De Kist van Oxford komt naar Kortrijk

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De Kist van Oxford waarop taferelen van de Guldensporenslag afgebeeld zijn, komt naar Kortrijk.

Ze staat nu nog in New College in Oxford maar zal vanaf deze zomer te zien zijn in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar vanaf 11 juli het verhaal van de Guldensporenslag op een multimediale manier zal gebracht worden en 7 dagen op 7 gratis te bezoeken zal zijn.

Op 10 juli 2022 wordt de vernieuwde scenografie over de Guldensporenslag in de Onze-Lieve-Vrouwekerk geopend. Hierin komt niet alleen de gebeurtenis zelf aan bod, maar zal onder meer ook aangetoond worden hoe de slag door de eeuwen heen afgebeeld en verbeeld werd. “De koffer van Oxford vormt hierbij een essentiële schakel in de opstelling”, aldus schepen van Cultuur Axel Ronse. Sinds 2006 was er al een replica opgesteld in het vroegere museum 1302. “Nu komt dus de echte kist naar Kortrijk, wat ongetwijfeld één van de hoogtepunten zal worden in de nieuwe opstelling.”

“De inzet van de Vlaamse diplomatie op niveau van Vlaams minister-president Jan Jambon, ondersteund door het FIT (Flanders Investment & Trade), kon de Universiteit van Oxford overtuigen om de authentieke kist ‘The Courtrai Chest’ naar Kortrijk te laten komen, zodat de museale beleving dit topstuk kan tentoonstellen! De kist komt in bruikleen naar Kortrijk voor minstens 1 jaar.”

In bijzijn van schepen van cultuur Axel Ronse en de minister-president werd dit nieuws woensdag officieel aangekondigd in New College, Oxford.

Het voorpaneel van De Kist van Oxford is de oudste bekende afbeelding van de Guldensporenslag. Het dateert wellicht van kort na de slag en werd door een Brugse schrijnwerker vervaardigd. Details zoals banieren, wapens en wapenschilden wijzen erop dat de maker goed op de hoogte was van de historische feiten. 

De kist werd in 1905 ontdekt in de buurt van Oxford. Aanvankelijk was er twijfel over de authenticiteit van het eikenhouten voorpaneel, maar onderzoek wees uit dat het hout rond 1280 gekapt is, en kan dus kort na 1302 bewerkt zijn.

Het houtsnijwerk is typisch voor de bijna stripverhaalachtige vertelstijl van die tijd, die je ook op miniaturen ziet. De kist kwam waarschijnlijk kort na de slag via diplomatieke weg in Engelse handen.