Search

Briljant voor Roland en Nicole

Nicole en Roland (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 6 juli kregen Roland Hoste (89) en Nicole Vanruymbeke (86) het bezoek van een delegatie van het college van burgemeester en schepenen van de stad Harelbeke voor hun briljanten huwelijksjubileum.

Roland

Roland werd thuis in de Pluimstraat in Kortrijk geboren. Toen hij 8 dagen oud was verhuisde het gezin naar de Veldstraat, waar zijn ouders een kruidenierswinkel uitbaatten. Hij is de derde van vijf kinderen, vier jongens en een meisje. Zijn drie broers zijn al overleden. De twee oudste broers waren pater en zijn zus is non.

Het kleuter en het lager volgde Roland bij de Broeders Van Dale in Kortrijk. Dan trok hij naar Don Bosco in Doornik om zijn Frans te leren. Daar is hij weggelopen omdat hij niets kon onthouden. Dan moest hij gaan werken van zijn vader. Hij begon te werken bij goudsmid Lecluyse in Kortrijk, een buur van Roland. Hij werkte ook een aantal jaar als goudsmid bij Derycke tot hij zelfstandig goudsmid werd in de Spinnerijstraat in Stasegem (Harelbeke). Roland bleef werken tot zijn 71ste.

Zijn dienstplicht van 15 maanden vervulde Roland in vier keer in 1954: eerst in Mechelen, dan in Vilvoorde, daarna in Neheim en tenslotte in Ransberg. Hij deed daarna ook nog twee keer zijn kamp.

Nicole

Ook Nicole werd thuis geboren in de Dorpsstraat in Stasegem. Nu is dat Stasegemdorp.

Ze is de oudste van drie dochters. Haar zus Claudette is al overleden. Haar vader was scheerder in textiel en haar moeder, die ook het huishouden deed, had een winkeltje van kruidenierswaren en wat men noemde ‘ellengoederen’, dat waren onder meer lakens en ondergoed.

Nicole ging in de school van de Augustinessen in Stasegem naar de kleuter- en de lagere school. Dan ging ze in Bijstand in Kortrijk confectie volgen.

Op haar 16de  ging ze als naaister werken bij Ringoot in Kortrijk. Ze nam een pauze toen de kinderen geboren werden en bleef thuis tot de jongste 9 jaar was. Dan werkte ze verder tot haar 45ste. Ze hielp dan met haar man in de juwelierszaak en deed het huishouden.

Het huwelijk

Roland en Nicole leerden elkaar kennen tijdens een bal bij Van Wonterghem in Kuurne.

Na drie jaar verkering trouwden ze op 4 juli 1959 voor de wet in hetStadhuis van Harelbeke en voor de kerk in Stasegem. Er werd op deze warme dag feest gevierd met het orkestje van Jules Lefevre  in De Gilde in Stasegem.

Na vier jaar in de Bosdreef in Stasegem gewoond te hebben verhuisde het koppel met hun 2 kinderen die ondertussen geboren waren naar de Spinnerijstraat. 17 jaar geleden namen ze hun intrek in hun huidig appartement in Stasegem.

De kinderen zijn Nancy en Pascal (met Marianne Lahousse). Nikolaj, Emily, Elien en Lieselot zijn de kleinkinderen.

Vrije tijd

Nicole houdt van naaien en breien en was nog lid van Ferm.

Roland was in verschillende verenigingen, van wielerclubs tot voetbal. Hij was nog voorzitter van de Koninklijke Wielerclub Nat en Vermaak in Stasegem. Daar is hij nu ere-voorzitter.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.