kleuterleidster. “Die menselijke kant komt terug in haar werken”, en gebaseerd op wat zij deed is mijn installatie gekomen”, vertelt Mady.

De titel van de gezamenlijke tentoonstelling, nl. ‘Dialogen van Mady en Corine’ en het naar elkaar toegroeien zit in elk detail van de tentoonstelling.

De tentoonstelling vindt plaats in ‘Château de Bourgogne’, Place de Bourgogne, 7730 Estaimpuis.

Van 1 tot en met 9 juni is ze tijdens de week elke dag open van 14.30 tot 18 uur en op zaterdag en zondag tot 18.30 uur.

Meer over Mady en Corine vind je in het artikel dat we twee jaar geleden brachten naar aanleiding van een gezamenlijke tentoonstelling in Waregem:

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.