Search

Briljant voor Jacques en Monique

Monique en Jacques (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 27  augustus vierden Jacques Demaître (87) en Monique Vandenbossche (87) uit Harelbeke hun 65ste huwelijksverjaardag in het stadhuis van Harelbeke. Ze werden er ontvangen door een delegatie van het college van Burgemeester en Schepenen.

Jacques

Jacques werd thuis in Kortrijk geboren als oudste van de zes kinderen van een veehandelaar en een huisvrouw. Er waren 4 jongens en 2 meisjes in het gezin dat in de Doorniksewijk in Kortrijk woonde, met een verschil van 17 jaar tussen Jacques en zijn jongste zus.

Jacques ging in het lager naar school bij de Broeders Van Dale in Kortrijk. Hij studeerde dan verder aan het Sint-Jozefcollege in Moeskroen. Hij zou verder studeren maar kreeg dan de kans om als bediende te starten bij Vandecasteele Houtimport in Aalbeke. Na een korte opleiding in houtsoorten werd hij er al snel vertegenwoordiger. Hij werkte heel zijn loopbaan bij Vandecasteele en ging er op zijn 60ste met pensioen.

Monique

Monique werd thuis in Aalbeke geboren als enige dochter. Ze liep school bij de zusters in Aalbeke en trok dan nog voor twee jaar naar Moeskroen naar school. Op haar 14de ging ze werken als stopster bij de firma Lehoucq. Later ging ze aan de slag bij de firma Depoortere in Moeskroen. Na de geboorte van haar oudste dochter bleef Monique thuis om het huishouden te doen. Ze zorgde later ook nog voor haar beide ouders.

Het huwelijk

Jacques en Monique leerden elkaar kennen toen Jacques tijdens de huwelijksreis van zijn werkgever Urbain Vandecasteele op diens woning in Aalbeke moest letten. Monique woonde amper 50 meter van het houtbedrijf.

Na vier jaar verkering trouwde het koppel op 7 september 1957 om 9 uur in het gemeentehuis en een half uur later in de kerk van Aalbeke. Er was feest in Au Batteur in Aalbeke. De huwelijksreis ging naar Sint-Johan in Tirol.

Jacques en Monique namen hun intrek in het ouderlijke huis van Jacques’ werkgever in Aalbeke, waar ze 17 jaar woonden. Daar werden ook hun twee kinderen Dorine (die samenwoont met Rudolf Pauwels) en Philippe geboren. Daarna woonde het gezin 40 jaar in hun nieuwbouw in de Bergstraat in Aalbeke. Toen het huis met de tuin te groot werden verhuisden Jacques en Monique in 2013 naar een appartement in de Hippodroomstraat in Harelbeke, waar ze nog altijd wonen.

Er kwamen intussen ook vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Er zijn zelfs twee viergeslachten.

Vrije tijd

Jacques voetbalde nog bij Kortrijk Sport. Hij volgt nu vooral de voetbalprestaties van kleinzoon Olivier.

Jacques en Monique houden van reizen. Ze gaan jaarlijks meer dan één keer op reis. Tot aan hun 25ste huwelijksverjaardag – toen ze naar de Westkust van Amerika reisden –  bleven ze binnen Europa. Dan maakten ze nog vele en verre reizen, maar ook citytrips binnen Europa.

Het koppel houdt ook van lekker eten.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.