Op zaterdag 30 november was er Sint-Ceciliafeest bij de muziekvereniging Eendracht en Vrijheid in Harelbeke. Na een rondgang door de straten van Harelbeke, was er een afsluitend feest in De Zuiderkouter in Stasegem. Het Sint-Ceciliafeest was meteen ook de afsluiter van het feestjaar waarin Eendracht en Vrijheid de 140ste verjaardag vierde.
De muziekvereniging Eendracht en Vrijheid werd in 1884 opgericht. “Het was indertijd een afscheuring van Sint-Cecilia, waar Peter Benoit lid van was. Gelukkig is het politieke uit de muziekverenigingen ondertussen verdwenen. Er zijn op vandaag nog drie muziekkorpsen in Harelbeke. Vroeger was er nog één meer.”
“In de Eerste Wereldoorlog is er veel materiaal verdwenen, maar over de laatste 100 jaar beschikken we over een mooi archief”, luidt het. “We hebben ook nog verschillende oudere instrumenten waarop nog gespeeld werd.” Deze sieren de muren van het lokaal aan de Ballingenweg in Harelbeke, net als enkele dirigenten.
De muzikanten zijn zeer tevreden met hun lokaal waar de stad voor zorgde. “We zitten hier nu 17 jaar. Ervoor was hier de tekenacademie en nog eerder was er het stempellokaal.
“We zijn hier ook goed gelegen, onder het waakzaam oog van Peter Benoit, die nog in het huisje hiernaast woonde.”
Enkele van onze leden hebben hier alles ingericht en de wanden geplaatst. Er staat zelfs een bar. De muzikanten vinden dat naast de muziek ook het sociale een belangrijke rol speelt.
“We zijn de oude bar uit het parochiaal centrum gaan afbreken en hebben hem hier gezet,” aldus Rudy Kesteloot die binnen de muziekvereniging een technisch sterke ploeg leidt.
Vieringen
Toen Eendracht en Vrijheid in 1984 honderd jaar bestond, werkte de vereniging mee aan een concert ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de geboorte van Peter Benoit én was er een viering voor de 100ste verjaardag van Eendracht en Vrijheid.
Ook het 125-jarig bestaan werd gevierd.
Al van bij het begin van Eendracht en Vrijheid waren er concerten en stapconcerten, werden feesten opgeluisterd en er werd er aan processies en festivals deelgenomen.
Nu zijn het opluisteren van de herdenking op 11 november, het stapconcert met de kermis in Harelbeke en het Sint-Ceciliafeest met rondgang in de namiddag vaste waarden die elk jaar terugkomen. Er zijn ook concerten. “We zijn lange tijd naar de kust geweest om te spelen. “Nu worden muziekkorpsen bijna niet meer gevraagd aan de kust. Vroeger was er elke zondag wel ergens een korps dat speelde.”
“Een andere verandering is dat er nu ook geen politiebegeleiding meer is voor stapconcerten. We hebben nu zelf onze begeleiders mee.”
Om de 140ste verjaardag te vieren was er dit jaar in mei een aperitiefconcert waar iedereen gratis uitgenodigd werd. “We gaven in oktober een jubileumconcert samen met de Winzerkapelle van Kinheim, waarmee we verbroederd zijn.”
Zaterdag werd het jubileum dus afgesloten met het Sint-Ceciliafeest.
De muziekvereniging telt momenteel ruim 50 actieve leden. “We hebben zelfs enkele muzikanten meer dan vroeger. Elk jaar komen er enkele bij. We zijn heel gelukkig dat we ook een jeugdmuziek hebben!”