De hoogtepunten stapelen zich deze week op

copyright foto Els Deleu

De hoogtepunten stapelen zich deze week alleen maar op in Kuurne, de gemeente die dit jaar 900 jaar bestaat: op dinsdag 12 september werd het beeld van ‘de koppige ezel’ onthuld voor het gemeentehuis, op vrijdag 15 september deed de reus Soupapke zijn intrede, werd hij ingeschreven in het bevolkingsregister en werd hij gedoopt en op zaterdag 16 september worden de pleinen ingewijd met een groots feest.

De koppige ezel

De koppige ezel is een bronzen ezel van de hand van kunstenaar Philip Moerman uit Heule-Watermolen. “Tot 1976 was dat nog grondgebied Kuurne”, stelt de burgemeester, “en Philips vrouw is van Kuurne”. Het lijf van de ezel zit gevangen in een sokkel. “Met een touw kan de inwoner hem proberen er uit te trekken, maar de ezel blijft koppig vastzitten in de steen… een steenezel”, luidt het bij de kunstenaar.

Op de sokkel staat een gedicht van dorpsdichter Katrien Bonte.

De Orde van de Ezel sprak de kunstenaar aan voor het maken van een standbeeld van de Ezel. De gemeente Kuurne betaalde hier 30.000 euro voor en de Orde van de Ezel 10.000 euro. Slechts een beperkte groep van de Orde van de Ezel volgde het maken van het beeld. Voor de meesten was hoe het standbeeld er zou uitzien een verrassing.

“Vele huwende koppeltjes zullen er de eerste huwelijksfoto nemen”, zei de burgemeester. Met StreekgenoOt maakten we er op vrijdag 15 september al de eerste huwelijksfoto van Bart Vervaeke en Sarah Braeckman, het eerste koppel dat in Kuurne trouwde sinds het standbeeld er stond.

De reus Soupapke

Er werd ook een reus gemaakt ter gelegenheid van 900 jaar Kuurne. Hierover vond je deze week al een artikel op StreekgenoOt:

Op vrijdag 15 september deed de reus Soupapke zijn intrede in Kuurne. In een stoet, waar het lied van Soupapke luidkeels meegezongen werd kwam de reus samen met het gezelschap dat jaarlijks de korte revue Soupapke speelt en 300 kinderen van het vijfde en het zesde leerjaar van de Kuurnse scholen naar het centrum van de gemeente.

De stoet hield halt aan het gemeentehuis, waar ze ontvangen werden door de burgemeester en schepenen van de gemeente Kuurne.

Daar werden alle medewerkers bedankt. Eerst en vooral Luc Detollenaere en Rik Nuyttens, de makers van de reus en Rosette Vervaeke en haar vriendin Nancy die de kledij voor Soupapke maakten. De acteurs van de revue ‘Soupapke’ werden ook voorgesteld, met natuurlijk als eerste Soupapke zelf, nl. Jos Depypere.

De ambtenaar van de burgerlijke stand David Dermaux had nog enkele vragen om Soupapke te kunnen inschrijven:

Zijn volledige naam is Soupapke van Cuerne. De namen van de ouders konden niet gemeld worden. Soupapke werd op 1 oktober 1123 te vondeling gelegd aan de trappen van het gemeentehuis van Kuurne.

Er zijn wel twee peters en een meter, nl. Marc Van Wonterghem, Paul Declercq en Nancy Parmentier.

In het gemeentehuis werd Soupapke ingeschreven in het bevolkingsregister. Hij kreeg een grote geplastificeerde identiteitskaart.

Dan trok de menigte die zich rond de reus geschaard had naar de zijkant van de Sint-Michielskerk, waar pastoor Filip Debruyne klaar stond om Soupapke te dopen.

Praktisch was het niet haalbaar om de reus in de kerk te dopen, vandaar dat dit op een podium naast de kerk gebeurde. De pastoor beloofde dat de reus Soupapke wél tijdens eucharistieviering met de Ezelsfeesten in de kerk zal staan.

De reus kreeg ook een scapulier om, de peters en meter mochten de doopkaars aansteken en er was een doopschelpje.

De gemeente deelde voor iedereen een lolly voor 900 jaar Kuurne uit. Van de peters en de meter van Soupapke was er voor alle kinderen een wafel en een drankje.

Opening van de pleinen

Op zaterdag 16 september worden het plein op De Tramstatie en het nieuwe Marktplein in Kuurne officieel geopend na de werken voor de centrumvernieuwing.

De centrumstraten worden tussen 16.30 en 19 uur een belevingsparcours. Ook de reus Soupapke en echte ezeltjes zullen aanwezig zijn.

Vanaf 18.45 uur zal lokale DJ Skallie zorgen voor muziek. Ook DJ Paul Declercq van Huis Van Wonterghem zal draaien en er volgt nog een DJ-battle tussen Kuurns burgemeester Francis Benoit en Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe. Daarna zorgt Regi voor een waar feestje. Dirk Stoops sluit af tussen 22 en 23 uur.

Tussen 19 en 20 uur zorgt het plaatselijk Feestcomité voor een drankje en een hotdog voor elke Kuurnse inwoner.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen