Search

“De sfeer is helemaal anders in Nederland”

copyright foto Els Deleu

Onlangs trokken leerlingen van CLW (Centrum Leren en Werken) Kortrijk die verzorging volgen naar Groningen om er twee weken stage in het buitenland te volgen.

De leerlingen waren Lander Strinckx (20) uit Meulebeke, Malila Sanjari (19) uit Menen, Gerben Vanhoucke (20) uit Lauwe, Kaltoum Bouhkou (21) uit Kortrijk, Amber Maes (19) uit Sint-Eloois-Vijve en Océane Vanhoutte (19) en Lotte De Meyer (19), beiden uit Wervik.

“We logeerden in een soort hotelletje achter een zaak. Er waren drie kamers, één voor de jongens, één voor de meisjes en één voor de begeleidende leerkrachten.”

De leerlingen liepen stage in een woonzorgcentrum en stonden op verschillende afdelingen. “Het is er een groot verschil in vergelijking met de woonzorgcentra in België. De sfeer is er helemaal anders en de mentaliteit is beter. De mensen zijn vriendelijker, opener en dankbaarder, zowel bewoners als collega’s. Ik denk dat Belgen meer gesloten en meer bescheiden zijn,” getuigen de Lander en Malila. “We zouden later liever in Nederland werken dan in België.”

Eerste keer

Het was de eerste keer dat de leerlingen een buitenlandse stage volgden. Malila kon tijdens haar stage voor het eerst wonden van een bewoner ontsmetten. Lander stond voornamelijk in de animatie. “We deden spelletjes en knutselden.” In de woonzorgcentra waren er ook wel andere gewoonten dan in België. “Daar eten de mensen ’s middags boterhammen. De zorgverleners koken en eten er samen met de bewoners, terwijl in België gewoon eten bediend wordt. Het is veel aangenamer als je samen eet.”

De twee jongens werkten telkens tot 17 uur. De meisjes mochten vroeger naar huis. “Als er niets meer te doen was mochten we stoppen.”

Ook de vrije tijd van de jongeren was goed gevuld. “We werkten niet in het weekend en deden een boottocht naar een eilandje, een fietstocht, gingen naar een cocktailbar en naar een discotheek. We waren telkens onder begeleiding van leerkrachten. We gingen ook naar het voetbalstadion van Groningen, maar jammer genoeg was er geen match. We hebben ook veel geshopt en fastfood gegeten.”

De stage werd betaald door Erasmus. Voor Lander is zo’n stage zeker nog voor herhaling vatbaar. Het is ‘sjiek’ dat ze zo’n projecten doen op school.”

Lander en Malila zijn tevreden dat ze les volgen in het CLW, waar ze stages combineren met school. “Het is helemaal anders dan voltijds op de schoolbanken zitten. We werken hier op ons eigen tempo.

Toekomst

Lander is nog redelijk speels en zou liever iets met kinderen doen dan in een woonzorgcentrum te werken. “Als ik toch voor een woonzorgcentrum zou gaan zal het in Nederland zijn. Ik zou dan niet in België blijven.” Volgend schooljaar wil Lander ook nog naar Engeland op stage. “Het betreft een stage die uitgesteld werd door corona.” Nu werkt hij in het woonzorgcentrum Zonnewende in Meulebeke. In december zou hij zijn diploma kunnen halen, maar misschien volgt hij nog iets anders.

Malila wil later een eigen zaak openen. “Na de zomervakantie zal ik hier op school naast verzorging ook bedrijfsbeheer volgen. Ik zou graag een kledingwinkel runnen en kledij voor Moslimmeisjes uit Turkije en andere landen naar België brengen. Hier is het niet gemakkelijk om snel deftige kleren te vinden. Ik zou ook een webshop willen maken.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.