“De kinderen zullen schitteren op de catwalk!”

Links op de foto zien we Karin, en rechts staan Wim en Jenny van stichting ART for All (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 16 oktober – de vooravond van de Wereldverzetdag tegen Armoede van 17 oktober pakt Love in Action uit Wervik uit met een catwalk door kinderen in kwetsbare situaties. Initiatiefneemster Karin Charlet (53) verwacht heel wat geïnteresseerden.

Karin Charlet – gekend als ‘Moeke’ startte 27 jaar geleden een initiatief op voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. “Om de twee weken organiseren we activiteiten. Hiervoor halen we samen met enkele vrijwilligers de kinderen op”, vertelt Karin. “Bij ons is alles gratis, is er geen inschrijvingsgeld of een uniform dat moet aangekocht worden… Het is de bedoeling om de kinderen een aangename tijd te bezorgen waar ze kunnen zingen, lachen, plezier maken…

Hoe het begon

Karin en haar man wonen in Wervik en hebben vijf kinderen en ondertussen al vele pleegkinderen. “Jaren aan een stuk zaten we thuis met tien aan tafel”, vertelt ze. Het gezin begon 28 jaar geleden pleegkinderen op te vangen.

“Toen mijn kinderen in de kleuterklas zaten waren er geregeld verjaardagsfeestjes, maar ik merkte wel dat het altijd dezelfde kinderen waren die naar die feestjes mochten gaan”, begint Karin. “Ik vond het zo erg dat sommige kinderen niet aan bod kwamen, en toen mijn kinderen vroegen om een verjaardagsfeestje te organiseren mocht dit van mij enkel op voorwaarde dat ze alle kindjes uit de klas vroegen en er geen cadeautjes mochten zijn, want voor gezinnen in armoede is dat ook soms een drempel die ervoor zorgt dat de kinderen niet komen.”

In 1994 begon het dus met een verjaardagsfeestje van Karins kinderen, maar de kinderen bleven bij haar komen om te spelen in een legertent bij haar thuis. “In het begin kwamen er telkens wel tien kinderen, maar dat is nu zodanig gegroeid dat we uiteindelijk met 75 kinderen uit Wervik en Geluwe op kamp gaan.”

Love in Action

Ondertussen kreeg de organisatie met ‘Love in Action’ een naam. “De groep werd op de duur een beetje te groot om dit nog in mijn huis te organiseren en ik wou ook wel een beetje onze privé afbakenen. We zochten een pand waar we terecht konden en moesten verschillende keren verhuizen. We zaten overal waar je maar kan denken, maar nooit hadden we een eigen lokaal waar we het zelf gezellig konden inrichten. Mijn kinderen hebben de gezellige warmte van een thuis nodig.” Na lang zoeken kon Karin een gedeelte van een pand van de stad Wervik huren in de Scherpenheuvelstraat. “Dat konden we inkleden met tekeningen die de kinderen zelf maakten. Ik heb er kasten vol knutselmateriaal en we konden er ook al een speelpleintje plaatsen.” Tijdens het schooljaar komen er om de twee weken telkens zo’n 25 à 30 kinderen van 6 tot 12 jaar spelletjes spelen, zingen, knutselen… “Het is heel laagdrempelig en de kinderen kunnen er kind zijn. Tijdens de vakanties komen we meer samen. Dan zijn er ook nog de extra feestjes zoals een Sinterklaas- en een kerstfeestje en een Paasraap. We hebben ondertussen ook al een tienergroep, maar die komt minder frequent samen.

Love in Action is ondertussen erkend als jeugdbeweging in Wervik. “We krijgen hierdoor een jaarlijkse subsidie waarvoor we erg dankbaar zijn. Voor de rest zijn we afhankelijk van giften van vrienden en familie en ook van organisaties en serviceclubs.” Wie wil steunen kan met Karin contact opnemen via loveinactionteam@gmail.com

voedselbedeling

Bij Love in Action zijn de kindernamiddagen altijd gratis. “Enkel voor de week waar we naar ’t Eksternest in Westouter op kamp gaan vraag ik 8 euro per kind voor een hele week eten en drinken, activiteiten en veel liefde! Daarmee kan ik het busvervoer betalen. Voor al de rest zoeken we sponsoring. Naast Karin gaan zo’n 15 vrijwilligers mee. “Enkele van mijn eigen kinderen gaan dan mee om te begeleiden. Wat ook goed nieuws is, is dat sommige jongeren die uitgegroeid zijn uit de kinderclub nu ook buddy zijn en mee gaan om te begeleiden. Er zijn er ook die studeren aan de hogeschool, dit kon dankzij de laptops die we kregen. Dat alles betekent toch dat we iets bereikt hebben!”

Karin is 14 jaar geleden ook gestart met het bedelen van voedsel. Hiervoor heeft ze contacten met de voedselbank in Kuurne. “In het begin bedeelden we voedsel voor 25 kinderen en hun gezin maar nu bedelen we in Groot-Wervik al 156 gezinnen.”

“de kinderen zullen schitteren!”

Karin kijkt echt uit naar vanavond. “We zullen de kinderen zien schitteren. Er zijn er 38 die meelopen op de catwalk of fungeren als ‘bodyguard’. Ze zijn tussen de 5 en de 17 jaar. Love in Action reageerde hiervoor op een projectoproep van VRIJUIT en kon met kunstenaars samenwerken in het teken van armoede. “We zijn in zee gegaan met ART for All, met Wim en Jenny uit Houtave, die wereldwijd kunstprojecten verzorgen. Verspreid over vier maanden gingen we samen met Wim en Jenny en onze kinderen aan het werk om kledij te maken van papier en stof en een VIP-wagen te maken. Niet het resultaat is het belangrijkste, maar de verbinding die we konden maken met de kinderen. Kinderen vertelden veel, maakten plezier en speelden spelletjes.” Het resultaat van dit project waar de catwalk maar ook dans in verwerkt zijn kan je op zaterdag 16 oktober om 19 uur bewonderen in de school Mater Amabilis aan de Koestraat 26 in Wervik.

Na afloop krijgen de ouders en de sponsors nog een hapje en een drankje en is er tijd voor beleving.

Voor het plaatsen van de stoelen geef je best een seintje via loveinactionteam@gmail.com als je op zaterdagavond 16 oktober nog wilt komen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.