“De lockdown noodzaakte ons om op zoek te gaan naar een alternatief”

Dennie Vancauwenberghe achteraan op de foto en Kurt Velghe vooraan (copyright foto Els Deleu)

Kurt Velghe (52) en Dennie Vancauwenberghe (31) maken podcasts over theater en alles wat er bij hoort. Deze week kwam hun vijftiende aflevering online.

Kurt

Kurt Velghe werd geboren in Oostende, waar hij woonde tot hij 8 jaar was. Dan kwam hij in Zwevegem wonen. Hij werkt als vertegenwoordiger bij Betafence. Kurt is een toneel- en filmliefhebber in hart en nieren.

Hij is voorzitter van toneelgezelschap Klakkeboem uit Zwevegem-Knokke, dat sinds dit jaar in OC Den Tap in Moen speelt. Hij speelde ook al tien jaar in het Zwevegems Theater. “We spelen eveneens met z’n zessen bij Inteam. Kurt regisseert ook over heel West-Vlaanderen en speelt in Die Ghesellen in Deerlijk en bij Theater Platteau in Roeselare. Al 35 jaar gaat Kurt regelmatig naar theater. Hij schrijft ook regelmatig iets voor Opendoek

Dennie

Dennie Vancauwenberghe groeide op in Zwevegem Knokke en verhuisde nu naar Zwevegem. Hij werkt al 11 jaar als animator in het woonzorgcentrum in Heestert.

“Ik speel al van mijn 13 jaar toneel. Ik startte bij Studio Zwevegems Theater. Toen ik oud genoeg was om mijn vleugels uit te slaan ben ik bij Klakkeboem en ook bij Inteam gekomen.

Luisterspelen

“We spelen twee stukken per jaar, een komedie in de krokusvakantie en een ander stuk in de herfstvakantie. In oktober van dit jaar konden we gelukkig spelen, maar de lockdown noodzaakte ons om op zoek te gaan naar een alternatief om onze acteurs en ons publiek bezig te houden.”

We maakten twee luisterspelen waar zo’n 20 acteurs aan meewerkten. Er was één van twee en één van drie afleveringen. Eén van de luisterspelen werd al 1000 keer gevolgd. ‘Kleurloos’ en ‘The McMurder Murder’ zijn nog altijd te beluisteren via Spotify. “Het was leuk en de acteurs bleven bezig.”

Podcasts

Na wat brainstormen besloten Kurt en Dennie om een vervolg aan de luisterspelen te breien met een Klakkeboem Podcast over theater en alles wat daar bij hoort. “We hebben het vooral over liefhebberstheater maar ook over professioneel theater. We lanceerden de eerste op 4 februari en ondertussen zitten we al aan de vijftiende aflevering. We werken altijd met een gast, in aflevering 14 was dit Tom Ternest.”

Kurt en Dennie denken dat ze de één van de weinigen zijn die over theater een podcast hebben. “We waren daar vroeger ook al over bezig, maar dan over films – we maken allebei amateurfilms – maar er zijn wel duizend podcasts over films…

Voor hun Podcast beginnen Kurt en Dennie altijd met nieuws uit Klakkeboem en er is altijd een centraal thema. Zo kan het eens over kostuums of over decor gaan, of over iets anders binnen de toneelwereld. “We proberen altijd wel leuke weetjes te brengen die met het thema te maken hebben.” Er zijn ook enkele vaste rubriekjes. “We vertellen welke stukken we gezien hebben en kijken of er nieuws over theater in de pers verscheen. We geven onze mening en babbelen erover met onze gast. In het begin contacteerden we die gast telefonisch maar nu is hij aanwezig. Het is fijn en je krijgt andere invalshoeken. We lassen ook graag een snelle vragenronde met onze gast in. Helemaal op het einde kunnen de luistereaars genieten van een dialoogje.”

Kurt en Dennie zijn meestal een uurtje of twee bezig met de opname. “We proberen altijd in één stuk op te nemen en er achteraf niets structureels aan te veranderen. De opname wordt gewoon doorgeluisterd en wat afgewerkt, we zoeken dan nog een titel en per aflevering zoeken we een icoontje. “Het moeilijkste is het maken van intromuziekjes of korte muziekfragmentjes”, aldus Dennie. “We zoeken ook nog altijd naar korte dialoogjes en grappige teksten voor op het einde.”

De podcasts die meestal tussen drie kwartier en een uur duren zijn te beluisteren op zes platformen maar ze worden het meest beluisterd via Spotify.

Kurt en Dennie amuseren zich in het maken van podcasts. “We doen het nog altijd met veel plezier en ook de gasten die komen zijn tevreden. De meeste mensen die luisteren zijn enthousiast dat we dat doen.” Kurt vertelt dat één van zijn collega’s vond het zelfs voor wie niet geïnteresseerd is in theater leuk om naar te luisteren.

“Het is een projectje van ons twee geworden. We hebben er ook wel wat voorbereidingswerk aan.”

Kurt en Dennie hebben ook nog dromen. “We dromen ervan om eens een film te maken. We maakten allebei al wel enkele amateurfilmpjes maar het is een groot verschil met theater dat je meestal met een gezelschap maakt. Voor een film moet je alles zoeken: naast een scenario heb je acteurs, een regisseur, een klankman, iemand voor het licht en veel locaties nodig. Er kruipt ook enorm veel werk in en je hebt niet veel film na één draaidag. Dan moet je ook nog monteren. Het lijkt ons wel heel tof, maar we willen het dan ook wel heel goed doen.”

We laten je graag meegenieten van enkele podcasts.

Dit is de eerste : Pandemie… wat nu?

Dit was de zomerpodcast:

Hieronder kan je luisteren naar de podcast over amateurs en professionals:

error: Content is protected !!