De Hoge Kouter bedankt Volkse Kermis

Copyright foto Els Deleu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Aangezien de Volkse Kermis Anzegem ophoudt te bestaan, en De Hoge Kouter uit Kortrijk gedurende de afgelopen 20 jaar op niet minder dan 70.000 euro giften kon rekenen, werd het Comité van de Volkse Kermis nog eens uitgenodigd in De Hoge Kouter voor een bedanking.

34 jaar Volkse Kermis

“Begin de jaren tachtig startte jeugdclub vzw De Gaper met het organiseren van een Volkse Kermis in de Oudstrijdersstraat op de eerste zondag van september”, begint Frank Veys (64). Na enkele jaren hield de vzw op met haar activiteiten en na een jaar van stilte op die zondagnamiddag kregen enkele buren onder impuls van Frank het idee om zelf iets te gaan doen. De pioniers waren naast Frank ook Eugeen Vancraeynest, Marcel Vandenbroucke, Marc Godefroidt, Annick Furniere, Marnix Vancompernolle, Lode Parmentier en Piet Merlier.

“De opbrengst van de eerste editie onder de nieuwe vorm in 1986 was 12.000 Belgische Frank die geschonken werd aan de Feniks in Avelgem, waar de twee broers van mijn vrouw naar toe gingen.”

Frank vond die 12.000 euro maar een luttel bedrag en wou meer. Er werd een bijkomende tombola georganiseerd en de opbrengst werd onmiddellijk hoger, nl. 25.000 Frank. “Na het vijfde jaar slaagden we er in om telkens minstens 50.000 Frank te schenken aan een goed doel.”

Het zesde jaar werd MPI Zonnebloem uit Kortrijk ons goede doel. “Wij hadden immers ook twee zonen met een beperking die naar Zonnebloem in de Rekollettenstraat gingen. In 1999 is ook De Watermolen erbij gekomen als goed doel. “Daar ging onze oudste ondertussen naar toe.”

Voor de vijftiende editie was er heel wat nieuw bloed bij de organisatoren gekomen. “Sindsdien slaagden we erin om 2.500 euro weg te schenken aan ondertussen De Hoge Kouter. De bedragen gingen de volgende jaren de hoogte in. Ondertussen kwamen als goede doelen ook Ubuntu en het project Drieweg in Anzegem – waar jongeren met een beperking begeleid zelfstandig wonen – erbij. De laatste jaren konden we 12.000 euro verdelen over drie projecten. Hoewel onze zonen ondertussen niet meer naar De Hoge Kouter gingen, bleven we deze organisatie met MFC en BuSo-school steunen, we werden hier jaarlijks heel goed ontvangen en voelen ons hier nog altijd welkom!”

35ste keer

Vanaf 2015 gooide het comité het over een andere boeg met een nieuwe locatie en een organisatie tijdens het laatste weekend van juni.

In 2020 zou het comité de laatste keer een Volkse Kermis organiseren in Anzegem. “Voor de lockdown hadden we onze eerste vergadering al achter de rug. De balpennen over de kermis 2020 waren al gedrukt. Het werd al snel duidelijk dat een organisatie in juni niet zou lukken. Het najaar lukte uiteindelijk ook niet. Ook vorig jaar lukte het niet om zo’n organisatie op poten te zetten. Daarom werd beslist om vroeger te stoppen. De laatste editie is dus in 2019 geweest.”

Frank zal het missen. “Het was mijn kind. We konden 34 jaar kermissen organiseren voor het goede doel met een ploeg die de laatste 15 jaar dezelfde bleef en waar een mooie vriendengroep uit ontstaan is.”

Dank

“We danken het Comité van de Volkse kermis voor de sponsoring van een deel van onze klimtoren, een volledig ingerichte badkamer, een deel van ons Baghera-bad (dat is een hoog-laag bad), de speeltuigen in onze tuin, een touchscreen en een hoog-laagtafel, een bijdrage aan de toegankelijkheid van onze zij-ingang, tablets voor de jongeren, een PC met groot scherm, een keuken, een fietsparcours, zes podiumdelen, digitale infoborden en degelijke zeteltjes voor in de zorggroepen”, luidt het bij De Hoge Kouter. “We somden zeker nog enkele zaken niet op. We konden gemiddeld rekenen op 3.000 à 5.000 euro per jaar om de voorgestelde projecten mee te financieren.”