“De kinderen kijken hier hun ogen uit!”

copyright foto Els Deleu

Op zondagnamiddag 18 september vindt de 22ste Kinderfoor plaats in het centrum van Kuurne. Er worden meer dan 1.000 kinderen verwacht die gratis aan verschillende van de 50 activiteiten deelnemen. Inschrijven is niet nodig. Je komt gewoon je hoofdband halen aan de kerk. Er zijn activiteiten rond de kerk, rond het gemeentehuis en op het Marktplein. De Kinderfoor is iets wat enorm leeft in Kuurne.

Toen Chiro St-Michiel Kuurne een verjaardag vierde midden de jaren zeventig waren er tal van activiteiten voor kinderen op het Marktplein van Kuurne. Dat was zodanig meegevallen dat het een aanzet gaf tot het organiseren van de Kinderfoor.

In 1979 vond de eerste Kinderfoor plaats die georganiseerd werd door een comité voor de Kinderfoor. Robin Vermeire was de eerste voorzitter en er volgden er nog verschillende. De huidige voorzitter is Jan Declerck.

De kinderfoor wordt om de twee jaar georganiseerd, maar soms waren er enkel losse activitieiten of eens een doolhof in KUBOX. “Ons doel is om kinderen een onvergetelijke namiddag te bezorgen met tal van gratis doe- en belevingsactiviteiten, die je thuis niet of niet gemakkelijk kan of mag uitproberen. De 22ste editie was voorzien voor 2021, maar door corona werd de Kinderfoor toen niet georganiseerd. “We zagen het niet zitten om er te spelen met mondmaskers, coronapassen en één toegang. Het leuke aan de Kinderfoor is dat kinderen van alle kanten toekomen. Ze moeten hun ogen kunnen uitkijken!”.

Gratis

Alle activiteiten op de Kinderfoor zijn gratis. “We krijgen een mooie subsidie van de gemeente en wat sponsoring want we hebben toch wat budget nodig voor de aankoop van materialen en de huuractiviteiten. We hebben veel veel volk nodig op ons terras om voldoende middelen te hebben.” De Kinderfoor zelf is een ‘reclameloze’ activiteit.

Organisatie

“Het wordt wel complexer om te organiseren. Je moet met zoveel dingen rekening houden. We worden voor onszelf veeleisender, maar ook de mensen worden meer veeleisend. We hebben ook enorm veel (zo’n 200) medewerkers nodig zodat er bij elk van de 50 activiteiten minstens twee mensen begeleiding en/of toezicht kunnen garanderen. Ook voor de opbouw de hele zaterdag en op zondagvoormiddag vanaf 5 uur en voor de afbraak op zondag vanaf 18.30 uur kunnen we veel mensen gebruiken.”

In de toekomst zoekt het bestuur nog mensen die in de kerngroep van de Kinderfoor willen komen voor het voorbereidingswerk en om het draaiboek te maken. “We zoeken nog vers bloed en hebben nog geëngageerde mensen nodig om de Kinderfoor te versterken. Wie wil meewerken mag ons zondag gerust aanspreken of ons contacteren via mail op info@kinderfoor.be .

Speel- en spelplezier

De Kinderfoor betekent een namiddag vol speel- en spelplezier voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Er zijn activiteiten voor peuters, kleuters, lagere schoolkinderen en jongeren van de eerste graad van het middelbaar.

Sommige activiteiten zijn groot en spectaculair maar er zijn ook standjes waar kleine knutselwerkjes gemaakt worden. Alles wat de kinderen maken mogen ze meenemen.

Thema’s

“De laatste jaren proberen we de kinderfoor meer in thema’s in te delen. Er zijn drie grote thema’s. Dit jaar zijn dat ‘Egypte’ (op het Marktplein), ‘sprookjes’ (rond de kerk) en ‘jungle’ (rond het gemeentehuis) en binnen die thema’s proberen we ook onze standen in te kleden.”

“In Egypte komen bv. de plagen van Egypte, sprinkhanen, kikkers, mummies, de nacht, het vullen van het bad van Cleopatra… In de jungle vind je bv. een blote voetenpad met bananenschillen en zand, insecten eten, pluchen dieren, go-carts… En bij de sprookjes is er een hele verkleedpartij met prinsessen, bouw je de huisjes van de 3 biggetjes na of word je een ‘echte zeemeermin’ binnen het thema van Ariel.”

De Kinderfoor begint om 13.30 uur en eindigt om 17.30 uur met een slotshow aan de kerk.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen