Nu Kuurne 900 jaar bestaat, en de gemeente een rijke cafégeschiedenis kent, ging de gemeente op zoek naar quotes gelinkt aan Kuurne die pasten voor op een bierkaartje.
Er werd een oproep verspreid onder de inwoners om toogwijsheden en caféklap die paste op een bierkaartje en die het liefst met Kuurne te maken had. Uit de 100 inzendingen werden er door een jury, waar ook dorpsdichter Katrien Bonte in zetelde, anoniem de beste 7 wijsheden weerhouden om te drukken op een bierkaartje. Katrien zorgde ook nog zelf voor een spreuk.
Met elk van de 8 spreuken werden er telkens 5.000 bierkaartjes gedrukt. De 40.000 bierkaartjes worden nu verspreid over de 65 Kuurnse horecazaken. “Het is nu het ideale moment, want de kermis en de opening van de pleinen komt er aan”, aldus burgemeester Francis Benoit. Café Astrid op Sint-Pieter kreeg de eerste bierkaartjes. Daar namen we ook een foto van de burgemeester, de dorpsdichter en enkele mensen van wie één of meerdere van hun wijsheden op een bierkaartje kwam.
Wijsheden
Katrien Bonte kwam voor de dag met ‘een samenloop van opstandigheden’. “Ik was op zoek naar woorden die pasten bij Kuurne, vandaar dat ik kwam bij een samenloop. De opstandigheden verwijzen naar de opstand van de Kuurnenaren tegen de fusie met andere gemeenten”, legt ze uit.
Met ‘Zo plat op dit kaartje Krijgt elk tooggesprek Toch een staartje’ verwees Philip Vertriest naar een gesprek op café dat toch vaak een staartje – een vervolg – krijgt achteraf.
Marc Vandecasteele maakte al 850 en 875 jaar Kuurne mee. Met ‘Ik, verhuizen uit Kuurne? Nog in geen 900 jaar!’, laat hij weten dat hij er niet zal weggaan. Marc diende ook een tweede zegswijze in die een bierkaartje haalde. ‘En? Ook dorst? IA’. Met het antwoord van een ezel vertaalt hij ‘ja’ in het Kuurns.
Voor ‘Ezeloplaadpunt hier’, verwijst Jean-Pierre Veys naar het ‘zich opladen’. Hij had ergens in een café zien staan ‘bier hier’, en dat bracht hem inspiratie.
An Maes wil met haar spreuk duidelijk maken dat Kuurne leeft en een feestgemeente is. Ze schreef ‘Kuurne… aan feesten geen nood. Hier is leven voor de dood!’
Johan Haerynck, een Bruggeling die ook iets instuurde verwees met ‘Brussel ligt halverwege Kuurne’ naar de koers Kuurne-Brussel-Kuurne.
Luc Gheysens spreekt dan weer in codetaal en haalde zijn inspiratie uit zijspreuken in de Druivelaar. Lucs wijsheid luidt: ‘Elk Zijn Eigen Liefde’ zei de vrijgezel en hij kuste zijn pint’. De hoofdletters in zijn wijsheid vormen ‘EZEL’.