Corine en Mady komen elkaar via kunst tegemoet

Corine en Mady voor het Koetshuis (copyright foto Els Deleu)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mady Herman (67) uit Heule en Corine Vanhoenacker (61) uit Rekkem stellen samen tentoon in het Koetshuis in Waregem onder het thema ‘ontmoeten’. Ze willen er vooral hun passie delen met het publiek.

Beide vrouwen voelen elkaars kunst perfect aan. Ze leerden elkaar vier jaar geleden kennen op een wedstrijd in Waterloo. Mady haalde er een bronzen medaille met een sculptuur in glas. “We zagen daar elkaars werken”, zegt Mady. “Corine toonde daar een schilderij met pastel. Ik zag onmiddellijk dat er veel maturiteit in zat en dat het werk door een heel gedreven iemand gemaakt was. Zo zocht ik contact.” Corine en Mady waren allebei bij ‘Cercle Royal Artisique Mouscronnois’ maar kenden elkaar niet. Iets later werd Corine ook lid van de Kortrijkse Sint-Lucasgilde, waar Mady ondervoorzitter is.

Corine

Corine Vanhoenacker was vroeger kleuterleidster in Moeskroen. Ze koos dit voor beroep omwille van haar creativiteit. Later werd ze opvoedster in de bijzondere jeugdzorg in Moeskroen. Tot 14 jaar geleden woonde Corine in Moeskroen. Dan verhuisde ze naar Rekkem om een groter atelier te hebben. “Ik had niet voldoende plaats”, zegt ze. Als ze niet met kunst bezig is, gaat Corine ook graag wandelen.

“Vanaf het moment dat ik begon te werken ging ik ook naar de academie in Kortrijk. Mijn vader vond bij mijn studiekeuze dat ik van kunst niet zou kunnen leven en hij had gelijk. Dan doe je dingen omdat je moet en nu is kunst altijd mijn hobby kunnen blijven. Het is altijd mijn tweede leven geweest.”

Corine doet aan verschillende vormen van kunst. Ze volgde opleidingen en cursussen voor modetekenen, sculpturen, schilderen, modeltekenen, pottenbakken… en volgde verschillende stages. Zo leerde ze eens tijdens een stage om parels te maken zoals ze het deden in de Ijzertijd. “Toen ik Chinees schilderen volgde, heeft dat heel mijn werk veranderd: Chinezen schilderen met heel hun lichaam. Mijn schilderkunst is eigenlijk het resultaat van de bewegingen van mijn lichaam, wat ik bij het Chinees schilderen leerde.” Corine gebruikt altijd verschillende technieken in één werk. Ze maakt gewoonlijk eerst de achtergrond van een schilderij en dan maakt ze achteraf de tekening. “Aan de hand van mijn achtergrond bepaal ik hoe ik de tekening maak”, legt ze uit. Corine werkt ook met porselein en mozaïeken. Ze won al verschillende prijzen en stelde al tentoon in binnen- en buitenland. Ze neemt ook deze maand deel aan een mozaïektentoonstelling in Frankrijk.

Mady

Mady Herman werkte bij Barco en sinds 1988 is ze al bezig met kunst. Ze deed grafiek en ging na haar pensioen op zoek naar een andere materie. Nu doet ze glaskunst. Ze stelde al tentoon in binnen- en buitenland. In de komende jaren kan ze weer naar Polen en Frankrijk. “Overal staat men versteld dat ik met glasfusing zo’n grote glassculpturen maak.” Mady kreeg de kans om in één van de Broeltorens te exposeren met Kunst in Kortrijk, maar daar stak corona een stokje voor. Ze mag ook mee exposeren op de opening van Kunstzomer in juni in het stadhuis van Kortrijk dit jaar. Dat zal ze samen doen met Jan Declercq. “Daar kan ik misschien mensen motiveren om naar de Sint-Lucasgilde te komen.” Mady is daar al jaren ondervoorzitter en één van de drijvende krachten.

Op de tentoonstelling in het koetshuis in Waregem zal Mady voor het eerst haar kristallen werken tonen. Ze toont er ook glasfusing.

Mady doet ook met twee sculpturen mee aan een wedstrijd in Arras in Frankrijk. “Ik ga graag waar mensen me niet kennen, zodat ze me objectief beoordelen.”

“Als ik toegelaten ben volg ik nog een cursus in een glasmuseum in Sars-Potterie, waar iemand een achtdaagse cursus geeft voor glasfusing. Ik kan altijd bijleren, want ik leerde veel aan mezelf. Het is altijd belangrijk om nieuwe dingen te ontdekken en bij te leren!”

Net als Corine is Mady dagelijks met kunst bezig. Soms naait Mady ook.

“We komen elkaar tegemoet”

Mady en Corine kiezen er voor om met hun werken naar elkaar toe te komen. “We willen de ruimte niet overbelasten maar willen dat de mensen echt genieten van onze kunst. Corine stuurde een schilderij dat ze zou gebruiken op naar mij en ik heb daar een beeld naar toe gemaakt”, aldus Mady. “Er zijn niet veel kunstenaars die dat samen doen, want meestal is een dubbeltentoonstelling iets met zoveel mogelijk werken van de deelnemende kunstenaars. Wij komen liever naar elkaar tegemoet. We zien het ook niet in de eerste plaats met commerciële ogen.”

Zo zal Mady beelden hebben in gegoten kristal, waar Corine abstracte schilderijen bij zal tonen. Mady maakt ook glazen werkjes om aan een ketting te hangen, en die komt Corine tegemoet met een ‘porte-plume’ in glas. Bij glazen werken met materie uit grotten van Mady werkt Corine naar de natuur toe. “In de vier zalen die we voor onze tentoonstelling ter beschikking hebben zorgen we telkens voor een andere sfeer.” In kasten zullen Corine en Mady de verschillende technieken uitleggen.

De tentoonstelling in Het Koetshuis bij Baron Casier in de Stationstraat 34 in Waregem vindt plaats van vrijdag 4 tot en met zondag 13 maart. “We zijn er elke dag van 14.30 tot 18.30 uur”, vertelt Mady. Er is voldoende parking in de Marcel Windelsstraat.