Search

“De ‘savatten’ zullen weer in de lucht vliegen”

Op de foto zien we v.l.n.r. Tommy Vandenbulcke, Stijn Dusselier, Davy Allaert, Tino Vandorpe en Kristof Castelein. Kamiel Follebout en Cédric Lamerand ontbreken op de foto. (copyright foto Els Deleu)

Op zondag 4 september vindt voor de tiende keer het BK Savatteschieten plaats ter hoogte van Café ’t Schuttershof in de Markekerkstraat in Marke. Voor het individueel kampioenschap schrijf je in op het moment zelf.

Het BK Savatteschieten in het weekend van de Septemberkermis vindt al voor de tiende keer plaats. “Het is dus een jubileumeditie. Het is de 13de keer dat we het Savatteschieten organiseren waarvan de 10de keer als Belgisch Kampioenschap.”

Sponsor Duma-Rent – met Markse Roots – komt terug als sponsor met een hoogtewerker waardoor we pantoffels die in de dakgoten terechtkomen kunnen verwijderen. Wij zijn hen heel dankbaar en danken ook DK Rental uit Waregem die ons vele jaren gesteund heeft.”

Team-event

Het team-event van het Savatteschieten is al een hele tijd uitverkocht. Dat vindt zondag plaats van 11 tot 14 uur. Daar strijden 12 teams van vijf teamleden voor de titel. “Er zitten twee vrouwenteams in”, stelt Stijn Dusselier. “Voor die ploegenwedstrijd is er geen aparte vrouwencompetitie.” Er zijn teams van onder meer Marke, Wevelgem, Roeselare en zelfs Westerlo.

Binnen het team-event is er een ronde om ter verst, maar er is ook een ronde waar je meer technisch moet gooien. Wie binnen een hoepel of een wasmand landt met zijn pantoffel krijgt meer punten. Er zijn ook verkeerde objecten die dan weer je punten naar beneden halen. Niet enkel kracht telt binnen het team-event, maar behendigheid is even belangrijk.”

Het winnende team mag het jaar erop gratis deelnemen en wint een frietkar voor 40 personen met frietjes en frikandellen. Vorig jaar wonnen de Ipritskoavers, een buurt uit Marke die een buurtfeest organiseerde met hun gewonnen prijs.

Savatteschieten individueel

Bij het individueel kampioenschap is er een aparte puntentelling voor heren, dames en kinderen.

Bij de heren staat het record op 36,65 meter. Thomas Vandeneynde heeft dat record al sinds 2017 op zijn naam staan. Bij de dames is het record 26,5 meter. Ward Honoré won al drie jaar op rij (één coronajaar ertussen werd het niet georganiseerd) en krijgt de titel van Keizer.

Er zijn ook prijzen te winnen bij het individueel kampioenschap. Bij de mannen is dat een jaar gratis bier in ’t Schuttershof en een jaar een gratis Bicky burger bij een erkende Bicky dealer. Voor de dames zijn er prijzen bij Lingerie Capet in Marke, die als sponsor op de kar gesprongen is. Voor de kinderen sponsort ABC Carnaval uit Menen de prijzen. Er zijn ook nog enkele andere prijzen.

Het podium wordt de laatste drie jaar altijd gesponsord door de Vuurwinkel.

Het individueel kampioenschap start om 14 uur en staat voor iedereen open. Je betaalt 2 euro voor 5 pogingen. “Meestal zijn er rond de 800 pogingen bij het individueel kampioenschap. Het laatste uur begint de competitiegeest gewoonlijk op te wekken. Om 19 uur zetten we alles stop, want we proberen dan zo snel mogelijk de prijzen te verdelen, zodat iedereen op tijd op Markeplaats kan geraken voor het optreden van Bart Kaëll in de tent dat om 20 uur start. We werken goed samen met het bestuur van de Septemberkermis en proberen niet in elkaars vaarwater te zitten maar elkaar te versterken in de plaats.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.