De Markoks zijn weer opgestart

copyright foto Els Deleu

Na corona zijn de Markoks, waar maandelijks gekookt wordt door en voor Markenaren, na drie jaar stilte weer opgestart met een nieuw concept. De Markoks ontstonden bijna 9 jaar geleden.

Er bleven enkele Markoks van het eerste uur maar ook enkele nieuwe ‘chefs’ zorgen voor een meerwaarde en komen met nieuwe ideeën. “Zo krijgen we input door iemand die nieuwe groenten kweekt in zijn eigen serre of verrassen leden ons met vernieuwende desserten of een nieuw pittig aperitiefje.”

De Markoks hadden hun laatste kookles in februari 2020, en dan stopte alles plots door de lockdown. Pas in oktober 2022 zijn de Markoks weer herbegonnen met koken in de keuken van de conciërgerie in Marke.

Om iedereen meer bij de kookworkshops te betrekken zijn deze hobbykoks nu nog maximaal met 10. “Zo wordt iedereen betrokken en staat niemand meer op de achtergrond. Doordat iedereen bij alle gerechten kan helpen, kunnen we ook thuis allemaal weg met de recepten.”

De Markoks stapten ook af van het traditionele driegangenmenu, waardoor ze steeds veel te laat bezig waren. “Soms aten we na middernacht nog ons dessert en dat was te laat met een werkdag die erop volgde.”

Er wordt gekeken om regelmatig workshops te volgen. “We denken hierbij bv. aan fermenteren of vis roken”, aldus initiatiefnemer Jacky Sabbe. “We willen ook chefs uit de buurt en mensen uit een andere cultuur uitnodigen en eens werken met thema-avonden waarbij in duo culinaire hapjes gemaakt worden. In het verleden kookten we al Indisch, Vietnamees, Thais, Argentijns en Colombiaans. Tijdens de Colombiaanse avond moesten we ons verkleden en een Tunesische avond werd een tajine-avond.” Er staat alvast al een Marokkaanse avond op het programma. “We willen jaarlijks toch eens iets koken uit een ander land.”

Op de kookavond van deze week hadden de Markoks de eerste chef op bezoek, nl. Koen Toye (gewezen chef van onder meer ‘d Oude Keuken en momenteel manager van bars en restaurants binnen Syntra West)

Gerechten

De verschillende leden brengen gerechten en recepten aan en dan wordt alles samen klaargemaakt. Tijdens ons bezoek wordt een lamskroontje gemaakt volgens een recept dat Jacky nog leerde klaarmaken tijdens vroegere kooklessen.

“Er loopt wel eens iets mis, maar het fijne is om er dan toch iets geslaagds van te maken en als een saus mislukt proberen we samen iets te doen om deze toch te redden.”

Voor de start van de Markoks nu bijna 9 jaar geleden werd een project uitgeschreven van Markenaren voor Markenaren, of van Kortrijkzanen voor Kortrijkzanen. “Het duurde anderhalf jaar voor alles klaar was en we hebben de keuken weten installeren. We zijn zelfs gestart zonder oven. We zijn blij dat we van de ruimte in de conciërgerie kunnen gebruik maken.”

Sfeer en gezelligheid staan nog altijd hoog gequoteerd. “Zo ontbreekt ons aperitiefje zeker niet”, luidt het. “Het blijft een vriendengroep en één keer per jaar worden ook de partners en de ex-leden uitgenodigd voor een barbecue.

Er is ondertussen al een lange wachtlijst van mensen die er willen bijkomen. “We breiden echter niet meer uit. Het feit dat we in een kleine groep werken, biedt – een meerwaarde. Anderen kunnen natuurlijk ook een groep opstarten op een andere dag. Die keuken kan hier gebruikt worden!”

error: De inhoud is beschermd!