Search

De eerste nieuwjaarviering werd georganiseerd door jarige voetbalclub

De zes (oud)-voorzitters (copyright foto Els Deleu)

De voetbalclub Standard de Jeunesse uit Bellegem vierde op zaterdagavond 10 december met zo’n 110 mensen – onder wie zo’n 85 (oud)-spelers de 20ste verjaardag van de vereniging én de nieuwjaarviering in de feestzaal van Au Chevalier in Bellegem, de vaste stek van de ploeg.

Er werd bij het binnenkomen in de zaal hartig nieuwjaar gewenst op het feest van voetbalclub Standard de Jeunesse. “We hebben de traditie om altijd als eerste vereniging nieuwjaar te vieren in december, en als het een beetje kan is dat de tweede zaterdag van die maand”, luidt het bij de zes (oud)-voorzitters die voor de viering van de 20ste verjaardag van de club het huidig bestuur ontlastten door de organisatie van de nieuwjaarsreceptie op zich te nemen.

De (oud-)voorzitters zijn in volgorde Frédéric Vanneste, Ruben Depaepe, Henri Vanneste, Jan Geers, Balder Vermeulen en Gauthier Wille.

Het ontstaan

Standard de Jeunesse (SdJ) ontstond in de zomer 2002 in de tweede Acroll, het jeugdhuis op Bellegemplaats waar nu de bakkerij Hoornaert gevestigd is. “We waren met vier oud-chiroleiders die beseften dat we te oud geworden waren voor de jeugdbeweging”, vertelt Ruben Depaepe die samen met Frédéric Vanneste, Henri Vanneste en Olivier Delaere één van die vier was. “We woonden toen alle vier in de Sint-Pietersweg in Bellegem.”

Er waren en zijn om bij SdJ de komen vier criteria waar leden moe(s)ten aan voldoen, nl. op voetbalvlak enigszins een meerwaarde hebben, gevoel voor humor hebben, er graag bij zijn om samen een pintje drinken omdat de matchen niet stoppen na de match en ‘jong zijn’ omdat er aan continuïteit gedacht wordt. “In het begin kwam voetbal eigenlijk niet op de eerste plaats. Alles wat errond gebeurde was eigenlijk belangrijker. Nu is het voetbal even belangrijk geworden als de nevenactiviteiten.”

Voor de kleuren van de club werd er bewust gekozen voor geel en zwart, de Vlaamse kleuren. “Dit omdat we al kozen voor een Franstalige naam voor onze club.”

Standard de Jeunesse speelt de thuismatchen altijd op ‘de skjève pleine’ – die ondertussen recht gelegd werd – op de voetbalterreinen in Bellegem. Na de match en een drink in de kantine wordt er altijd nog samengekomen bij José in Au Chevalier, het clublokaal.

“Er werden gedurende de 20 jaar dat de club bestaat al vaak – ludieke – filmpjes gemaakt. We hebben zelfs een kanaal op YouTube.”

De voorzitters geven toe dat ze ook wel zot durven doen. “Zo trakteerden we eens om het meest om voorzitter te kunnen worden.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.