De aftrap voor de Vlaamse XIU-actie in Heule

copyright foto Els Deleu

De XIU-caravaan is op FLUODAG 16 november weer vertrokken. Dit jaar werd de aftrap gegeven in Spes Nostra in Heule. Van daar gaat het telkens naar een school in een andere Vlaamse provincie.

XIU roept alle scholen, bedrijven, gemeentes, verenigingen, politiezones en burgers op om het belang van zichtbaarheid in het verkeer – zeker voor fietsers nu de dagen weer donker worden – in de kijker te zetten.

In alle Vlaamse provincies pakt XIU uit met een fietschallenge op rollen in verschillende scholen. Daaraan wordt een getuigenis gekoppeld van een verkeersslachtoffer of een nabestaande van een slachtoffer of een aanmoediging van Frank Deboosere of een andere BV.

Van Heule in West-Vlaanderen gaat het naar Lochristi in Oost-Vlaanderen, Ternat in Vlaams-Brabant, Mechelen in de provincie Antwerpen en Diepenbeek in Limburg.

XIU werd in Kortrijk geboren

“Naar aanleiding van een aantal zware verkeersongevallen met jonge fietsers in onze streek zaten we op 12 november 2008 met vertegenwoordigers van een achttal ouderverenigingen van secundaire scholen uit het Kortrijkse voor het eerst samen”, vertelt Isabelle Vercruysse uit Kortrijk. Isabelle is voorzitter van XIU-vzw. “We besloten onze inspanningen te bundelen en er alles aan te doen om onze jonge fietsers zichtbaarder en veiliger door het verkeer te loodsen.” Op dat moment werd XIU geboren. “Ondertussen ijveren we samen met meer dan 224 Vlaamse secundaire scholen en ouderverenigingen om jongeren te sensibiliseren en te motiveren om zich bij donker en duister weer meer zichtbaar te maken in het verkeer.”

Acties voor zichtbaarheid

Al voor het vierde jaar op rij organiseert XIU de FLUODAG. Telkens wordt op die dag telkens in alle Vlaamse provincies een school of stad bezocht. Dat de school Spes Nostra Heule dit jaar werd uitgekozen als representatieve locatie voor de provincie West-Vlaanderen is niet zomaar gebeurd. “Sinds het bestaan van XIU is deze school elk jaar weer opnieuw met acties bezig die jongeren aanzetten om een zichtbare deelnemer te zijn in het verkeer”, aldus Isabelle. Onlangs organiseerde de school een FLUO-fuif en op FLUODAG komt Heulenaar Joeri Verbeeck, die bij een dodehoekongeval in 2015 zijn oog en arm verloor aan de leerlingen van de derde graad vertellen over hoe je dodehoekongevallen kan voorkomen.

XIU-eenden

Joeri geeft nu dus voordrachten in scholen. Hij trok ook al naar de minister van Mobiliteit met een voorstel voor een eenvoudig en betaalbaar systeem om dodehoekongevallen te voorkomen. “Joeri is ambassadeur voor verkeersveiligheid en symbool voor verkeersslachtoffers geworden”.

Daarom kreeg Joeri van XIU een XIU-eend. Deze werd ook overhandigd aan directeur Heidi Denys voor Spes Nostra Heule om ze telkens in te zetten bij een zichtbaarheidsactie op school. Er was ook een XIU-eend voor Politiezonde VLAS (politiezone van Kortrijk, Kuurne en Lendelede) voor hun blijvende inzet voor zichtbaarheid van fietsers in het donker. Deze politiezone organiseert specifieke acties aan schoolpoorten om jongeren er toe aan te zetten zichtbaar te zijn in het verkeer. Korpschef Kristof Lagaisse van de verkeerspolitie nam de XIU-eend in ontvangst.

Ook Burgemeester van Kortrijk Ruth Vandenberghe kwam mee de FLUODAG ondersteunen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen