Deze week start de laatste werkweek van Carine Claeys die in mei 64 wordt. Ze gaat officieel op 1 mei met vervroegd pensioen. Carine is al jarenlang een gevestigde waarde binnen het Wit-Gele Kruis, waar ze jarenlang regiomanager voor de regio Kortrijk was. Het Wit-Gele Kruis was haar hele loopbaan haar enige werkgever.
Carine Claeys werd als regiomanager vervangen door Geert Monserez (60) die afkomstig is uit Bavikhove en nu in Moorsele woont. Geert was lange tijd afdelingsverantwoordelijke in het Wit-Gele Kruis in Harelbeke. Hij werkt ondertussen ook al 21 jaar voor het Wit-Gele Kruis. Voordien was hij hoofdverpleegkundige in het ziekenhuis in Moeskroen.
Op 1 oktober – na de hervorming van 12 naar 8 afdelingen binnen het Wit-Gele Kruis – werd Geert regiomanager in de afdeling Kortrijk, waar Kuurne, Harelbeke, Menen en Geluwe bij kwamen. “We linkten ons op 1 oktober naar de eerstelijnszones.” Binnen de afdeling Kortrijk werken momenteel zo’n 160 verpleegkundigen.

Carine
Carine groeide op in Waregem. Ze studeerde voor verpleegkundige in Sint-Geertrui, de school in Sint-Denijs-Westrem die verbonden was aan het AZ Maria Middelares in Gent. Carine studeerde er in juni 1983 af als sociaal verpleegkundige, iets wat heel nuttig geweest is in haar latere job. “Ik studeerde af in een periode waar er geen werk was.”
Carine is getrouwd met Jan Vermeire, die ondertussen al vier jaar met pensioen is. Het gezin woonde nog in Kuurne en woont nu in Bavikhove. Er zijn twee dochters en vier kleinkinderen.
Een volledige loopbaan bij het Wit-Gele Kruis
Op 19 maart 1984 begon Carine als verpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis. Ze werkte een jaar in Waregem, toen nog een aparte afdeling en trok dan voor zes maanden naar de Barakken in Menen. Dan kwam ze naar Pius X in Kortrijk.
Na een opleiding is Carine nogal snel adjunct-hoofdverpleegkundige geworden bij het Wit-Gele Kruis Harelbeke. “We zaten toen nog in het klooster in de Marktstraat in Harelbeke, waar nu De Bron gevestigd is”, zegt ze.
Carine zag veel veranderen in de jaren dat ze voor de organisatie werkte. “Er waren nog geen GSM’s of computers en als er een nieuwe patiënt was konden we dit zien aan een kartonnen kruisje dat aan het venster van het klooster geplaatst werd. Dan wisten we dat we er moesten binnengaan om de gegevens van de nieuwe patiënt te krijgen. Nu kunnen we ons dat niet meer inbeelden. De lijsten waren toen ook nog allemaal op papier.”
Na een jaar in Harelbeke is Carine er hoofdverpleegkundige geworden. “De vroegere hoofdverpleegkundige ging toen met pensioen”, legt Carine uit.
Na enkele jaren – in 1997 – werd Carine districtmanager. Ze werd dan verantwoordelijke voor Zuid-West-Vlaanderen, met de afdelingen Harelbeke (waar ook Waregem onder zat), Avelgem, Kortrijk, Ieper en Poperinge. Als districtmanager moest Carine die vijf afdelingen met elk een hoofdverpleegkundige aansturen. “Ik had geen eigen team meer en miste dat wel. In 2005 kwam de functie voor hoofdverpleegkundige van de afdeling Kortrijk vrij, en heb ik dat meegenomen en ben ik naar de afdeling teruggekomen. Ik kon toen ook weer contact met patiënten hebben. Tot 1 oktober vorig jaar was ik regiomanager voor de afdeling Kortrijk. Als regiomanager ben je eindverantwoordelijke voor de hele afdeling.”
“Met de reorganisatie op 1 oktober had ik nog 6 maanden te werken en nam Geert de functie als regiomanager voor Kortrijk over.” Carine leidde vanaf dan drie maanden lang een nieuwe regiomanager op in Roeselare en volgde de laatste drie maanden de regiomanager in Ieper op. “In mei komt daar een nieuwe regiomanager.”
De toekomst
“Ik was veel bezig met uitbouw en het bekijken van nieuwe mogelijkheden. Je bent dus altijd strategisch bezig. Als regiomanager ben je ook bezig met nieuwe projecten. Eén ervan is de verpleegkundigen die in de huisartsenpraktijken gedetacheerd worden om de huisartsen te ontzorgen – door het tekort aan huisartsen in de regio. Vorig jaar zijn er hier een zestal opgestart in het Kortrijkse. Verpleegkundigen worden er ingezet voor bv. bloedafnames, het verwijderen van spiraaltjes, wondzorgen, het geven van vaccins,… voor de patiënten bij de arts komen.”
“Een andere uitdaging zit in het werken met straatverpleegkundigen. In Kortrijk hebben we er al twee, maar in verschillende regio’s begint men nu met straatverpleegkundigen te werken. Dat zijn mensen die er bewust voor kiezen om zich een paar uur in de week in te zetten voor bv. de daklozen. Het Wit-Gele Kruis is een grote organisatie die zich op dergelijke projecten kan inzetten, naast de meest gekende thuisverpleegkundigen.”
“Meer en meer wordt er nu ingezet op patiëntenparticipatie. Naar de toekomst toe wordt dat belangrijker en wordt de vraag gesteld hoe je als patiënt kijkt als ‘baas van je eigen zorg’. Er moet ook inspraak van patiënt en familie zijn. We zijn ook bezig met preventie en zijn aan het kijken hoe we kunnen zorgen dat er preventief gewerkt wordt. Hoe gaan we mensen bewust maken dat zorg belangrijk is, bv. bij diabetes en chronische ziekten?”
Vrije tijd
Carine heeft altijd heel graag haar job gedaan, zelfs nog tot op de laatste dagen. “Het zal me raar doen om te stoppen, want het is een job met veel uitdagingen en waar ik veel contacten heb.”
Nu zou Carine een beetje willen reizen. Er is al een 10-daagse fietsreis naar Nederland en een verre reis gepland. “Nu zal ik eens drie weken weg kunnen zonder me zorgen te maken over wat er allemaal op het werk zal blijven liggen.”
“Ik zal ook in de tuin werken. Het is een ideale periode hiervoor want het mooie weer komt er aan. Ik heb ook een kleine serre waar ik wat kan ‘prutsen’. We wandelen en fietsen ook graag. Dat zijn de dingen die er het eerste jaar zitten aan te komen. Ik zal ook alles wat laten bezinken en kijken wat er op mijn pad komt, misschien zit er hier en daar wel wat vrijwilligerswerk in, maar nu zal ik eerst even genieten.”
“Onze vier kleinkinderen zullen we ook nog meer kunnen opvolgen. Er zit nog eentje in het kleuter en er zitten er drie in het lager. Er zijn er die volleybal spelen en daar gaan we supporteren.”
Carine zal wellicht niet ‘in een zwart gat vallen’, want ze heeft veel interesses. “Ik ben dit schooljaar al gestart met naailes en zou nog wat meer lessen willen volgen. Ik wil ook meer sporten en eens gaan zwemmen.” Koken en bakken en alles met handenarbeid doet Carine ook graag.”
Ze zal nu ook meer naar de activiteiten van Ferm Bavikhove – waar ze lid is – kunnen gaan.