Search

Chiro Bavikhove viert 60ste verjaardag

copyright foto Els Deleu

Tijdens het weekend van 12 tot 14 april is er feest bij Chiro Bavikhove. De leiding werd hier zaterdag voor ontvangen op het stadhuis van Harelbeke. Ook enkele leiders van het eerste uur waren aanwezig. De Chiro is een echt familiegebeuren: nu nog zijn er verschillende leden van wie familie bij de oprichting zat.

Over het feestprogramma brachten we al een artikel dat je hieronder kan terugvinden:

De Chiro in Bavikhove is nu gemengd, maar het was de jongenschiro Vertikaal die in 1964 van start ging. “De meisjes waren een jaar later”, vertelt oud-leider Cedric Van Den Bussche, die al even in het archief groef.

Onderpastoor Roger Devos richtte de beide groepen op.

De jongenschiro startte met één afdeling en acht leiders. Martin Descheemaeker was de eerste hoofdleider. De andere leiders waren wijlen Johan Vanneste, André Duchi, Marc Ducatteeuw, Dries Vanneste, Frans Schedin, Jacques Vandecasteele en enkele maanden na de start ook Carlo Vandenbroucke. Het tweede jaar waren er al vier afdelingen.

De meisjeschiro werd opgericht met de naam ‘Chiro Bavikhove’ met juffrouw Erna als hoofdleidster. Daar waren er onmiddellijk vier afdelingen. “Na enkele jaren wilde de Chiro Sint-Amandus heten – genoemd naar de parochie – maar het werd vanaf 1971 ‘Chiro Centraal’. Tussen 1988 en 1992 liep er iets fout en blijkbaar werd de nieuwe naam per ongeluk ‘Chiro Horizontaal’.

In 2009-2010 was er een fusie tussen jongens- en meisjeschiro en werd het ‘Chiro Bavikhove’ in de volksmond.

Lokalen

De meisjes hadden in Bavikhove geluk met hun Chirolokalen. Van bij de oprichting konden zij terecht in de oude meisjesschool. Ze konden er blijven tot met de fusie met de jongenschiro.

Voor de jongenschiro was het vinden van een geschikt lokaal een helse zoektocht, met verschillende verhuizen in de loop van die 60 jaar, tot ze vorig jaar in de nieuwbouw aan de kant van de Oudstrijderslaan terecht konden.

Er waren ooit lokalen in de oude jongensschool (de oude bib), de Vlietestraat, Bavikhovedorp, boven de Bank van Roeselare tegenover Chasse-Patate, in 1984 in de Hoogstraat 12. De Aspi’s zaten nog in een rootput in de Tweede Aardstraat, in de jaren negentig kregen de Aspi’s dan weer een lokaal in de oude jongensschool en later in een oud papierkot van die school. Gelukkig kon er in 1989 verhuisd worden naar de Sporthal waar de Chiro twee lokalen en een keukentje (toen nog materiaalkot) mocht gebruiken naast de KLJ. Die lokalen werden tot vorig jaar nog gebruikt. Er werden ook nog afgedankte chalets van de zeescouts gebruikt, die van De Gavers verhuisd werden.

Na een goede dertig jaar sparen en dank zij daarnaast ook subsidies van de stad Harelbeke, kon men vorig jaar de intrek nemen in de nieuwe lokalen. “Hier zijn nu nog wat aanpassingen nodig en is men nog bezig met de omgevingsaanleg, maar het is een grote verbetering!”

We schreven vorig jaar een stuk over die lokalen van de Chirojongens. Dat kan je hieronder vinden:

Mooie anekdote

Aangezien een bosspel altijd begon met een verplaatsing, leerden Stijn Devolder en Leif Hoste als rakkers koersen dankzij de bosspelen die ze in de Chiro deden. Later werden zij allebei wielrenners.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.