Search

Briljant voor Joseph en Maria

Maria en Joseph (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 5 februari vierden Joseph Vanassche (88) en Maria Beils (86) hun briljanten huwelijksjubileum in woonzorgcentrum Ceder aan de Leie in Harelbeke. Ze trouwden 65 jaar geleden op 25 januari.

Het is dit jaar het eerste koppel dat weer bezoek krijgt van de burgemeester en een delegatie van het schepencollege in Harelbeke.

Joseph

Joseph Vanassche werd thuis in in Hulste geboren als jongste in een gezin van twee kinderen. Zijn zus was 8,5 jaar ouder. Zij is al overleden. Josephs papa was metser en zijn mama zorgde voor het gezin. Joseph ging naar de kleuterschool bij de zusters en trok daarna naar de jongensschool in Hulste. Later ging hij metaal volgen in het VTI van Kortrijk. Op zijn 16de ging Joseph aan de slag als mechanieker bij Dewaele aan het Molenhuis. Toen dat bedrijf failliet ging trok Joseph naar Grafimat in Deerlijk. Daar deed hij herstellingen van drukmachines. Hij bleef er tot hij op zijn 56ste met brugpensioen kon gaan. Een tiental jaar en twee operaties later was Joseph aan zijn rolstoel gekluisterd. Zo lang het kon ging Joseph op forellen vissen in Ledegem. Daarna werd zijn grote hobby bouwen met Meccano. “Dat deed ik met moteurkes en lampjes die brandden”, reageert Joseph. “Dat werkte met een afstandsbediening. Ik kon zo velen beetnemen”, lacht hij. “Ik heb nu nog één molen op mijn kamer staan.”

Joseph was ook tien jaar secretaris van de KBG (nu OKRA)  in Hulste.

Maria

Maria Beils werd thuis in Oostrozebeke geboren met een gewicht van slechts 800 gram. Ze lag in een doos met watten dicht bij de ‘buizenstoof’. Maria is de oudste van een gezin van drie dochters. Ze zijn nog alle drie in leven.

Maria’s papa werkte bij voeders Vandenavenne terwijl haar moeder instond voor het huishouden en de zorg voor een klein hoveke naast het huis.

Op haar derde verhuisde Maria met haar gezin naar Wielsbeke. Daar liep Maria school bij de zusters. Maria ging werken op haar veertiende. Ze was stikster in een atelier waar werkbroeken voor mannen gemaakt werden. Toen ze trouwde en kinderen kreeg bleef Maria thuis om voor haar gezin te zorgen. Ze bleef naaien en ze breide ook. Maria maakte veel mooie kleren voor haar man en kinderen.

Het huwelijk

Joseph en Maria waren het eerst samen op de kermis in Hulste en leerden elkaar een paar weken later pas echt kennen op de kermis in Oostrozebeke, waar ze elkaar ontmoetten aan de botsauto’s. Maria was nog maar 15 jaar, dus moesten Joseph en Maria nog een aantal jaren wachten om te trouwen. Dat zou op het einde van 1956 gebeuren, maar door het overlijden van de mama van Joseph werd het huwelijk uitgesteld tot 25 januari 1957. Het koppel trouwde in het gemeentehuis van Wielsbeke. Door het overlijden van Josephs mama was er slechts een intiem feest voor enkel de familie in het ouderlijk huis van Maria in Wielsbeke.

Het jonge stel bleef tijdelijk bij de papa van Joseph inwonen in de Muizelstraat in Hulste, maar toen ook Josephs papa overleed, bleven Joseph en Maria daar wonen. “Nu is onze kleinzoon daar aan het verbouwen”, klinkt het.

Er kwamen drie kinderen, nl. Luc (met Martine Verbeke), Nicole die overleden is. Haar weduwnaar is John Verhulst, en Kristine (met Wim Dedrie).

De zes kleinkinderen zijn Mathieu, Frederik, Isabelle, Christof, Evelien en Joke en de acht achterkleinkinderen zijn Lana, Elias, Iliano, Imilio, Bram, Tim, Thomas en Pauline.

Op 8 september 2020 verhuisde Maria na een ziekenhuisopname naar woonzorgcentrum Ceder aan de Leie in Harelbeke. Toen er vorig jaar een dubbele kamer vrij kwam, twijfelde Joseph niet om weer elke dag dichter bij Maria te kunnen zijn en kwam hij ook in het woonzorgcentrum wonen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.